Terugblik en afscheid

Het begon allemaal in 2011, toen een aantal oud-collega’s mij vroegen om een Outdoor Fitness groepje hier in Middelburg te starten. Zij hadden wel interesse deel te nemen. Eind 2010 was ik na 8 jaar in Singapore gewoond te hebben terug verhuisd naar Nederland. In Singapore had ik onder ander Outdoor Fitness lessen gegeven, in de prachtige Botanische tuinen daar. Naast een sportieve, was dit zeker ook altijd een heel sociale gelegenheid. Tijdens het hardlopen werd er gekletst om zo te testen of het juiste tempo werd aangehouden. Als er nog een gesprek te voeren viel, gingen we niet te hard en konden we het hardlopen langer vol houden. De body workout was pittig, maar gaf veel voldoening omdat mensen echt ervoeren dat ze met de week sterker en fitter werden. Blijkbaar had ik hier enthousiast over verteld en wilden mijn oud-collega’s, naast dat ze mij wilden helpen integreren, dit ook wel eens uitproberen. Er sloten zich ook nog wat collega’s van Jeroen en moeders van het schoolplein aan. Twee weken later was Flow’er geboren en geregistreerd bij de KvK.

Op het moment dat we begonnen, was ik bijna klaar met mijn yoga-docenten opleiding en ook naar yoga was iedereen wel nieuwsgierig. Langzaam veranderde de les in Run&Yoga, nog steeds buiten en daarnaast ben ik vanaf september 2011 ook yogalessen gaan geven in de sfeervolle zaal van Pakhuis 22, achter de Oostkerk.

.

Mede door een paar heel enthousiaste nieuwe deelnemers, werd dit al snel een succes en kwam er behoefte aan meerdere lessen per week. Bij het Pakhuis was hier geen ruimte voor, maar ik vond een nieuwe ruimte op de Vlasmarkt. Naast de lessen voor volwassenen, ben ik daar ook kinderyoga en ouder en kind yoga lessen gaan geven.

Het was fijn mijn eigen ruimte te hebben, waar ik dagelijks terecht kon, en ook nog eens midden in het centrum. Ineens was ik een ondernemer en ontstonden er leuke contacten.

Een jaar eerder had ik voor het eerst de N8vdN8 meegemaakt en dat speelde zich destijds vooral af in de (etalage’s van de) panden aan de Langeviele, om de hoek van de Vlasmarkt. Prachtige voorstellingen van oa dansers en muziekanten. Heel graag wilde ik daar aan deelnemen dit jaar. Met 6 heel enthousiaste yogi’s hebben we 2 ‘flows’, op prachtige muziek, ingestudeerd en deze bij kaarslicht (op één van de koudste avonden van het jaar) eind oktober 2012 ten uitvoer gebracht. (Helaas heb ik hier geen foto’s van)

Naast de lessen in de zaal, leent Zeeland zich uitermate voor strand- en buitenlessen, waarvan er velen volgden. En ook ontdekten we Acro Yoga!

.

Ook ging ik op de school van mijn kinderen yogalessen geven en organiseerden we met een aantal yoga docenten een yoga flashmob op het Abdijplein.

Toen de ruimte aan de Vlasmarkt toch te klein bleek te zijn, hield ik mijn ogen open voor een andere ruimte. Deze vond ik al snel, maar het was maart, mijn huidige huurcontract liep nog tot september en een dubbele huur zag ik niet zitten. Sowieso was het een risico, het pand was een stuk groter, de huur een stuk hoger. Maar het voelde zo goed. Ik besloot erop te vertrouwen dat als dit pand bestemd was voor Flow’er, het op me zou wachten. En dat deed het! In september 2013 verhuisde Flow’er naar de Korendijk en kreeg het een nieuwe huisstijl.

Al snel werd de vraag groter dan ik in mijn eentje aankon, en besloot ik andere yoga docenten te benaderen om bij Flow’er les te komen geven. Tamara kwam Ashtanga lessen geven, Guusje Flow, Rebka Integrale yoga, Elleke Hatha, Martin volgde Guusje op, en daarna volgende Anne Martin weer op. Mariëlle verving af en toe mijn yin lessen en later kwam andere Anne er nog bij. Het leuke is dat zowel Guusje als beide Anne’s allemaal enthousiast zijn geworden om de yoga-docenten opleiding te gaan doen, nadat ze bij Flow’er yogalessen hadden gevolgd. Als laatste sloot Bas zich nog aan als yin yoga docent.

