Maatregelen mbt Corona

Voorlopig toch geen groepslessen in de studio, wel buiten 
 

Eind vorige week stuurde ik het bericht dat we vooralsnog gewoon lessen zouden blijven aanbieden in de Flow’er studio. Maar, nu de maatregelen om verspreiding van het virus te beperken zijn aangescherpt, kunnen we dit niet meer doen.

Yoga draagt, voornamelijk door het ontspannende effect op het lichaam, bij aan het versterken van je immuunsysteem. En dat immuunsysteem moeten we, zeker op dit moment, optimaal proberen te houden. Daarom zullen we een aantal buitenlessen gaan aanbieden, waarbij we ‘gepaste afstand’ van elkaar zullen behouden.

De lessen vinden plaats op een beschutte plek in het bos van Oest Farm&Stay, ingang Welzingseweg 2, C, Ritthem, net buiten Middelburg. 

Kom lekker met de fiets (maar als je met de auto komt is daar parkeergelegenheid voor), kleed je warm genoeg aan, neem je eigen mat of kleedje mee, adem de frisse lucht in, geniet van de natuurgeluiden om je heen! Ontspan en laad op!

Graag even aanmelden voordat je komt! De lessen vallen onder je Flow’er abonnement of zijn een les van je 10-rittenkaart.

Maandag 16 maart, geen lessen
Dinsdag 17 maart, 18:00-19:00 (Anne)
Woensdag 18 maart, 10:00-11:00 (Marieke) 16:00-17:00 (Elleke) en 18:00-19:00 (Marieke)
Donderdag 19 maart, 18:00-19:00 (Marieke)
Vrijdag 20 maart, 10:00-11:00 (Marieke)
Zaterdag 21 maart, 10:00-11:00 (Marieke)
Maandag 23 maart, 10:00-11:00 (Anne) en 18:00-19:00 (Marieke)
Dinsdag 24 maart, 18:00-19:00 (Anne)
Woensdag 25 maart, 10:00-11:00 (Marieke), 16:00-17:00 (Elleke), 18:00-19:00 (Marieke)
Donderdag 26 maart, 18:00-19:00 (Marieke)
Vrijdag 27 maart, 10:00-11:00 uur (Marieke)
Zaterdag 28 maart 10:00-11:00 uur (Marieke)

De lessen gaan niet door als het regent.

Aanmelden via info@flow-liveyoga.nl of 06-14628889

Blijf gezond!!

Een bewust 2020 gewenst!

Het kan nog hè?! Een nieuwjaarswens… Ik ben al een paar dagen terug in Nederland, maar had nog wat tijd nodig écht te landen en mijn werk weer op te pakken. Maar vandaag start het normale (les) rooster weer en kijk ik er naar uit om datgene wat ik zelf heb geleerd de afgelopen weken met je te mogen delen. En nog belangrijker, datgene wat ik heb geleerd ook zelf te gaan toepassen in mijn eigen leven!

Want vaak gaat het aan het eind van een vakantie net zo als aan het begin van een nieuw jaar. We nemen ons voor om een aantal zaken eens (drastisch) te gaan veranderen zodat ons leven een stuk aangenamer zal worden… Maar meestal zitten we snel weer verstrikt in onze oude patronen. En al hoeven die patronen op zichzelf niet eens zo slecht te zijn, we voelen ons wel slecht omdat we onze voornemens niet hebben kunnen waarmaken. Om ons vervolgens minder slecht te voelen negeren we ons gevoel of zoeken we afleiding, wat soms wel even een goed gevoel geeft, maar ons uiteindelijk alleen maar verder laat afdwalen van onze voorgenomen verandering.

Niets meer willen veranderen dan maar? Nee, dat is geen optie. 
Verandering is goed en alles verandert sowieso continue, ook zonder jouw hulp of verzet. 
Maar wat je leven (uiteindelijk) echt makkelijker kan maken is ‘bewust-zijn’.

Reizen, wandelen, in de natuur zijn, lezen, sporten, spelletjes doen, yoga. Het zijn allemaal manieren om te ontspannen, je drukke hoofd wat rust te geven. Wat goed is. Maar wàt gaat er nou eigenlijk allemaal in dat drukke hoofd om, waar verzetten we ons tegen, waar oordelen we over, waar zijn we bang voor, waar hebben we spijt van? Als we na onze vakantie, wandeling, boek, spelletje of yogales ons leven weer oppakken, vervallen we weer snel in onze ingesleten denk- en actie patronen. Vaak zijn het de actiepatronen die we willen veranderen, maar dat gaat ons niet lukken als we ons niet bewust zijn van onze denkpatronen! 

‘Let op je gedachten, want dat worden je woorden. Let op je woorden, want dat worden je acties. Let op je acties, want dat worden je gewoonten. Let op je gewoonten, want dat wordt je karakter. Let op je karakter, want dat wordt je lot’. – Lao Tzu

Je bewustzijn kun je vergroten door bijvoorbeeld elke dag te beginnen en af te sluiten met een meditatie. Maar ook gedurende je dag kun je regelmatig even je ademhaling opzoeken om weer terug in het moment te komen en je bewust te worden van wat je denkt en voelt.
Uiteindelijk zal er wat ruimte ontstaan tussen een gedachte en jouw reactie, in woorden of actie, daarop en zullen er gewoonten ontstaan die leiden tot een mooi karakter en lot.

Ik ga er (verder) mee aan de slag en zal tijdens mijn lessen aandacht geven aan bewust zijn.

Een bewust 2020 gewenst en graag tot ziens in de studio!

Marieke

Wie (niet) reist is gek!

