Een bewust 2020 gewenst!

Het kan nog hè?! Een nieuwjaarswens… Ik ben al een paar dagen terug in Nederland, maar had nog wat tijd nodig écht te landen en mijn werk weer op te pakken. Maar vandaag start het normale (les) rooster weer en kijk ik er naar uit om datgene wat ik zelf heb geleerd de afgelopen weken met je te mogen delen. En nog belangrijker, datgene wat ik heb geleerd ook zelf te gaan toepassen in mijn eigen leven!

Want vaak gaat het aan het eind van een vakantie net zo als aan het begin van een nieuw jaar. We nemen ons voor om een aantal zaken eens (drastisch) te gaan veranderen zodat ons leven een stuk aangenamer zal worden… Maar meestal zitten we snel weer verstrikt in onze oude patronen. En al hoeven die patronen op zichzelf niet eens zo slecht te zijn, we voelen ons wel slecht omdat we onze voornemens niet hebben kunnen waarmaken. Om ons vervolgens minder slecht te voelen negeren we ons gevoel of zoeken we afleiding, wat soms wel even een goed gevoel geeft, maar ons uiteindelijk alleen maar verder laat afdwalen van onze voorgenomen verandering.

Niets meer willen veranderen dan maar? Nee, dat is geen optie. 
Verandering is goed en alles verandert sowieso continue, ook zonder jouw hulp of verzet. 
Maar wat je leven (uiteindelijk) echt makkelijker kan maken is ‘bewust-zijn’.

Reizen, wandelen, in de natuur zijn, lezen, sporten, spelletjes doen, yoga. Het zijn allemaal manieren om te ontspannen, je drukke hoofd wat rust te geven. Wat goed is. Maar wàt gaat er nou eigenlijk allemaal in dat drukke hoofd om, waar verzetten we ons tegen, waar oordelen we over, waar zijn we bang voor, waar hebben we spijt van? Als we na onze vakantie, wandeling, boek, spelletje of yogales ons leven weer oppakken, vervallen we weer snel in onze ingesleten denk- en actie patronen. Vaak zijn het de actiepatronen die we willen veranderen, maar dat gaat ons niet lukken als we ons niet bewust zijn van onze denkpatronen! 

‘Let op je gedachten, want dat worden je woorden. Let op je woorden, want dat worden je acties. Let op je acties, want dat worden je gewoonten. Let op je gewoonten, want dat wordt je karakter. Let op je karakter, want dat wordt je lot’. – Lao Tzu

Je bewustzijn kun je vergroten door bijvoorbeeld elke dag te beginnen en af te sluiten met een meditatie. Maar ook gedurende je dag kun je regelmatig even je ademhaling opzoeken om weer terug in het moment te komen en je bewust te worden van wat je denkt en voelt.
Uiteindelijk zal er wat ruimte ontstaan tussen een gedachte en jouw reactie, in woorden of actie, daarop en zullen er gewoonten ontstaan die leiden tot een mooi karakter en lot.

Ik ga er (verder) mee aan de slag en zal tijdens mijn lessen aandacht geven aan bewust zijn.

Een bewust 2020 gewenst en graag tot ziens in de studio!

Marieke

Wie (niet) reist is gek!

Reizen heeft immense effecten op onze gesteldheid. Het is dé manier om ons brein soepel te houden, het reikt ons inspiratie en creativiteit aan, haalt vooroordelen onderuit, maakt ons gelukkiger en verlengt ons leven. De voordelen van reizen zijn werkelijk onbegrensd….slechts met rugzak of omringd door luxe, naar verre oorden of dichter bij huis, actief of dromend in de leunstoel…. Uit: Wie (niet) reist is gek van Ap Dijksterhuis