Samen met Guusje ontdekte ik in 2014 Sup Yoga! We gingen samen oefenen bij Kanoa en later die zomer ben ik daar ook sup yoga lessen gaan geven! Super leuk op een prachtige lokatie.

.

De studio leende zich ook uitermate om (internationaal bekende) yoga docenten uit te nodigen om workshops te komen geven. Vrijwel altijd waren deze workshops volgeboekt!

Regelmatig organiseerden we ook lessen om geld te verzamelen voor goede doelen. Voor ‘Yoga Gives Back’, voor Krama Yoga Cambodia waar ik op vrijwillige basis ook twee weken les hebt gegeven, en in 2015 gaf ik samen met Tamara lessen waarvan de opbrengst voor Serious Request was en gaven we een interview in het glazen huis in Domburg.

Nu de studio groter was leende dit zich nog beter voor kinderyoga en ouder en kind yoga. Want in tegenstelling tot de reguliere yogalessen, blijven we in die lessen niet alleen maar op onze eigen mat. Wat hebben we veel plezier gehad!

In 2015 en 2016 hebben een 40-tal Zeeuwen kennis kunnen maken met het ijsbad dat in het kleine tuintje achter de studio werd geplaatst en de Wim Hof Methode. Wow, wat een ontdekking was dat!

Toen wij in 2015 naar het buitengebied verhuisden en ik nog met mijn kinderen mee fietste naar school en terug naar huis, lukte het me niet meer om middags kinderyogalessen te geven. Elleke nam het over en een paar jaar later nam Rebka de kids over en werd het yoga en dans. Ook de ouder en kind yogalessen werden overgenomen door Elleke.

De boomgaard die we erbij kregen toen we verhuisden, leende zich uitstekend om in de zomermaanden ook buiten les te geven!

De afgelopen jaren werden er bijna elke dag meerdere lessen gegeven en de meesten ervan waren ook goed bezet. Het thee moment na de les was voor velen zeker zo belangrijk was als de yogales zelf. Naast fysiek en mentaal, is een yogales zeker ook een sociaal moment.

Toen begin 2019 de wereld op zijn kop werd gezet, veranderde er ook veel voor Flow’er, haar docenten en deelnemers. We konden eerst nog twee weken buiten lesgeven, en dat was met het zonnige en droge weer best te doen, maar toen dat ook niet meer mocht zijn we online verder gegaan. Zeker niet ideaal, maar deelnemers zagen ook wel voordelen.

Bovenstaande foto is gemaakt na afloop van een les in april 2018. Het is nu bijna niet meer voor te stellen dat er zoveel mensen tegelijkertijd in de studio waren. Voor velen voelt dat na alle onrust van de afgelopen 2 jaar niet meer gemakkelijk. Daarom is de groepsgrootte nu aangepast, maar de meeste lessen zitten na al het gejojo gelukkig weer ‘vol’.

Voor mij een goed moment om FLOW’ER nu los te laten en de andere docenten de kans te geven de onderneming voort te zetten met fijne lessen en workshops. Na een aantal jaar mijn energie te hebben verdeeld over twee ondernemingen, ga ik me vanaf april 2022 volledig richten op OEST Farm&Stay. Ook een heel fijne plek om in de zomer yoga te doen, zoals de afgelopen jaren is gebleken.

Mede door alle bovenstaande foto’s, realiseer ik me wat een leuk werk ik heb! Het voelt zelfs niet eens als ‘werken’. Ik deed, en dat doe ik overigens nog steeds, wat ik leuk vind, waar mijn passie ligt, waar ik energie van krijg! Yoga is nog steeds een passie, maar het boerderij- en zelfvoorzienend leven is dat ook. En zoals ik jaren vol energie voor de yoga ging, wil ik nu mijn energie niet meer te hoeven verdelen en OEST tot een nog inspirerender plek maken dan het nu al is! Graag ontmoet ik je daar! (of tot en met half april in de huidige FLOW’ER yogastudio).