Reizen heeft immense effecten op onze gesteldheid. Het is dé manier om ons brein soepel te houden, het reikt ons inspiratie en creativiteit aan, haalt vooroordelen onderuit, maakt ons gelukkiger en verlengt ons leven. De voordelen van reizen zijn werkelijk onbegrensd….slechts met rugzak of omringd door luxe, naar verre oorden of dichter bij huis, actief of dromend in de leunstoel…. Uit: Wie (niet) reist is gek van Ap Dijksterhuis

Direct na mijn VWO examens, ik wist nog niet eens of ik geslaagd was, zat ik al in het vliegtuig naar de andere kant van de wereld, Curaçao. Ik kon daar 4 weken verblijven in een woning van kennissen van kennissen die daar woonden en had alle tijd om het eiland te verkennen. Een jaar later bracht ik de zomer door in Thailand, waar mijn oom en tante dat jaar naartoe geëmigreerd waren. Weer een zomer later werkte ik twee maanden in Spanje. Een aantal maanden later reisde ik af naar Dubai, om Jeroen op te zoeken die daar 6 maanden voor stage was. Mijn eigen afstudeerstage deed ik in Singapore, van waaruit ik in de weekenden de omgeving verkende. En die omgeving hebben we nog verder kunnen verkennen tijdens de bijna 8 jaren dat we daarna nog in Singapore hebben gewoond. Eenmaal terug in Nederland bleef Azië trekken, dus bleven we ‘excuses’ bedenken om af en toe terug te gaan. (Vrijwilligers) werk, opleidingen…. We konden altijd wel een goed doel bedenken. En wat waren die reizen altijd leerzaam en inspirerend! Heel veel van onze huidige bezigheden en gewoonten hebben we ontdekt op onze reizen. Yoga, permacultuur, wwoofing… We hebben er zelfs ons beroep van gemaakt. 

En op deze vlakken kun je blijven leren en inspiratie op doen! En dat is wat we gaan doen de komende weken, in Azië…. En al zouden we met de trein of zelfs met de fiets kunnen gaan, zoveel tijd hebben we helaas niet, en gaan we dus vliegen…

En dat vliegen is natuurlijk een dingetje… Al hebben we de afgelopen 4 jaar op ons eigen terrein 2 hectare bos gered van kap, daar zelf nog eens honderden bomen en struiken bij geplant en werken we niet met landbouwmachines, bestrijdingsmiddelen en kunstmest…. Vliegen is niet meer van deze tijd, toch?

De doorslag om toch te gaan vliegen kwam uit het boek ‘Verlangen naar Minder’ van Jelle Derckx (tip!). Zijn hele boek pleit voor duurzaamheid, waar ik veel inspiratie uit heb gehaald. Maar zijn stukje over reizen en ecorexia spraken mij ook zeker aan;

Ik zie reizen als een investering om mijn leven helderder, simpeler en duidelijker te maken. Om nieuwe inspiratie op te doen die ik anders nooit zou opdoen.’ en ‘Reizen en nieuwe dingen ontdekken doen iets wonderlijks met de mens. Ik zie dit als hét medicijn van de natuur. Van nieuwe dingen zien en je brein prikkelen om weer die stap te gaan maken van denken naar doen.’

En ‘Zodra het ‘goed zijn voor deze wereld’ je weerhoudt om te leven werkt het juist averechts, we noemen dit ecorexia. Ecorexia kan er ook voor zorgen dat je een duurzame criticus wordt en anderen gaat beoordelen en bekritiseren op hun keuzes. Niet leuk, niet lief, niet doen. Er is nog nooit iemand beter geworden van de harde kritiek van anderen. Wat je wel kunt doen, is bewustzijn verspreiden door inspiratie te geven en waarde toe te voegen.’

De interne criticus kom ik al vaak genoeg tegen, dus laat die duurzame criticus maar zitten! Het verspreiden van bewustzijn en inspireren spreken me veel meer aan. En dat is ook iets waar ik al een tijdje mee bezig ben, maar ik merkte ook dat ik zelf wel weer wat inspiratie kan gebruiken. Vandaar de geplande reis!

Ik krijg zeker nieuwe inspiratie door het volgen van yogalessen van collega docenten hier in Middelburg en workshops en docententrainingen in Nederland of België. Maar drie weken lang alle tijd te hebben voor mijn eigen practice en yogalessen te kunnen volgen bij onbekende docenten geeft nog zoveel meer! En de dingen die ik leer geef ik graag weer door bij terugkomst! 

Een andere bron van inspiratie voor mij zijn permacultuur projecten, die we ook tijdens deze reis weer zullen bezoeken. (En yoga past daar trouwens heel goed in!)

Tijdens één van onze eerdere reizen ontdekten we permacultuur. We werkten als WWOOF’er mee aan een project waar ze de ethische- en ontwerpprincipes van de permacultuur toepasten. Dit sprak ons erg aan, zeker omdat de meeste principes voor ons al heel natuurlijk of vanzelfsprekend voelden. We wilden hier nog meer over leren en hebben daarom 3 jaar geleden, tijdens een andere reis, een intensieve permacultuur design cursus (PDC) gedaan en proberen sindsdien te leven en te werken volgens deze principes. De betekenis van het woord permacultuur is niet in één zin uit te leggen. Maar belangrijk is dat we de natuur als voorbeeld nemen, van haar leren en met haar meewerken in plaats van er tegenin. 

Door uitleg te geven over waarom we de dingen die we doen, doen zoals we die doen, hebben we al veel mensen kunnen inspireren. Gasten en wwoofer’s die bij ons verbleven op onze permacultuur boerderij, maar ook de lezers van mijn FLOW’ER Yoga nieuwsbrieven en blogs. Velen zijn hierdoor in hun eigen leven ook dingen gaan veranderen, die de aarde ten goede komen. 