Direct na mijn VWO examens, ik wist nog niet eens of ik geslaagd was, zat ik al in het vliegtuig naar de andere kant van de wereld, Curaçao. Ik kon daar 4 weken verblijven in een woning van kennissen van kennissen die daar woonden en had alle tijd om het eiland te verkennen. Een jaar later bracht ik de zomer door in Thailand, waar mijn oom en tante dat jaar naartoe geëmigreerd waren. Weer een zomer later werkte ik twee maanden in Spanje. Een aantal maanden later reisde ik af naar Dubai, om Jeroen op te zoeken die daar 6 maanden voor stage was. Mijn eigen afstudeerstage deed ik in Singapore, van waaruit ik in de weekenden de omgeving verkende. En die omgeving hebben we nog verder kunnen verkennen tijdens de bijna 8 jaren dat we daarna nog in Singapore hebben gewoond. Eenmaal terug in Nederland bleef Azië trekken, dus bleven we ‘excuses’ bedenken om af en toe terug te gaan. (Vrijwilligers) werk, opleidingen…. We konden altijd wel een goed doel bedenken. En wat waren die reizen altijd leerzaam en inspirerend! Heel veel van onze huidige bezigheden en gewoonten hebben we ontdekt op onze reizen. Yoga, permacultuur, wwoofing… We hebben er zelfs ons beroep van gemaakt. 

En op deze vlakken kun je blijven leren en inspiratie op doen! En dat is wat we gaan doen de komende weken, in Azië…. En al zouden we met de trein of zelfs met de fiets kunnen gaan, zoveel tijd hebben we helaas niet, en gaan we dus vliegen…

En dat vliegen is natuurlijk een dingetje… Al hebben we de afgelopen 4 jaar op ons eigen terrein 2 hectare bos gered van kap, daar zelf nog eens honderden bomen en struiken bij geplant en werken we niet met landbouwmachines, bestrijdingsmiddelen en kunstmest…. Vliegen is niet meer van deze tijd, toch?

De doorslag om toch te gaan vliegen kwam uit het boek ‘Verlangen naar Minder’ van Jelle Derckx (tip!). Zijn hele boek pleit voor duurzaamheid, waar ik veel inspiratie uit heb gehaald. Maar zijn stukje over reizen en ecorexia spraken mij ook zeker aan;

Ik zie reizen als een investering om mijn leven helderder, simpeler en duidelijker te maken. Om nieuwe inspiratie op te doen die ik anders nooit zou opdoen.’ en ‘Reizen en nieuwe dingen ontdekken doen iets wonderlijks met de mens. Ik zie dit als hét medicijn van de natuur. Van nieuwe dingen zien en je brein prikkelen om weer die stap te gaan maken van denken naar doen.’

En ‘Zodra het ‘goed zijn voor deze wereld’ je weerhoudt om te leven werkt het juist averechts, we noemen dit ecorexia. Ecorexia kan er ook voor zorgen dat je een duurzame criticus wordt en anderen gaat beoordelen en bekritiseren op hun keuzes. Niet leuk, niet lief, niet doen. Er is nog nooit iemand beter geworden van de harde kritiek van anderen. Wat je wel kunt doen, is bewustzijn verspreiden door inspiratie te geven en waarde toe te voegen.’

De interne criticus kom ik al vaak genoeg tegen, dus laat die duurzame criticus maar zitten! Het verspreiden van bewustzijn en inspireren spreken me veel meer aan. En dat is ook iets waar ik al een tijdje mee bezig ben, maar ik merkte ook dat ik zelf wel weer wat inspiratie kan gebruiken. Vandaar de geplande reis!

Ik krijg zeker nieuwe inspiratie door het volgen van yogalessen van collega docenten hier in Middelburg en workshops en docententrainingen in Nederland of België. Maar drie weken lang alle tijd te hebben voor mijn eigen practice en yogalessen te kunnen volgen bij onbekende docenten geeft nog zoveel meer! En de dingen die ik leer geef ik graag weer door bij terugkomst! 