Heel veel dank aan iedereen die heeft geholpen FLOW’ER tot een succes te maken!

Lieve groet, Marieke

ZOMER ROOSTER 2020

Ja, we mogen ook weer in de studio lesgeven vanaf 1 juli! Daarnaast zal er in de zomer ook buiten les gegeven worden, zowel in het fijne bos van OEST als in Middelburg, en zullen er een paar online lessen blijven doorgaan. Omdat er in de studio nu maar een maximum van 10 mensen kan deelnemen aan de lessen, zal er gereserveerd moeten worden voor de lessen. Dit kan gedaan worden via een boekingsapp waarvan binnenkort een link verschijnt op deze website.

Hier een overzicht van ons voorlopige lesrooster;

Maandag         9:00 – 9:40                                          online

Maandag         18:00-19:15                                        studio

Maandag         19:00-20:00                                        buiten OEST

Maandag         20:00-21:15     bij slecht weer                        studio

Dinsdag           19:00-20:00                                         buiten Middelburg

Woensdag       9:00-10:15                                           studio

Woensdag       16:00-17:00     (8 juli)                         buiten OEST

Woensdag       20:00-21:15                                         studio

Donderdag      20:00-21:15                                         studio

Vrijdag            9:00-10:15                                           studio

Vrijdag            9:45-10:45                                           studio

Zaterdag         9:00-9:40                                             online

Zaterdag         10:00-11:00                                         buiten OEST

Online en buiten yogalessen

Het virus hakt er aardig in en ontregelt ons dagelijks leven nogal. Hopelijk lukt het je om je angsten en zorgen te (h)erkennen en hier op een productieve manier mee om te gaan. Het is heel normaal dat we (nu) angstig en onzeker zijn. Een automatische reactie is misschien dat je op zoek gaat naar middelen / afleiding om je angsten maar niet te hoeven voelen. Maar meestal is deze automatische reactie niet meest gezonde reactie. En onze gezondheid zou, zeker nu, op nr.1 moeten staan! 
Het virus dwingt ons om ons leven om te gooien, dingen die we normaal gewoon konden doen kunnen nu ineens niet meer. Maar, dingen waar we voorheen geen tijd voor hadden/maakten kunnen nu misschien ineens wel! Vul zelf maar in, met in gedachten dat je het positieve uit deze treurige situatie probeert te halen.

Yoga helpt je te ontspannen en je bewuster te maken hoe je lichaam voelt en wat het nodig heeft. Zowel fysiek als emotioneel. Ook helpt het je even uit je hoofd te komen, gedachten van een afstandje te bekijken en hier op een meer functionele manier op te reageren.

Nu de lessen in de studio niet mogen / kunnen plaatsvinden, bieden we online lessen aan. En, vanaf 11 mei mogen we ook buiten weer lessen aanbieden! Zowel in het bos als op het water (SUP yoga).

Voor alle lessen graag vooraf even aanmelden via info@flow-liveyoga.nl

De online lessen worden gegeven via ZOOM. Wil je hieraan deelnemen, dan krijg je per les nieuwe inloggegevens.

Bij de buitenlessen houden we ons aan de richtlijnen van het RIVM, die algemeen bekend zijn. Kom je op de fiets, fiets dan niet in groepjes, houd afstand. Het sanitair is nog niet geopend. En neem zelf een mat of doek mee. Het adres is OEST Farm&Stay, Welzingseweg 2C, Ritthem.

De SUP yoga wordt gegeven bij KANOA aan het Veerse meer. Ook daar zijn de sanitaire voorzieningen nog niet geopend.

Ook niet-Flow’er leden kunnen deelnemen aan de lessen. De prijzen zijn aangepast en vind je hier.

Aanmelden via info@flow-liveyoga.nl

Blijf gezond!!

Lesrooster online lessen

Maandag 9:00-9:40 en 18:00-18:40

Maandag 20:00-21:00 (bij nat weer online, anders om 19 uur buiten)

Woensdag 9:00-9:40 en 20:00-20:40

Donderdag 20:00-20:40

Vrijdag 9:00-9:40

Zaterdag 9:00-9:40

Lesrooster buitenlessen

Maandag 10:00-11:00 (Anne)

Maandag 19:00-20:00 (Tamara)

Dinsdag 19:00-20:00 (Anne) Deze les is in Middelburg

Woensdag 16:00-17:00 (Elleke)

Donderdag 18:00-19:00 (Marieke)

Zaterdag 10:00-11:00 (Marieke)

SUP Yoga :

Een bewust 2020 gewenst!