Hieronder zal ik nog een aantal voorbeelden noemen, die de aarde ten goede komen, en waarmee ik hoop nog meer mensen te kunnen inspireren. Graag hoor ik van je, of je hier iets aan hebt, of je hier iets mee gaat doen, en of je vragen hebt, ik help je graag verder! Hierdoor ga ik me misschien iets minder schuldig voelen over mijn vliegreis, al zou het zomaar eens de laatste keer kunnen zijn. Fietsend de wereld ontdekken is namelijk ook helemaal niet verkeerd!

Zero Waste. Afgelopen zomer hebben we geprobeerd om gasten die in ons voedselbos verbleven te inspireren om minder afval te produceren. Al scheidden mensen hun afval en kon het grotendeels gerecycled worden, de hoeveelheid afval tijdens een vakantieverblijf was vaak enorm! Al was de uitvoer niet altijd makkelijk, zeker als mensen bij de supermarkt hun boodschappen gingen doen, mijn blog hierover zette in ieder geval aan tot denken.

Tijdens onze komende reis proberen we zelf natuurlijk ook zo min mogelijk afval te produceren. Onder andere door onze eigen herbruikbare food containers en bekers mee te nemen en zo ‘single use plastics’ zoals tasjes, rietjes en wegwerp borden, bekers en bestek te kunnen weigeren (Refuse). Door alleen met handbagage te reizen en dus kritischer te moeten zijn over wat we meenemen en op reis kopen (Reduse). Kinderkleding mee te nemen waarvan we weten dat deze volgend jaar niet meer past en die we dus aan het eind van ons verblijf kunnen schenken aan de eigenaar van de biologische boerderij waar we verblijven (Re-use).

De Verborgen Impact. Het beste is om je te richten op dat met de grootste impact op de aarde. Het geeft rust als je weet dat je met een paar grote keuzes binnen de draagkracht van de aarde kunt leven. Vervolgens kun je dan rustig verbeteren op de details. Dit zorgt voor duurzaam geluk en hiermee voorkom je ecorexia.’ 

De meeste impact: spullen
Ze hebben de grootste (verborgen) impact op deze wereld en zijn het meest vervuilend. Minimalistisch leven, minder kopen (liefst tweedehands) en langer gebruiken is dus een grote stap in de goede richting. 

Nummer 2: vlees
Van het landbouwoppervlak waarvan één vleeseter kan leven, kunnen 3 tot 7 vegetariërs of 12 tot 20 veganisten worden gevoed. Daarnaast stoot een koe methaan uit: een 23 x krachtiger broeikasgas dan CO2. Én er zit 15.000 liter water verborgen in 1 kilo rundvlees. Daarvan kun je 300 dagen douchen. 

Nummer 3: vliegen en autorijden
De derde grote stap die je kunt maken om minder impact te hebben op deze wereld, is minder vliegen en autorijden. Om de co2-uitstoot van een retourtje Bali te compenseren zou je duizend bomen moeten planten. Daarnaast zouden we gemiddeld driehonderd bomen per jaar moeten planten ter compensatie van het maken en het rijden in een auto. 

Lees meer hierover in het boek van Babette Porcelijn!

Compost toilet tegen drinkwaterverspilling en vóór een stukje bewustwording (With a flush toilet you never have to deal with your own shit. And then you end up deep in it -Paul Kingsnorth in VPRO Tegenlicht; de aarde draait door). Jaren geleden hebben we bij Asalanta voor het eerst een compost toilet gebruikt. Vooral s avonds in het donker vond ik het erg spannend om het toilet te gebruiken, maar ik had geen keus, we verbleven daar een week. Nu, hebben we zelf al twee jaar een compost toilet, buiten, in het oude varkenshok, zonder verwarming en pas sinds een maand verlichting zodat we niet meer met zaklamp hoeven te gaan. Toch geven we de voorkeur aan dat toilet en wordt ons spoeltoilet in huis nauwelijks gebruikt. Ook de meeste gasten die in de zomer bij ons verblijven geven de voorkeur aan de compost toiletten, zeker omdat het bij goed gebruik niet stinkt omdat urine en ontlasting van elkaar gescheiden worden. Mocht je de ruimte hebben en wil je op een makkelijke manier veel (met veel moeite gezuiverd) drinkwater besparen (gemiddeld 6 liter bij elke spoelbeurt) dan is dit toilet zeker een aanrader.

Naast reizen zijn er natuurlijk nog heel veel andere manieren om inspiratie op te doen. Andere persoonlijke favorieten zijn (luister)boeken, podcasts en interessante documentaires of TV programma’s. Met betrekking tot duurzaamheid zijn hier nog wat tips.

Boeken

Verlangen naar minder – Jelle Derckx

Minimalisme – Joshua Fields Millburn & Ryan Nicodemus

Hoe gaan we dit uitleggen – Jelmer Mommers

De Verborgen Impact – Babette Porcelijn

Het Zero Waste Project – Jessie en Nicky Kroon

De Blauwe Revolutie – Siemen Cox

TV

VPRO Tegenlicht

Zomer yoga 2018

Tijdens de Zeeuwse zomervakantie (9 juli – 18 augustus) is er een aangepast lesrooster bij Flow’er. Naast de studio lessen kun je ook aan yoga in de boomgaard en op een stand up paddle board deelnemen.