Een andere bron van inspiratie voor mij zijn permacultuur projecten, die we ook tijdens deze reis weer zullen bezoeken. (En yoga past daar trouwens heel goed in!)

Tijdens één van onze eerdere reizen ontdekten we permacultuur. We werkten als WWOOF’er mee aan een project waar ze de ethische- en ontwerpprincipes van de permacultuur toepasten. Dit sprak ons erg aan, zeker omdat de meeste principes voor ons al heel natuurlijk of vanzelfsprekend voelden. We wilden hier nog meer over leren en hebben daarom 3 jaar geleden, tijdens een andere reis, een intensieve permacultuur design cursus (PDC) gedaan en proberen sindsdien te leven en te werken volgens deze principes. De betekenis van het woord permacultuur is niet in één zin uit te leggen. Maar belangrijk is dat we de natuur als voorbeeld nemen, van haar leren en met haar meewerken in plaats van er tegenin. 

Door uitleg te geven over waarom we de dingen die we doen, doen zoals we die doen, hebben we al veel mensen kunnen inspireren. Gasten en wwoofer’s die bij ons verbleven op onze permacultuur boerderij, maar ook de lezers van mijn FLOW’ER Yoga nieuwsbrieven en blogs. Velen zijn hierdoor in hun eigen leven ook dingen gaan veranderen, die de aarde ten goede komen. 

Hieronder zal ik nog een aantal voorbeelden noemen, die de aarde ten goede komen, en waarmee ik hoop nog meer mensen te kunnen inspireren. Graag hoor ik van je, of je hier iets aan hebt, of je hier iets mee gaat doen, en of je vragen hebt, ik help je graag verder! Hierdoor ga ik me misschien iets minder schuldig voelen over mijn vliegreis, al zou het zomaar eens de laatste keer kunnen zijn. Fietsend de wereld ontdekken is namelijk ook helemaal niet verkeerd!

Zero Waste. Afgelopen zomer hebben we geprobeerd om gasten die in ons voedselbos verbleven te inspireren om minder afval te produceren. Al scheidden mensen hun afval en kon het grotendeels gerecycled worden, de hoeveelheid afval tijdens een vakantieverblijf was vaak enorm! Al was de uitvoer niet altijd makkelijk, zeker als mensen bij de supermarkt hun boodschappen gingen doen, mijn blog hierover zette in ieder geval aan tot denken.

Tijdens onze komende reis proberen we zelf natuurlijk ook zo min mogelijk afval te produceren. Onder andere door onze eigen herbruikbare food containers en bekers mee te nemen en zo ‘single use plastics’ zoals tasjes, rietjes en wegwerp borden, bekers en bestek te kunnen weigeren (Refuse). Door alleen met handbagage te reizen en dus kritischer te moeten zijn over wat we meenemen en op reis kopen (Reduse). Kinderkleding mee te nemen waarvan we weten dat deze volgend jaar niet meer past en die we dus aan het eind van ons verblijf kunnen schenken aan de eigenaar van de biologische boerderij waar we verblijven (Re-use).

De Verborgen Impact. Het beste is om je te richten op dat met de grootste impact op de aarde. Het geeft rust als je weet dat je met een paar grote keuzes binnen de draagkracht van de aarde kunt leven. Vervolgens kun je dan rustig verbeteren op de details. Dit zorgt voor duurzaam geluk en hiermee voorkom je ecorexia.’ 

De meeste impact: spullen
Ze hebben de grootste (verborgen) impact op deze wereld en zijn het meest vervuilend. Minimalistisch leven, minder kopen (liefst tweedehands) en langer gebruiken is dus een grote stap in de goede richting. 

Nummer 2: vlees
Van het landbouwoppervlak waarvan één vleeseter kan leven, kunnen 3 tot 7 vegetariërs of 12 tot 20 veganisten worden gevoed. Daarnaast stoot een koe methaan uit: een 23 x krachtiger broeikasgas dan CO2. Én er zit 15.000 liter water verborgen in 1 kilo rundvlees. Daarvan kun je 300 dagen douchen. 