Het kan nog hè?! Een nieuwjaarswens… Ik ben al een paar dagen terug in Nederland, maar had nog wat tijd nodig écht te landen en mijn werk weer op te pakken. Maar vandaag start het normale (les) rooster weer en kijk ik er naar uit om datgene wat ik zelf heb geleerd de afgelopen weken met je te mogen delen. En nog belangrijker, datgene wat ik heb geleerd ook zelf te gaan toepassen in mijn eigen leven!

Want vaak gaat het aan het eind van een vakantie net zo als aan het begin van een nieuw jaar. We nemen ons voor om een aantal zaken eens (drastisch) te gaan veranderen zodat ons leven een stuk aangenamer zal worden… Maar meestal zitten we snel weer verstrikt in onze oude patronen. En al hoeven die patronen op zichzelf niet eens zo slecht te zijn, we voelen ons wel slecht omdat we onze voornemens niet hebben kunnen waarmaken. Om ons vervolgens minder slecht te voelen negeren we ons gevoel of zoeken we afleiding, wat soms wel even een goed gevoel geeft, maar ons uiteindelijk alleen maar verder laat afdwalen van onze voorgenomen verandering.

Niets meer willen veranderen dan maar? Nee, dat is geen optie. 
Verandering is goed en alles verandert sowieso continue, ook zonder jouw hulp of verzet. 
Maar wat je leven (uiteindelijk) echt makkelijker kan maken is ‘bewust-zijn’.

Reizen, wandelen, in de natuur zijn, lezen, sporten, spelletjes doen, yoga. Het zijn allemaal manieren om te ontspannen, je drukke hoofd wat rust te geven. Wat goed is. Maar wàt gaat er nou eigenlijk allemaal in dat drukke hoofd om, waar verzetten we ons tegen, waar oordelen we over, waar zijn we bang voor, waar hebben we spijt van? Als we na onze vakantie, wandeling, boek, spelletje of yogales ons leven weer oppakken, vervallen we weer snel in onze ingesleten denk- en actie patronen. Vaak zijn het de actiepatronen die we willen veranderen, maar dat gaat ons niet lukken als we ons niet bewust zijn van onze denkpatronen! 

‘Let op je gedachten, want dat worden je woorden. Let op je woorden, want dat worden je acties. Let op je acties, want dat worden je gewoonten. Let op je gewoonten, want dat wordt je karakter. Let op je karakter, want dat wordt je lot’. – Lao Tzu

Je bewustzijn kun je vergroten door bijvoorbeeld elke dag te beginnen en af te sluiten met een meditatie. Maar ook gedurende je dag kun je regelmatig even je ademhaling opzoeken om weer terug in het moment te komen en je bewust te worden van wat je denkt en voelt.
Uiteindelijk zal er wat ruimte ontstaan tussen een gedachte en jouw reactie, in woorden of actie, daarop en zullen er gewoonten ontstaan die leiden tot een mooi karakter en lot.

Ik ga er (verder) mee aan de slag en zal tijdens mijn lessen aandacht geven aan bewust zijn.

Een bewust 2020 gewenst en graag tot ziens in de studio!

Marieke

Zomer yoga 2019

Tijdens de Zeeuwse zomervakantie (8 juli – 18 augustus) is er een aangepast lesrooster bij Flow’er. Naast de studio lessen kun je ook deelnemen aan yoga in de boomgaard en op een stand up paddle board (SUP Yoga).

