Zomer yoga 2018

Tijdens de Zeeuwse zomervakantie (9 juli – 18 augustus) is er een aangepast lesrooster bij Flow’er. Naast de studio lessen kun je ook aan yoga in de boomgaard en op een stand up paddle board deelnemen.

Maandag 18:00-19:15 uur         flow yoga                Flow’er studio Middelburg

Dinsdag 7 en 14 augustus          hatha yoga             Flow’er studio                                                                                               9:45-11:00

Woensdag 9:00-10:15 uur         yin/flow yoga        Flow’er studio Middelburg

Donderdag 20:00 – 21:30         flow yoga                Flow’er studio Middelburg

Vrijdag 10:00-11:00                    boomgaard yoga *    OEST farm&stay

Vrijdag 16:30-17:30 en               SUP yoga*                 Kanoa, Veerse meer

17:30-18:30

Zaterdag 10:00-11:00                  boomgaard yoga *     OEST farm&stay

*Graag aanmelden voor deze les

Kosten

Voor de periode ma 9 juli – za 18 aug

Studio lessen

6 lessen €66

12 lessen  €102

Onbeperkt €135

Losse les  € 12  (contant voor aanvang van de les)

Heb je een Flow’er 10-rittenkaart dan is deze ook te gebruiken in de zomermaanden

SUP Yoga €15

Boomgaard yoga €10 (of abonnement of 10-rittenkaart)

  

FLOW

Onlangs was ik bij een seminar van Jan Bommerez, de schrijver van het boek ‘Minder moeten, meer Flow’. Dat boek heb ik 7 jaar geleden voor het eerst gelezen en mede daardoor is mijn bedrijf, Flow’er, min of meer ontstaan. Heel bijzonder om nu weer door hem geprikkeld te worden. Ik kan je echt aanraden één of meerdere van zijn boeken te lezen. Maar daarnaast wil ik al graag wat inzichten met je delen. En laten zien hoe deze inzichten ook weer overlappen met de yogaleefstijl.

Wel even een waarschuwing, het is een lang stuk tekst, waar je als je nog weinig voorkennis hebt misschien niet heel makkelijk doorheen komt. Maar de laatste zin zegt al heel veel!

(Inzichten uit de seminar zijn in zwart, yoga in paars.)

De tekst op de eerste dia was ‘moeiteloos leven kost moeite, (maar het is MEER dan de moeite waard)‘.

Er was meteen herkenning! De yoga leefstijl kost ook moeite, maar leidt uiteindelijk tot een makkelijker en fijner leven!

Moeiteloosheid, ook wel ‘Flow’ genoemd, is een kenmerk van de natuur. Het impliceert totale afstemming, synergie.  Synergie is de optimale benutting van de energie van een systeem. Dat kan alleen als er harmonie is in het systeem.

Het woord yoga stamt af van yuk: juk. Een juk is zwaar, maar maakt het werk licht. Een juk is een houten werktuig waarmee een boer twee zware emmers makkelijker kan dragen. Tegelijkertijd zorgt een juk voor balans. De kern van de yogafilosofie is het verbinden en in evenwicht brengen van tegenstellingen tussen lichaam en geest, binnen en buiten, spanning en ontspanning.

De ‘moeite’ die het ons kost om moeiteloosheid als ‘normale’ staat te herwinnen is de ‘moeite’ die het kost om onze innerlijke balans (onze innerlijke harmonie) duurzaam te herstellen.

Moeiteloosheid begint met de juiste mindset, hoe je naar dingen KIJKT en waar je op focust. (dit is iets anders dan positief denken)

Focussen op mogelijkheden roept deze mogelijkheden tot leven terwijl blijven focussen op moeilijkheden juist deze moeilijkheden in leven houdt… Energy flows where the attention goes.

De fysieke yogahoudingen maken het lichaam sterker en soepeler, waardoor de energie beter kan stromen. Net als stilstaand water gaat stinken, ontstaan er klachten in het lichaam daar waar de energie niet kan stromen.