Nummer 3: vliegen en autorijden
De derde grote stap die je kunt maken om minder impact te hebben op deze wereld, is minder vliegen en autorijden. Om de co2-uitstoot van een retourtje Bali te compenseren zou je duizend bomen moeten planten. Daarnaast zouden we gemiddeld driehonderd bomen per jaar moeten planten ter compensatie van het maken en het rijden in een auto. 

Lees meer hierover in het boek van Babette Porcelijn!

Compost toilet tegen drinkwaterverspilling en vóór een stukje bewustwording (With a flush toilet you never have to deal with your own shit. And then you end up deep in it -Paul Kingsnorth in VPRO Tegenlicht; de aarde draait door). Jaren geleden hebben we bij Asalanta voor het eerst een compost toilet gebruikt. Vooral s avonds in het donker vond ik het erg spannend om het toilet te gebruiken, maar ik had geen keus, we verbleven daar een week. Nu, hebben we zelf al twee jaar een compost toilet, buiten, in het oude varkenshok, zonder verwarming en pas sinds een maand verlichting zodat we niet meer met zaklamp hoeven te gaan. Toch geven we de voorkeur aan dat toilet en wordt ons spoeltoilet in huis nauwelijks gebruikt. Ook de meeste gasten die in de zomer bij ons verblijven geven de voorkeur aan de compost toiletten, zeker omdat het bij goed gebruik niet stinkt omdat urine en ontlasting van elkaar gescheiden worden. Mocht je de ruimte hebben en wil je op een makkelijke manier veel (met veel moeite gezuiverd) drinkwater besparen (gemiddeld 6 liter bij elke spoelbeurt) dan is dit toilet zeker een aanrader.

Naast reizen zijn er natuurlijk nog heel veel andere manieren om inspiratie op te doen. Andere persoonlijke favorieten zijn (luister)boeken, podcasts en interessante documentaires of TV programma’s. Met betrekking tot duurzaamheid zijn hier nog wat tips.

Boeken

Verlangen naar minder – Jelle Derckx

Minimalisme – Joshua Fields Millburn & Ryan Nicodemus

Hoe gaan we dit uitleggen – Jelmer Mommers

De Verborgen Impact – Babette Porcelijn

Het Zero Waste Project – Jessie en Nicky Kroon

De Blauwe Revolutie – Siemen Cox

TV

VPRO Tegenlicht

Mindful Eten

Terug van Weggeweest! IMG_0380

Een paar jaar geleden schreef ik onderstaand stuk tekst. Gelukkig is er de laatste jaren op het gebied van voeding en voeden een hoop gaande en zijn veel mensen anders en bewuster gaan eten. Maar toch is er ook nog veel onduidelijk en daardoor is het soms lastig keuzes te maken en voelen we ons vaak onzeker of misschien zelfs schuldig als we iets eten. Dit kan niet de bedoeling zijn! Daarom terug van weg geweest, de workshop Mindful Eten!

Geschreven in 2012 door Marieke:

Eten is in eerste instantie bedoeld om je lichaam en geest te voeden. Helaas zijn we dat in onze maatschappij een beetje uit het oog verloren. We vullen ons lichaam wel, maar voeden we het ook? Daarnaast kan het ook niet anders dan dat eten bedoeld is om er van te genieten. Heb je wel eens gezien hoe perfect een framboos eruit ziet? Hoe prachtig die kleine ronde balletjes aan elkaar vast zitten? Hoe mooi diep roze de kleur is? Hoe zacht en licht hij op je tong voelt? Hoe fris hij ruikt en hoe heerlijk hij smaakt? Maar helaas merken we vaak niet op hoe bijzonder ons eten is, of het nou uit de natuur of de fabriek komt. We zijn gehaast, eten is iets dat tussendoor ook nog even moet gebeuren… We stoppen het naar binnen zonder te beseffen wat er allemaal voor nodig is geweest om dit te kunnen eten.