Maandag 18:00-19:15 uur         flow yoga                Flow’er studio Middelburg

Dinsdag 7 en 14 augustus          hatha yoga             Flow’er studio                                                                                               9:45-11:00

Woensdag 9:00-10:15 uur         yin/flow yoga        Flow’er studio Middelburg

Donderdag 20:00 – 21:30         flow yoga                Flow’er studio Middelburg

Vrijdag 10:00-11:00                    boomgaard yoga *    OEST farm&stay

Vrijdag 16:30-17:30 en               SUP yoga*                 Kanoa, Veerse meer

17:30-18:30

Zaterdag 10:00-11:00                  boomgaard yoga *     OEST farm&stay

*Graag aanmelden voor deze les

Kosten

Voor de periode ma 9 juli – za 18 aug

Studio lessen

6 lessen €66

12 lessen  €102

Onbeperkt €135

Losse les  € 12  (contant voor aanvang van de les)

Heb je een Flow’er 10-rittenkaart dan is deze ook te gebruiken in de zomermaanden

SUP Yoga €15

Boomgaard yoga €10 (of abonnement of 10-rittenkaart)

  

FLOW

Onlangs was ik bij een seminar van Jan Bommerez, de schrijver van het boek ‘Minder moeten, meer Flow’. Dat boek heb ik 7 jaar geleden voor het eerst gelezen en mede daardoor is mijn bedrijf, Flow’er, min of meer ontstaan. Heel bijzonder om nu weer door hem geprikkeld te worden. Ik kan je echt aanraden één of meerdere van zijn boeken te lezen. Maar daarnaast wil ik al graag wat inzichten met je delen. En laten zien hoe deze inzichten ook weer overlappen met de yogaleefstijl.

Wel even een waarschuwing, het is een lang stuk tekst, waar je als je nog weinig voorkennis hebt misschien niet heel makkelijk doorheen komt. Maar de laatste zin zegt al heel veel!

(Inzichten uit de seminar zijn in zwart, yoga in paars.)

De tekst op de eerste dia was ‘moeiteloos leven kost moeite, (maar het is MEER dan de moeite waard)‘.

Er was meteen herkenning! De yoga leefstijl kost ook moeite, maar leidt uiteindelijk tot een makkelijker en fijner leven!

Moeiteloosheid, ook wel ‘Flow’ genoemd, is een kenmerk van de natuur. Het impliceert totale afstemming, synergie.  Synergie is de optimale benutting van de energie van een systeem. Dat kan alleen als er harmonie is in het systeem.

Het woord yoga stamt af van yuk: juk. Een juk is zwaar, maar maakt het werk licht. Een juk is een houten werktuig waarmee een boer twee zware emmers makkelijker kan dragen. Tegelijkertijd zorgt een juk voor balans. De kern van de yogafilosofie is het verbinden en in evenwicht brengen van tegenstellingen tussen lichaam en geest, binnen en buiten, spanning en ontspanning.

De ‘moeite’ die het ons kost om moeiteloosheid als ‘normale’ staat te herwinnen is de ‘moeite’ die het kost om onze innerlijke balans (onze innerlijke harmonie) duurzaam te herstellen.

Moeiteloosheid begint met de juiste mindset, hoe je naar dingen KIJKT en waar je op focust. (dit is iets anders dan positief denken)

Focussen op mogelijkheden roept deze mogelijkheden tot leven terwijl blijven focussen op moeilijkheden juist deze moeilijkheden in leven houdt… Energy flows where the attention goes.

De fysieke yogahoudingen maken het lichaam sterker en soepeler, waardoor de energie beter kan stromen. Net als stilstaand water gaat stinken, ontstaan er klachten in het lichaam daar waar de energie niet kan stromen.

Wat yoga is voor het lichaam, is meditatie voor de geest. Mensen identificeren zich vaak met wat ze denken. Maar we zijn onze gedachten niet, we hebben ze en ze veranderen continue. Zonde dus om te blijven hangen in negatieve gedachten.  

Wat we ‘zijn’ is een potentieel (net als een rups), als we tot bloei kunnen komen krijgen we als het ware vleugels (vlinder). Wat we ‘worden’ is ons potentieel ontplooien. Grenzen blijven verleggen bevrijdt meer potentieel; fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel. Maar ons potentieel zit meestal ingekapseld in beperkende overtuigingen, in onze ‘paradigma’s’ over onszelf en over het leven… Transformeren heeft daarom alles te maken met het loslaten van beperkende ‘keurslijven’ net zoals de vlinder het lijf van de rups moet loslaten..

Yoga is een manier om te bereiken wat onbereikbaar lijkt. Een houding kan onbereikbaar lijken, maar met de juiste mindset, oefening en discipline kun je bereiken wat je in eerste instantie niet voor mogelijk hield. Je oefent dit op je mat, maar uiteindelijk leer je deze principes ook te gebruiken in je dagelijks leven. Elke keer dat je op je mat stapt, wordt je groter, sterker en soepeler. Uiteindelijk verbaas je jezelf en vloei je meteen door in houdingen die eerst onmogelijk leken.

Wij identificeren ons vooral met onze lichaamsvorm en niet zozeer met de levensenergie die er doorheen stroomt. Het is echter die creatieve levensenergie (en de grenzeloze bron waaruit ze stroomt) die de sleutel is tot moeiteloosheid… We zijn letterlijk of een weerstand tegen of een geleider voor de creatieve kracht die in de hele natuur aanwezig is en dus ook in ons. In FLOW veranderen we van ‘weerstanden tegen’ tot ‘geleiders voor’ de Creatieve Intelligentie van het Leven Wanneer je de stroom van welzijn in je lijf toelaat voel je je goed; wanneer je je ertegen verzet voel je je niet goed. ZO basic is het echt.