Maandag 18:00-19:15 uur         flow yoga                Flow’er studio Middelburg

Dinsdag 16:30-17:30 en 17:30-18:30      SUP yoga*         Kanoa, Veerse meer

Woensdag 9:00-10:15 uur         yin/flow yoga        Flow’er studio Middelburg

Woensdag 10:45-11:45 Easy flow yoga** Flow’er studio Middelburg

Donderdag 20:00 – 21:15         flow yoga                Flow’er studio Middelburg

Zaterdag 10:00-11:00              boomgaard yoga *     OEST farm&stay

Zondag 10:30–11:30 SUP Yoga* Kanoa, Veerse Meer

Kosten

Voor de periode ma 8 juli – za 18 aug

Studio lessen

6 lessen €69

12 lessen  €105

Onbeperkt €140

Losse les  € 12  (contant voor aanvang van de les)

**aangepast tarief easy flow les, losse les €9, 6 lessen €52,50

Heb je een Flow’er 10-rittenkaart dan is deze ook te gebruiken in de zomermaanden

SUP Yoga €15

Boomgaard yoga €10 (of abonnement of 10-rittenkaart)

WORKSHOP COURAGE BEATS FEAR

Herken je dat je regelmatig vast zit in bepaalde patronen die wellicht helemaal niet zo goed voor je zijn? En dat je wel zou willen veranderen, maar dat er ‘iets’ is dat je tegen houdt. Ook al weet je diep van binnen dat je leven er waarschijnlijk leuker, gelukkiger, succesvoller en/of gezonder door wordt als je je patroon doorbreekt of (beperkende) gewoonte opgeeft.
Vaak is dat ‘iets’ de angst voor het onbekende. We weten wat we nu hebben en daar nemen we genoegen mee. Maar waarom? Als het ook beter kan?
Daag je zelf uit! De eerste stap is het aanmelden voor de workshop (wacht niet te lang want er is nog beperkt plek).
De volgende stap is dan het aanwezig zijn bij de workshop. Daar zal Annick Cuvelier je vervolgens op haar vertrouwde, professionele en gezellige manier mee nemen in het process van ‘courage over fear’.
We hopen je te zien op 17 februari!

Gratis yogalessen, daar worden we blij van!

Ik krijg veel energie van dingen die ik doe waar niet alleen ik blij van word, maar waar ik ook andere mensen blij mee maak.
Dit geldt natuurlijk voor iedereen want ‘goed doen, doet goed’! 

Het is heel fijn dat ik inkomsten heb door werk te doen waar ik blij van wordt. Maar vaak genoeg vind ik het nog lastig om geld te vragen voor iets waar ik zelf zo’n plezier aan beleef. Maar goed, de kosten van de studiohuur, gas en elektriciteit, verzekeringen, belastingen, opleiding en professionele docenten zijn ook niet gering, en geld is nou eenmaal ons ruilmiddel. 

Gelukkig kunnen bovenstaande kosten voldaan worden met de inkomsten van de betalende Flow’er leden en is er ruimte voor creativiteit en alternatieve manieren van betalen.

Zo hebben mensen in het verleden geholpen met het schilderen van muren in de studio in ruil voor yogalessen, zijn er mensen die komen helpen op onze boerderij in ruil voor yogalessen, gaven studenten van de UCR engelse les aan mijn dochters in ruil voor yogalessen…..
Er zijn natuurlijk nog veel meer dingen te bedenken. En je hoeft niet perse direct met mij of FLOW’ER te ruilen, er zijn allerlei structuren te bedenken! Ben je een goede kok of muzikant, kun je een workshop geven over een interessant onderwerp waar mensen interesse in hebben…. Waar ben je goed in, waar krijg jij energie van, waar wordt jij blij van en waar kun je anderen ook blij mee maken. Valt dit te ruilen? Vast wel! 

Dus wil jij graag yogalessen volgen, maar vind je de kosten te hoog, laat het daar dan niet bij zitten! Wees dan creatief! 

Ik ben erg benieuwd welke creatieve betaalmiddelen er bedacht zullen worden! Laat het me weten.

Extra lessen en workshops december 2018 en januari 2019

Yogalessen 
De huidige periode lessen loopt t/m zaterdag 22 December. Tot dan kun je ook je gemiste lessen inhalen. Tijdens de kerstvakantie zijn er een paar thema lessen en op maandag 7 januari start er een nieuwe lesperiode. Het huidige lesrooster blijft bestaan, daarnaast komt er een extra easy flow les bij op maandagochtend.  Kijk hier voor het huidige lesrooster.