Met wat meer aandacht voor ons voedsel kunnen we zoveel meer genieten, dankbaarheid en vreugde ervaren en beter voor onszelf zorgen!

Mindful eten is op een andere manier met eten omgaan. Met meer aandacht voor het eten én voor je lichaam en behoeften. Je hoeft jezelf niets te verbieden, je mag alles eten, mindful eten is geen dieet! Door je aandacht rondom het eten zul je je ook bewust worden van je ‘persoonlijke eetregels’.  Overtuigingen en gewoonten die jij erop nahoudt als gevolg van je opvoeding of je omgeving. Maar wordt het niet eens hoog tijd om deze ‘regels’ eens nader te bekijken en ze eventueel los te laten als blijkt dat ze nergens op slaan?

Wil je meer weten over mindful eten meld je dan aan voor één van de workshops.

Yoga op een SUP

Vanmiddag heb ik weer SUP yoga gedaan! Een SUP is een Stand Up Paddleboard. Een grote (surf)plank waarop je je staand, met behulp van een ‘paddle’, voortbeweegt op het water. Maar naast het feit dat je er mee kunt ‘paddelen’, kun je er ook heel goed yoga op doen. DSC_0425

Vorig jaar heb ik het al een paar keer gedaan, en ik vond het geweldig.

Om dit plezier te delen met anderen ga ik dit jaar SUP Yoga lessen organiseren op het Veerse meer!

Vanmiddag dus een voorproefje wat naast veel plezier ook mooie foto’s en inspiratie heeft opgeleverd. Misschien heb je zelf twijfels over het doen van yoga op een wiebelige plank. Of ben je juist super enthousiast en kun je niet wachten. Hoe dan ook. Lees even verder. Ik heb hieronder wat redenen opgesomd waarom je SUP Yoga ook eens zou moeten proberen!

DSC_0434

Ik hoop je te zien tijdens één van de SUP Yoga lessen bij Kanoa aan het Veerse meer deze zomer!

Redenen om SUP Yoga eens te proberen:

– Yoga op een plank geeft je kracht; door de wiebelige ondergrond ontwikkel je je spierkracht efficiënter, vooral die van je ‘core’ maar ook de spieren in je benen, armen en schouders worden versterkt. Daarnaast ga je je super krachtig voelen doordat het je lukt je angst om van je plank te vallen te overwinnen en krachtig in een houding te staan. De mogelijkheid om in het water te vallen is er, maar dit helpt je juist om meer gefocust bezig te zijn.

DSC_0429

– Je bent meer betrokken bij je houding doordat je plank het je laat weten als je je gewicht niet goed hebt verdeeld. Als je bijvoorbeeld in de downward facing dog je gewicht wat op één kant laat steunen gaat je plank wiebelen. Je corrigeert dan vanzelf en staat daardoor beter in een houding.

DSC_0413

– Door de onstabiele ondergrond ben je ook meer gefocust, meer in het moment. Dit geeft rust.

DSC_0414

– Die rust wordt ook nog eens versterkt door het in de natuur zijn. Frisse lucht, natuurgeluiden, het kunnen zien van de horizon, de zon op je huid, het drijven op het water…

– Yoga op een plank vertraagt je eigen tempo doordat het tempo van de opeenvolging van de houdingen ook trager is. Je besteedt meer aandacht aan een houding, en hebt daardoor meer aandacht voor je lichaam en even minder aandacht voor afleidende en stressvolle gedachten.

DSC_0412

DSC_0411– SUP Yoga leert je belangrijke levenslessen. Onder andere om niet op te geven als het even tegenzit. Mocht je in het water vallen dan klim je gewoon weer op je plank en ga je verder waar je gebleven was.