Als een spons zuigen we emoties op, spanningen, angsten en emoties houden we vast in ons lichaam. (Dit belemmert de energiestroom). Door te buigen, twisten en verlengen in houdingen kunnen we deze ballast losmaken en loslaten. Net zoals je een vuile en uitgedroogde spons nat maakt en uitwringt om hem weer schoon te maken en te kunnen gebruiken.

Het enige wat een mens stopt om zijn volledige potentieel te bereiken is zijn emotionele reactie op de feiten.

Yoga is eigenlijk de weg naar de waarheid: de waarheid over wie je bent, waartoe je in staat bent, hoe je handelingen je leven beinvloeden. De waarheid is het enige medicijn dat ons kan ‘genezen’. De enige manier waarmee we al onze potentieel kunnen benutten. Aan de basis leven zovelen van ons hun leven niet voor 100%. Maar als je niet in de waarheid leeft, bedrieg je jezelf. Als je leeft in een lichaam dat zwaar en ongezond is, beroof je jezelf van vitaliteit. Als je wordt geplaagd door angsten, ontzeg je jezelf de vrede die ook voor jou beschikbaar is. Als je leven wordt beheerst door emoties, offer je je persoonlijke kracht op. (Baron Baptiste).

Een principe, een ‘grondbeginsel’ is een potentieel dat tot ontplooiing kan komen. Het is in de mate dat we bewuster worden dat we ook spontaan meer volgens de universele principes gaan leven. Universele principes kun je niet leren. Ze bestaan reeds van nature in ons als een potentieel en ze komen alleen tot leven door ze te leven (Stephen Covey).

Patanjali schreef ruim tweeduizend jaar geleden het achtvoudige pad. Zijn sutra’s wijzen je de weg naar een lichter leven. Stapje voor stapje kom je dichter bij jezelf, bij een grote innerlijke rust. De eerste twee van deze stappen zijn de yama’s en de niyama’s. Principes, richtlijnen en voorschriften voor een zuiver geweten. 5 yama’s: geweldloosheid, eerlijkheid, niet stelen (ook van ideeën, tijd etc), zelfcontrole, begeerteloosheid. 5 Niyama’s: zuiverheid, tevredenheid, inzet of discipline, zelfonderzoek en overgave of toewijding.

Principegericht leven betekent dus eigenlijk: ‘je afstemmen op de innerlijke Bron van het leven, de ‘stilheid’, het ‘pure potentieel’, het ‘scheppingsprincipe’. Waar bevindt zich ‘die Levensbron’ en hoe kun je erop afstemmen? IN HET HART. Het is via harmonie in het hart (hartcoherentie) dat we FLOW ervaren. Onze hersenen zijn dan in theta. Met aandacht, verbeelding en bewuste ademhaling zijn wij in staat om onze hartenergie coherent te maken en zo onze hersenen te helpen om in theta te komen.

Napoleon Hill onderzocht welke principes zeer succesvolle mensen zoals oa Thomas Edison, A. Graham Bell, Henri Ford, en Theodore Roosevelt bewust of onbewust toepasten bij hun doorbraken. Dit zijn de belangrijkste: vertrouwen, dankbaarheid, commitment aan een doel waar je hart van zingt, focus, ontspannen concentratie, visualisatie, affirmatie, charisma, enthousiasme, inititief, actie, zelfdiscipline, uitsteigen boven het oude reactieve brein, samenwerken, initiatief, leiderschap, proactief omgaan met tegenslagen, de extra mijl, tolerantie en mededogen, geduld.

‘De creatieve functie van de mind is niet denken maar de creatieve levensenergie richten. Het denken zelf kan niets origineels voortbrengen, het is de levensenergie die creatief is. De eerste opdracht is dus om te ontspannen zodat de energie door ons kan stromen en de tweede opdracht is om je focus te kunnen houden op wat je wenst te manifesteren’ (José Silva). 

Jouw rol is om het WAT en het WAAROM te bepalen. Dan dien je te ontspannen en te vertrouwen op de Universele FLOW voor het HOE en het WANNEER. (Abraham Teachings)

In feite is de discipline om je innerlijke gevoelsstaat te managen het meest cruciale ingrediënt van moeiteloosheid… (Abraham Hicks)

De derde van Patanjali’s Niyamas is ‘Tapas’, wat vertaald kan worden als ‘discipline’. Het woord Tapas is afgeleid van de stam van het Sanskriet werkwoord ‘tap’. Dit betekent oa verlangen, branden, hitte en innerlijke behoefte. Door middel van Tapas “verbrand” je alle begeertes die je doel om het Goddelijke te bereiken in de weg staan.

Tapas gaat over het doen van iets dat je niet wil doen of het laten van iets dat je wil doen en dat een positief effect op je leven zal hebben. 

Tapas transformeert en zuivert en maakt ons bewust van onbewuste belemmerende impulsen en negatief gedrag. Tapas ontwikkelt wilskracht en een meer toegewijd leven. 

Een regelmatige yoga beoefening is belangrijk. Je lichaam communiceert zintuigelijk; luister ernaar. Hoe voelt je lichaam vandaag? Ben je stijf, heb je pijn… en wat betekent het? Ben je uit balans? Voel je je sterk of uitgeblust? Adem je gelijkmatig en vrij of haperend en verkrampt? Wanneer de verbondenheid tussen lichaam en geest duidelijker wordt, begin je pas echt te zien wat er elke dag met je gebeurt en zie je hoe je gewoonten en handelingen uitwerken op je systeem.