Wat yoga is voor het lichaam, is meditatie voor de geest. Mensen identificeren zich vaak met wat ze denken. Maar we zijn onze gedachten niet, we hebben ze en ze veranderen continue. Zonde dus om te blijven hangen in negatieve gedachten.  

Wat we ‘zijn’ is een potentieel (net als een rups), als we tot bloei kunnen komen krijgen we als het ware vleugels (vlinder). Wat we ‘worden’ is ons potentieel ontplooien. Grenzen blijven verleggen bevrijdt meer potentieel; fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel. Maar ons potentieel zit meestal ingekapseld in beperkende overtuigingen, in onze ‘paradigma’s’ over onszelf en over het leven… Transformeren heeft daarom alles te maken met het loslaten van beperkende ‘keurslijven’ net zoals de vlinder het lijf van de rups moet loslaten..

Yoga is een manier om te bereiken wat onbereikbaar lijkt. Een houding kan onbereikbaar lijken, maar met de juiste mindset, oefening en discipline kun je bereiken wat je in eerste instantie niet voor mogelijk hield. Je oefent dit op je mat, maar uiteindelijk leer je deze principes ook te gebruiken in je dagelijks leven. Elke keer dat je op je mat stapt, wordt je groter, sterker en soepeler. Uiteindelijk verbaas je jezelf en vloei je meteen door in houdingen die eerst onmogelijk leken.

Wij identificeren ons vooral met onze lichaamsvorm en niet zozeer met de levensenergie die er doorheen stroomt. Het is echter die creatieve levensenergie (en de grenzeloze bron waaruit ze stroomt) die de sleutel is tot moeiteloosheid… We zijn letterlijk of een weerstand tegen of een geleider voor de creatieve kracht die in de hele natuur aanwezig is en dus ook in ons. In FLOW veranderen we van ‘weerstanden tegen’ tot ‘geleiders voor’ de Creatieve Intelligentie van het Leven Wanneer je de stroom van welzijn in je lijf toelaat voel je je goed; wanneer je je ertegen verzet voel je je niet goed. ZO basic is het echt.

Als een spons zuigen we emoties op, spanningen, angsten en emoties houden we vast in ons lichaam. (Dit belemmert de energiestroom). Door te buigen, twisten en verlengen in houdingen kunnen we deze ballast losmaken en loslaten. Net zoals je een vuile en uitgedroogde spons nat maakt en uitwringt om hem weer schoon te maken en te kunnen gebruiken.

Het enige wat een mens stopt om zijn volledige potentieel te bereiken is zijn emotionele reactie op de feiten.

Yoga is eigenlijk de weg naar de waarheid: de waarheid over wie je bent, waartoe je in staat bent, hoe je handelingen je leven beinvloeden. De waarheid is het enige medicijn dat ons kan ‘genezen’. De enige manier waarmee we al onze potentieel kunnen benutten. Aan de basis leven zovelen van ons hun leven niet voor 100%. Maar als je niet in de waarheid leeft, bedrieg je jezelf. Als je leeft in een lichaam dat zwaar en ongezond is, beroof je jezelf van vitaliteit. Als je wordt geplaagd door angsten, ontzeg je jezelf de vrede die ook voor jou beschikbaar is. Als je leven wordt beheerst door emoties, offer je je persoonlijke kracht op. (Baron Baptiste).

Een principe, een ‘grondbeginsel’ is een potentieel dat tot ontplooiing kan komen. Het is in de mate dat we bewuster worden dat we ook spontaan meer volgens de universele principes gaan leven. Universele principes kun je niet leren. Ze bestaan reeds van nature in ons als een potentieel en ze komen alleen tot leven door ze te leven (Stephen Covey).