– Je hoeft geen gevorderde yogi te zijn. Bij SUP yoga helpen simpele houdingen je al meer lichaamsbewustzijn te ontwikkelen.

– Ben je al wel een gevorderde yogi en denk je de meeste yogahoudingen met gemak te kunnen uitvoeren op je mat, probeer ze dan eens op een plank! Daag je zelf uit!

DSC_0419

– SUP yoga is vooral heel leuk! Iedereen heeft vernieuwing nodig in zijn leven, dat houdt het spannend. Probeer eens iets nieuws! Verleg je grenzen en heb plezier!

DSC_0410

– En heb je het warm gekregen van je inspanningen, dan duik je gewoon even lekker het water in!

SUP Yoga is dus een geweldige oefening in het ontwikkelen van oa mindfulness, focus, concentratie, balans, doorzettingsvermogen en kracht. Het gaat er helemaal niet om of je een hoofdstand op je plank kunt. Waar het wel omgaat is dat je veel plezier beleeft aan het (bezig) zijn op het water en je daardoor je hoofd even helemaal leeg kunt maken.

Voorbereiding Mindful Diner

Imagine

Energy

De heerlijkste geuren en de mooiste kleuren vullen mijn keuken. Rood, roze, paars, bruin, wit, oranje, geel, en groen. Ook nog eens in verschillende varianten. Licht groen, fris groen, geel-groen, blauw-groen, donkergroen, alleen al in één prei vind je zoveel verschillende kleuren groen. En de geuren die vrijkomen als je een prei snijdt zijn al helemaal niet beschrijven in woorden.Meng dat met de fris-zoete geur van aardbeien, appels en meloen, de kruidige geuren van kaneel, peper, munt en gember, de scherpere geuren van verse knoflook en bieslook, de wat weeïge geur van schapenkaas, de warme geur van het vijgen-bananen brood dat in de oven staat, de aardse geur van de bieten en de meest fantastische geur van pure chocolade en je waant je in een walhalla voor liefhebbers van lekker en puur eten.

image

Als mijn kinderen uit school komen en de geuren hen in de gang al tegemoet komen weten ze niet hoe snel ze in de keuken moeten komen om te kijken wat er op het menu staat vandaag. ‘Ohhh, lekkerrrr, aahhh mag ik alvast, jeeehhh heb je die ook weer gebakken!’ Ik probeer van onze keuken elke dag een walhalla te maken, maar meestal wat minder uitgebreid als vandaag. De kleuren, geuren en creaties die vandaag mijn keuken vullen zijn bedoeld voor het Mindful Diner van vanavond. De kids zijn dan ook enigszins teleurgesteld als ze horen dat niet alles voor ons is, maar genieten desalniettemin van een heerlijke lunch met voorproefjes voor vanavond. Het Mindful Diner vanavond is op lokatie, 20 km rijden vanaf hier, als surprise-kado voor een jarige. Ik ken niemand, heb geen idee waar ik terecht kom. Het diner is twee dagen geleden aangevraagd, erg kortdag dus, zeker omdat ik alleen vandaag tijd had om boodschappen te doen en voor te bereiden. Maar ik heb er erg veel zin in en gevoed door de mooie kleuren, fantastische geuren en heerlijke smaken heb ik energie voor tien!

Klein Geluk

De zon die de ochtendwolkjes breekt, de stralen die mijn keuken binnen schijnen. Meezing muziek op de radio. De steeds blauwer wordende lucht hoe dichter ik bij de kust kom. Ik lijk de zee al te ruiken als ik de auto uitstap. De zon is al warm. De geur van dennenbomen als ik richting de duinen loop, ik adem diep in door mijn neus. Herinneringen komen boven. Helemaal alleen in het stukje stil bos aan de duinrand. Weidse duinen in het zicht. Stralend blauwe lucht en een konijntje dat wegschiet. Schelpenzand knispert onder mijn voetstappen. Bovenop de duinen, uitzicht over het brede strand, leeg. Een aantrekkelijk uitziende zee, met af en toe een flinke golf. Ik blijf even staan, gedachten verdwijnen. Licht loop ik de trap af. Slippers uit, blote voeten in het zachte zand. Aan het eind van het zachte zand leg ik mijn tas neer, trek mijn kleren uit, oei de wind is nog fris. Een zeemeeuw op het