Je mat is als een spiegel; als je erop stapt, worden je handelingen gereflecteerd. Je ziet meteen oorzaak en gevolg, in goede en slechte zin. Alle feedback die je nodig hebt over de behoeften van je lichaam wordt toegankelijk. Je hoeft niet meer naar ‘deskundigen’ voor advies. Je stimuleert een bewustwording van je eigen welzijn, leert te luisteren naar je eigen lichaam en je intuïtie te respecteren.

Het mag dus duidelijk zijn; Het enige dat je hoeft te doen om je leven makkelijker en leuker te maken is de discipline opbrengen om de dingen te doen waarvan je weet dat ze goed voor je zijn en de dingen te laten waarvan je weet dat ze niet goed voor je zijn! Wat die dingen zijn dat kan je hart je vertellen. En je hart begint te spreken wanneer jijzelf even stil bent.

Zomer Yoga Flow’er 2017

Tijdens de Zeeuwse zomervakantie (17 juli – 26 augustus) is er een aangepast lesrooster bij Flow’er. Naast de studio lessen kun je ook aan yoga in de boomgaard en op een stand up paddle board deelnemen.

Maandag 19:00-20:15 uur       flow yoga                Flow’er studio Middelburg

Woensdag 9:00-10:15 uur        yin/flow yoga        Flow’er studio Middelburg

Donderdag 20:00 – 21:30         flow yoga                Flow’er studio Middelburg

Vrijdag 16:30-17:30 en 17:30-18:30  SUP yoga     Kanoa

Zaterdag 9:00-10:15                  yin yoga                   Flow’er studio Middelburg

Zaterdag 17:00-18:00                flow yoga                Boomgaard Ter Linde Ritthem

Kosten

Voor de periode ma 17 juli – za 26 aug

Studio lessen

6 lessen €66

12 lessen  €102

Onbeperkt €135

Losse les  € 12  (contant voor aanvang van de les)

Heb je een Flow’er 10-rittenkaart dan is deze ook te gebruiken in de zomermaanden

SUP Yoga €15

Boomgaard yoga €12 (of abonnement of 10-rittenkaart)

 

Plant the seed of meditation and reap the fruit of peace of mind

In mijn vorige blog schreef ik dat ik even weg ging, me ging onderdompelen in permacultuur design, zaadjes ging planten in de richting van mijn eigen eetbare paradijs. Inmiddels ben ik een paar dagen terug van een geweldige reis, wat een ervaring! Wat hebben we veel geleerd, inspiratie op gedaan, lekker kunnen we werken aan onze plannen en kunnen genieten. De cursus was fantastisch, ik wist al wel iets van permacultuur, maar net als yoga zo veel meer is dan je oefeningen op een matje, is permacultuur zo veel meer dan het ontwerpen van een tuin! Zowel yoga als permacultuur zijn een manier van leven, met heel veel overeenkomsten en overlap. En bij beiden ben je nooit uitgeleerd en uitgeoefend. pcflower3

Vanuit de yogafilosofie zijn er de 8 takken van yoga, met als eerste twee de yogaleefregels, de yama’s en de niyama’s. Deze twee stappen helpen ons om driften en emoties meester te blijven. Ze gaan over het respecteren van jezelf, je omgeving en de maatschappij. Yama’s zijn regels die aangeven hoe je je kunt verhouden tot de buitenwereld. Wat we willen bereiken met de yama’s, is op zo’n manier omgaan met de ander dat je jezelf altijd recht in de ogen kunt kijken; geweldloosheid, eerlijkheid, niet stelen, zelfcontrole en begeerteloosheid helpen je hierbij. De niyama’s zijn deugden, zaken die je juist wel moet doen. Hier zijn er ook vijf van. Ze gaan over gezonde gewoonten met betrekking tot jezelf. Je ontwikkelt jezelf door zuiverheid, tevredenheid, zelfdiscipline, zelfstudie en overgave te beoefenen.

Mijn yogamat reist overal met mij mee, zo ook nu weer. Ik heb er ook bijna dagelijks opgezeten, maar waar ik voorheen voornamelijk fysiek bezig was op mijn mat, merkte ik dat dat nu minder was. Ik voelde aan welke oefeningen mijn lichaam nodig had om soepeler te functioneren, maar er was geen behoefte om dieper te gaan. Op dat moment was dat wat ik nodig had. Voor mijn vertrek was ik fysiek juist erg actief geweest, dus het was goed om even wat minder te doen. Daarentegen werd ik hier mentaal juist weer flink uitgedaagd. 12 dagen lang kwam er een zee van informatie over me heen die verwerkt moest worden. Het is was fijn om even stil te zitten op mijn mat.

Plant the seed of meditation and reap the fruit of peace of mind

En het fijne was, ik was niet de enige die me ‘s ochtends op mijn mat terugtrok, ik hoefde me niet te ethics_principles_bfverantwoorden en niets uit te leggen. De mensen om mij heen deelden dezelfde soort leefstijl, principes en idealen. Vanuit de permacultuur staan ‘earth care’, ‘people care’ en ‘fair share’ centraal, redelijk vergelijkbaar met de yogaprincipes. Dit wist ik al vanuit hetgeen ik had gelezen, maar wat daarnaast ook erg belangrijk wordt gevonden, is dat het van belang is dat verschillende domeinen van je leven in balans zijn; gezondheid en geestelijk welbevinden, financiën, onderwijs en cultuur, techniek, bouwen, en de omgang met land en natuur. Logisch eigenlijk, maar iets wat ik niet direct had verwacht. Het stimuleerde me wel om weer eens te kijken naar de balans tussen al deze aspecten in mijn eigen leven.