Volledige eerste serie ashtanga yoga door Tamara op zondag 16 december van 10:00-12:00. Kosten €15 (meer info en aanmelden via yoga8@live.nl)

Thema lessen kerstvakantie
Zondag 23 december 10:00-11:30 ‘Lunar Sequence‘ door Martin Verstelle (vol)

Donderdag 27 december 19:00-20:30 Detox Yoga Serie door Marieke (nog enkele plekken)

Woensdag 2 januari 10:00-11:30 Gratis les in het kader van ‘7 days of rest & reflection’. Een introductie, yoga flow en meditatie met als thema het element water door Marieke. Ter inspiratie kun je alvast dit filmpje bekijken. (geannuleerd)

Donderdag 3 januari 19:00-20:30 Core kracht en handstanden door Marieke

De themalessen kosten €15, graag even aanmelden en met het overmaken van dit bedrag per les is je plek bevestigd.

Om je kennis te laten maken met de nieuwe easy flow les die Tamara vanaf januari gaat geven op maandag van 11:30-12:30, kun je op 7 óf 14 januari een gratis lesvolgen. Als je al een abonnement hebt kun je deze les extra (gratis) volgen. Als je nieuw bent, dan is het een gratis proefles.

Workshops
Yoga en Dans

Vrijdag 14 december, 19:30 uur. €15 per persoon
Interesse en aanmelden: rebka@dansimpulz.nl www.dansimpulz.nl

Yoga Basics
Een aanrader voor beginners!
Zaterdag 26 januari, 11:00-13:00 uur. €20 pp

Secrets of Breath.  Zondag 27 januari van 10:00-12:00 uur door Frank van ‘t Hooft

Kanoën, yoga en lunch op het Veerse meer

Ook deze zomer gaat Flow’er verschillende buitensport arrangementen aanbieden in combinatie met yoga.

Eén daarvan is het arrangement ‘Kanoën, yoga en lunch’.

We zullen vertrekken vanaf Kanoa met een kano of kajak en koers zetten naar een eilandje in het Veerse meer. Daar zullen we aanleggen voor een yogales in het gras. Vervolgens kanoën we weer terug en genieten we van een (h)eerlijke lunch met prachtig uitzicht aan de rand van het Veerse meer.

Kosten: € 30 pp

Handig om te weten:

– Wees op tijd

– Meenemen: makkelijk zittende kleding, badlaken of yogamat, droge kleding, flesje water, bescherming tegen de zon

– Laat het tijdig weten als je een voedsel intolerantie of allergie hebt

Tijdens de zomermaanden bij goed weer en voldoende aanmeldingen elke zondag van 10:00-13:00 uur. Graag tijdig aanmelden via info@flow-liveyoga.nl!

Lokatie: Kanoa, Haven de Piet, Muidenweg 225 aan het Veerse Meer tussen Arnemuiden en Wolphaartsdijk.

Workshop Yoga Filosofie

Yoga Filosofie: Yama’s & Niyama’s (in het engels)    ohm pic

Yoga is the one of the most powerful instruments to spiritually. Yoga is more than just gymnastics if you look deeper into the means of it and follow the yama and niyama, which are a form of moral imperatives, commandments, rules or goals. Yoga becomes real only then, when we fully let it in our life and experience it every day and in every situation – it is a harmonious state of mind and our heart.
Yama and Niyama – are the names of the first two steps in yoga, which were stated by the sage Patangali in “Yoga Sutra”. The Yamas and Niyamas are often seen as ‘moral codes’, or ways of ‘right living’. They really form the foundation of our whole practice, and honouring these ethics as we progress along ‘the Path’. It’s the first and ultimate condition for any person, who begins his path of the personal evolution, self-improvement.  The directions of Yama and Niyama prepare you, strengthen your will, teach to control your exterior and inner manifestations.
That’s the essence of yoga – to serve and practice for the good of all living creatures, thereafter to you. To sum up and encourage you I would like to quote the great teacher Milarepa, who achieved clarification in one life – “Everybody can persist, can achieve the same“.
Hope to see you!
Om!

Docent: Maryna Parfenchuk

Wanneer: 13 December, 10:00-13:00 uur

Kosten: vrije donatie/free donation voor Serious Request

Locatie: Studio Flow’er Live Yoga, Korendijk 34, Middelburg

Register!/ Graag vooraf aanmelden via info@flow-liveyoga.nl