FLOW'ER Lifestyle Coaching

paalhoofd staart me aan. Mooie schelpjes, kleine beekjes water op het strand, ik doe een radslag, voel me blij. Het water is fris, ik zie mijn eigen schaduw naast me in de zee, op die golven daar wil ik mee. Mijn benen voelen koud, maar ik weet hoe heerlijk het is om op die golven mee te glijden. Ik loop even terug, frisse wind langs mijn natte benen. En dan ga ik dieper en mee terug op de volgende golf, hou even mijn adem in. Dan nog een keer, en adem langzaam uit en weer. Gedachten komen, waarom doe ik dit niet vaker? Waneer ga ik weer? Hoe ga ik dit plannen?  Nee, nu nog even niet. Waar was ik? Daar komt weer een golf, ik adem diep in en vaar weer mee. Genietend van het moment.

Yoga; meer dan een serie kunsten op een matje

DSC_0538
Jij weet natuurlijk van alles over jouw eigen lichaam. Het is notabene van jou, dus jij weet als geen ander hoe groot, zwaar, soepel, sterk, fit, etc je lichaam is. Of toch niet? Sta (of zit) jij regelmatig even stil om te checken hoe het met je gaat en wat je lichaam nodig heeft? Of luister je eerder naar anderen om er achter te komen wat jouw lichaam nodig heeft?  We denken vaak te weten hoe het met ons gaat, terwijl we dat niet weten uit direct contact met ons lichaam, maar door een oppervlakkig constatering door onszelf of door een ander. We zijn geneigd dit met alles te doen. We zien een boom, en weten dat is een boom. Een oppervlakkige constatering, want deze boom is anders dan elke andere boom. Zo is jouw lichaam niet alleen anders dan ieder ander lichaam, maar verschilt het zelfs van dag tot dag of uur tot uur.

Yoga helpt je dat werkelijke contact met je eigen lichaam weer te ontdekken. Want welke yoga traditie je ook kiest, het voornaamste aspect, nog voor houding en ademhaling en zeker voor hoe flexibel of sterk je bent, is het directe contact met je lichaam.

Als je yoga lessen volgt, probeer deze aandacht voor je lichaam dan de komende weken als intentie te nemen. Wees aanwezig in elke houding, wees je bewust van elke ademhaling, gevoel, emotie, beweging en sensatie, zonder te blijven hangen in gedachten en oordelen. Word je bewust van het leven in jezelf, er is veel meer dan je denkt!

geluksgevoel

 

image

Wat is het eigenlijk heerlijk, zo’n minimale luxe. Wat heb je nou helemaal nodig om gelukkig te zijn? Thuis in Nederland heb ik het goed. Een fijn huis, alle spullen die ik nodig heb, de liefste man en kinderen, een goede gezondheid en de leukste baan die ik me op dit moment wensen kan. En hoewel ik me heel goed realiseer dat ik een gelukkig mens ben, voel ik dat toch niet altijd zo. Dat was ook één van de redenen waarom ik deze reis wilde maken. Even weg van mijn vertrouwde en verwende wereld. Even resetten zal ik maar zeggen. Want ondanks de yoga en mindfulness, word ik in het dagelijks leven toch nog regelmatig meegesleurd door allerlei oordelen over hoe het ‘zou moeten’. En hoewel ik dat eigenlijk helemaal niet wil, ‘moest’ er zoveel de laatste tijd. En niet alleen ik moest vanalles, maar ook de mensen om mij heen.