Het mediteren vond ik heerlijk én het helpt me ook nu om te landen nu ik weer terug ben in Nederland. De overgang van 4 weken tropen, andere cultuur, andere manier van je dag doorbrengen, andere mensen, ander eten etc is zoo groot. De eerste dagen had ik het gevoel dat ik zweefde tussen twee heel verschillende werelden, die beiden zo vertrouwd voelen. Mijn mat hielp me om weer in deze wereld te aarden. Eerst voornamelijk door stil te zitten en de dingen een plekje te geven. Nu langzaam ook weer meer fysiek, lekker bezig zijn, stevig met mijn voeten op de mat.

De zaadjes voor mijn eetbare paradijs zijn geplant, ze mogen nu rustig wachten tot het tijd is te ontkiemen. En net zo als de natuur om me heen nu in rust is, hou ik me ook nog even rustig en laat ik alles bezinken. Naast de yogaleefregels probeer ik de permacultuur principes zo goed mogelijk te integreren in mijn leefstijl. Mijn mat helpt me hier weer. Ik begin en eindig mijn dag met een meditatie, en blijf op deze manier dicht bij mijn waarden, principes en intenties.

Wil je zelf gaan mediteren en wil je wat hulp, dan kan ik je deze apps / website aanraden:

Headspace, Insight Timer en SoChicken

En wil ben je geïnteresseerd om een Permaculture Design Cursus te doen kan ik je Rak Tamachat van harte aanraden!

 

Never underestimate the power of a planted seed

De kracht van zaden! Magisch bijna. Grote, sterke, voedende planten en bomen kunnen ontstaan uit één klein zaadje. Alle informatie om zo groot en krachtig te worden is al in dat kleine zaadje aanwezig! Als de omstandigheden goed zijn, kan dat kleine zaadje uitgroeien tot iets groots. Daar kan echter wel wat tijd overheen gaan. Maar; Even the tiniest seed knows that in order to grow, it is has to be dropped in dirt, covered in darkness, and struggle to reach the light. Vervolgens boven de grond zijn ze er nog niet. Als ze geluk hebben komt er geen konijn of mens voorbij die hun steeltje en prille blaadjes afbijt of kapot trapt. Maar alle kracht is al aanwezig in het kleine zaadje.

Ik was op zoek naar een mooie, passende quote die zaaien combineert met yoga. Er zijn namelijk veel img_6683overeenkomsten en ik hou van vergelijkingen om dingen te kunnen uitleggen, zeker als ze mooi verwoord worden.

De reden dat ik op zoek was naar een geschikte quote, was dat ik een toepasselijk eindejaarspresentje wilde maken voor de Flow’er yoga deelnemers dat tegelijkertijd ook verduidelijkt waarom ik er zelf niet ben, de laatste twee weken van deze lesperiode. En dat heeft weer te maken met de verbinding tussen yoga en zaaien!

Een jaar of 12 geleden is yoga op mijn pad gekomen en beetje bij beetje zijn er steeds meer dingen veranderd in mijn leefstijl. Door yoga wordt je je meer bewust van je lichaam en ga je er automatisch beter voor zorgen. Qua voeding bijvoorbeeld, wil ik geen rotzooi meer eten. Ik vind het belangrijk om mijn lichaam te voeden. Dat wil niet zeggen dat ik nooit iets eet dat minder voedzaam is, maar zwaar bewerkte producten die uit een fabriek komen die hoef ik echt niet meer.

Vanuit die interesse voor pure voeding, ontstond ook de interesse in het zelf verbouwen ervan. Sinds we op een boerderij wonen, is die interesse alleen maar gegroeid. De boerderij met een stuk land was een droom, maar het is belangrijk altijd te blijven dromen. Dreams are the seeds of change. Nothing ever grows without a seed, nothing ever changes without a dream.

Mijn droom nu, is om al het land en bos om ons huis om te vormen tot een eetbaar paradijs. Een eetbare tuin, waar we niet alleen zelf uit kunnen eten, maar ook anderen, dus ook jou, van mee kunnen laten genieten en kunnen inspireren. Dit alles op een duurzame manier en zo kwam permacultuur op mijn pad.

Permacultuur is een bundeling van kennis om een functioneel ecosysteem om mensen heen te ontwerpen. Eén van de functies kan voedselvoorziening zijn. Het is aan de mens de taak het systeem zo goed mogelijk af te stellen. Hoe beter je dat doet door de goede organismen uit te zoeken voor je systeem en ze op de goede plaats te zetten, hoe meer opbrengst en minder werk je er zelf aan hebt.

Net zoals yoga je leven lichter maakt, doet permacultuur dat ook! Daarnaast zijn er nog meer overeenkomsten.

Een stuk land zul je eerst moeten observeren, voorbereiden, bezaaien of aanplanten en onderhouden om er te kunnen laten groeien wat je wil.

Met de beoefening van yoga doe je eigenlijk hetzelfde; je prepareert je eigen ‘tuin’ (lichaam en geest zuiveren, tot rust brengen en versterken), je plant zaadjes (je intenties en waarden), je onderhoudt door te wieden en te voeden (onrustige gedachten en/of oordelen loslaten en het voeden van positiviteit, geduld en vertrouwen) en oogst (gezondheid en geluksgevoel).

Geweldig vind ik het, deze overeenkomsten! Met yoga heb ik inmiddels redelijk wat ervaring (hoewel je nooit uitgeleerd en uitgeoefend raakt), maar van permacultuur weet ik eigenlijk nog niet zo heel veel. Dat is dus waar ik me de komende weken in ga onderdompelen, door een intensieve cursus te volgen in permaculture design. Ik ga me de principes eigen maken en een plan ontwerpen om mijn eetbare paradijs te kunnen gaan verwezenlijken.

Ik plant alvast zaadjes in de goede richting en ik hoop dat jij dat ook doet in de richting van jouw eigen doelen!

All the flowers of all the tomorrows are in the seeds you plant today

 

Overige quotes:

Thoughts can create such a barrier that even if you are standing before a beautiful flower, you will not be able to see it. Your eyes are covered with layers of thought…”

Every person is a different kind of flower and together make the world a beautiful garden

Big things often have small beginnings

To plant a garden is to believe in tomorrow

Which seeds do you want to sow, those of flowers or weeds

There are always flowers for those who want to see them

Don’t judge the day by the harvest you reap, but by the seeds you plant

If you don’t like the fruits you are growing, then change the seeds you are sowing

Your heart is full of fertile seeds, waiting to sprout. Which seeds do you water?

Your mind is like a garden, your thoughts are the seeds. Do you want to grow flowers or weeds?

Your body is like a garden, which seeds do you put in (your mouth).

Plant the seed of meditation and reap the fruit of peace of mind

Veel yoga deze zomer bij Flow’er!

Het is genieten in Zeeland, vooral in de zomermaanden! Als Flow’er lid kun je gewoon lessen blijven volgen tijdens de zomervakantie, maar ook als je hier maar tijdelijk (op vakantie) bent, kun je deelnemen aan de lessen en activiteiten. Zowel in de studio als op andere locaties.

Tot en met 23 Juli geldt het reguliere lesrooster en is er op Vrijdag avond SUP yoga of yoga in de boomgaard.

Tussen 25 Juli en 4 September is er een aangepast lesrooster.

Hier vind je een greep uit het aanbod, maar hou voor extra lessen en activiteiten Facebook en de nieuwsbrief in de gaten.

Maandag          Flow Yoga          Flow’er Middelburg          20:00-21:15

Dinsdag            SUP Yoga           Kanoa Veerse Meer          16:30-17:30 en 17:30-18:30

Woensdag        Yin/Flow Yoga  Flow’er Middelburg          9:00-10:15 (niet op 10 aug)

Donderdag      Rustige Yoga      Flow’er Middelburg          9:45-11:00

Donderdag      Flow Yoga           Flow’er Middelburg          20:00-21:15

Vrijdag             Yoga & Ontbijt   Flow’er Boomgaard          9:00-11:00 (niet op 12 en 26 aug)

Vrijdag             SUP Yoga           Kanoa Veerse Meer          16:30-17:30 en 17:30-18:30 (niet op 26 aug)

Zaterdag          Yin Yoga             Flow’er Middelburg         9:00-10:15 (niet op 30 juli en 27 aug)

Zondag            Kano/ Yoga/Lunch  Kanoa Veerse Meer     10:00-13:00

VOOR DE LESSEN IN DE STUDIO HOEF JE JE NIET PERSE AAN TE MELDEN, VOOR ALLE ANDERE LESSEN WEL!

Tarieven zomerlessen

Speciale zomeraanbieding! 6 lessen voor €55, 12 lessen voor €100 (geldig in studio en op het strand)

Losse les studio of strand: €10

Yoga & Ontbijt €17,50

SUP Yoga €15

Kano, yoga, lunch € 30

Voor de zomerlessen geldt geen studentenkorting of vaste leden korting.

 

DSC_0489_2 SAM_2076 image Flow'er Yoga Studio

 

GOEDELE LEYSSEN IN MIDDELBURG

GoedeleCover Balans_def 
MIS HAAR NIET, MELD JE SNEL AAN!
 
WANNEER: 2e Pinksterdag, 16 Mei
Workshop 1 10:00-13:00 uur
Workshop 2 14:00-17:00 uur
WAAR: Flow’er, Korendijk 34, 4331 HP, Middelburg
KOSTEN: €39 per workshop (Incl thee en versnapering)
                   €75 voor beide workshops
                   €12,50 voor een gezonde detox lunch (groene smoothie, soep en quiche)
 
Workshop 1: BOOST
Zin om te bruisen van energie? Dan is deze workshop iets voor jou! Schrijf je in en kom alles te weten over hoe ons lichaam energie produceert en op welke manieren je daar met de juiste voeding en slimme lifestyletips nog een schepje bovenop kunt doen. Uiteraard gaan we ook yoga doen. Neem een aantal houdingen mee naar huis die je ‘s ochtends kunt doen om boordevol energie aan je dag te beginnen, ontdek ademhalingsoefeningen die al duizenden jaren meegaan en je cellen boosten met zuurstof en connecteer met je innerlijke power zodat je zonder problemen alles kunt doen wat je moet doen èn nog bakken energie over hebt om je dromen waar te maken. Het wordt een fun workshop, overgoten met goede muziek en vol goede vibes. See you there!
 
Workshop 2: BALANCE
Balans is een werkwoord want wanneer het leven ons aan het wankelen brengt, dan moeten we keer op keer is opnieuw op zoek naar evenwicht. Vaak lukt dat door een beetje minder te doen van wat je te veel doet en een beetje meer van wat je te weinig doet… Tijdens deze workshop brengen we onszelf zowel fysiek als mentaal in evenwicht met behulp van de kundalini yoga technologie. Verwacht oefeningen voor een sterker zenuwstelsel, ademhalingstechnieken die je stabiliseren in de meest stresserende situaties, meditaties voor absolute rust in je hoofd en een heleboel handig lifestyleadvies. Een workshop waar je helemaal zen van wordt.
 
Schrijf je snel in via info@flow-liveyoga.nl, er is beperkt plek!