Tot twee weken geleden begon s ochtends het moeten en de stress al met; op tijd op moeten staan voor mijn ochtend ritueel, een wisseldouche en yoga, een gezond en uitgebreid ontbijt moeten klaarmaken, en het moeten bereiden van een groene smoothie voor mee naar school en het moeten maken van een lunch voor mee naar het werk. Met stress, frustratie en oordelen als gevolg omdat het weer niet lukte mijn ochtend ritueel te doen. Dit kwam omdat ik weer te laat naar bed was gegaan en daarom weer niet op tijd mijn bed uit kon komen. Niet alleen mijn ochtendritueel liep daardoor in de soep, maar ik had ook nog eens te weinig tijd om alle andere dingen in alle rust te kunnen doen. Eenmaal in de keuken moest naast het bereiden van ontbijt, snack en lunch ook nog eens de afwasmachine uitgeruimd worden en moesten we op tijd de deur uit voor school en werk.

Pfff, ik word al moe als ik het stukje hierboven herlees. En dat is nog maar de ochtend. Maar nu ik minder heb, hoef ik ook minder, en voel ik me ontzettend gelukkig. Ik hoef niet te zeuren over speelgoed dat opgeruimd moet worden omdat het er niet is, en toch vervelen de meiden zich geen moment. De enige afwas die we hebben is één bord, één mok en één mes. We eten met z’n drieën s ochtends met onze handen het tropische fruit van een bord, ik drink thee en de meiden drinken water uit een flesje of met een rietje uit een kokosnoot. Op tijd opstaan is geen enkel probleem omdat ik s avonds als de meiden in bed liggen nog even iets lees of schrijf en daarna zelf ook ga slapen. Om half 7 sta ik dan op mijn mat, terwijl de meiden nog rustig even doorslapen. De lunch bestaat nu ook wel eens uit pannenkoekjes of French toast, gemaakt met witte bloem en niet-biologische eieren en melk. De smoothie is hier geen probleem, maar groen is ie niet en aan onze 2 of 3 ons groenten per dag komen we al helemaal niet. We hebben twee tassen met kleren en daar moeten we het mee doen. Het helpt natuurlijk wel (enorm) dat het nu een soort van vakantie is en dat er sowieso al minder moet. Maar echt, zou het niet een stuk makkelijker worden als we thuis ook gewoon één tas met kleren per persoon hadden, de keuken één kast had waar alles in paste, al het speelgoed de deur uit kon omdat de meiden er toch nauwelijks mee spelen en ontzettend creatief worden en zich heel goed samen vermaken met niets, en als het huis zou bestaan uit maar één kamer, badkamer en keuken?

Of draaf ik nu iets te veel door? Anyway, ik weet nu in ieder geval weer dat geluksgevoel weinig te maken heeft met je bezit. Geluk komt echt van binnenuit. Maar dat moet je je dan wel herinneren en voor open staan. Yoga en meditatie helpen me ontzettend om me dat te herinneren. En als ik de dag daarmee begin dan is dat al het halve werk, de intentie tot mildheid, niet oordelen en dankbaarheid is gezet.

Misschien moet ik terug in Nederland gewoon eens beginnen met voldoende slaap. Of nou ja, ik moet het niet, ik ga het gewoon doen, want ik weet nu hoe goed dat voelt. Net als dat ik weet hoe goed het voelt om elke dag zo’n energierijke groene smoothie te drinken en mijn dag te starten met een heerlijk voedzaam ontbijt. Maar daar komt dan natuurlijk geen enkel moeten, stress of frustratie meer bij kijken, want omdat ik op tijd naar bed ben gegaan, kan ik moeiteloos opstaan, doe ik elke dag een heerlijke yoga practice en heb ik voldoende tijd voor het voorbereiden van heerlijk voedzaam eten voor de nieuwe dag. En de afwasmachine…, die laat ik aan mijn man over!