Patanjali schreef ruim tweeduizend jaar geleden het achtvoudige pad. Zijn sutra’s wijzen je de weg naar een lichter leven. Stapje voor stapje kom je dichter bij jezelf, bij een grote innerlijke rust. De eerste twee van deze stappen zijn de yama’s en de niyama’s. Principes, richtlijnen en voorschriften voor een zuiver geweten. 5 yama’s: geweldloosheid, eerlijkheid, niet stelen (ook van ideeën, tijd etc), zelfcontrole, begeerteloosheid. 5 Niyama’s: zuiverheid, tevredenheid, inzet of discipline, zelfonderzoek en overgave of toewijding.

Principegericht leven betekent dus eigenlijk: ‘je afstemmen op de innerlijke Bron van het leven, de ‘stilheid’, het ‘pure potentieel’, het ‘scheppingsprincipe’. Waar bevindt zich ‘die Levensbron’ en hoe kun je erop afstemmen? IN HET HART. Het is via harmonie in het hart (hartcoherentie) dat we FLOW ervaren. Onze hersenen zijn dan in theta. Met aandacht, verbeelding en bewuste ademhaling zijn wij in staat om onze hartenergie coherent te maken en zo onze hersenen te helpen om in theta te komen.

Napoleon Hill onderzocht welke principes zeer succesvolle mensen zoals oa Thomas Edison, A. Graham Bell, Henri Ford, en Theodore Roosevelt bewust of onbewust toepasten bij hun doorbraken. Dit zijn de belangrijkste: vertrouwen, dankbaarheid, commitment aan een doel waar je hart van zingt, focus, ontspannen concentratie, visualisatie, affirmatie, charisma, enthousiasme, inititief, actie, zelfdiscipline, uitsteigen boven het oude reactieve brein, samenwerken, initiatief, leiderschap, proactief omgaan met tegenslagen, de extra mijl, tolerantie en mededogen, geduld.

‘De creatieve functie van de mind is niet denken maar de creatieve levensenergie richten. Het denken zelf kan niets origineels voortbrengen, het is de levensenergie die creatief is. De eerste opdracht is dus om te ontspannen zodat de energie door ons kan stromen en de tweede opdracht is om je focus te kunnen houden op wat je wenst te manifesteren’ (José Silva). 

Jouw rol is om het WAT en het WAAROM te bepalen. Dan dien je te ontspannen en te vertrouwen op de Universele FLOW voor het HOE en het WANNEER. (Abraham Teachings)

In feite is de discipline om je innerlijke gevoelsstaat te managen het meest cruciale ingrediënt van moeiteloosheid… (Abraham Hicks)

De derde van Patanjali’s Niyamas is ‘Tapas’, wat vertaald kan worden als ‘discipline’. Het woord Tapas is afgeleid van de stam van het Sanskriet werkwoord ‘tap’. Dit betekent oa verlangen, branden, hitte en innerlijke behoefte. Door middel van Tapas “verbrand” je alle begeertes die je doel om het Goddelijke te bereiken in de weg staan.

Tapas gaat over het doen van iets dat je niet wil doen of het laten van iets dat je wil doen en dat een positief effect op je leven zal hebben. 

Tapas transformeert en zuivert en maakt ons bewust van onbewuste belemmerende impulsen en negatief gedrag. Tapas ontwikkelt wilskracht en een meer toegewijd leven. 

Een regelmatige yoga beoefening is belangrijk. Je lichaam communiceert zintuigelijk; luister ernaar. Hoe voelt je lichaam vandaag? Ben je stijf, heb je pijn… en wat betekent het? Ben je uit balans? Voel je je sterk of uitgeblust? Adem je gelijkmatig en vrij of haperend en verkrampt? Wanneer de verbondenheid tussen lichaam en geest duidelijker wordt, begin je pas echt te zien wat er elke dag met je gebeurt en zie je hoe je gewoonten en handelingen uitwerken op je systeem.

Je mat is als een spiegel; als je erop stapt, worden je handelingen gereflecteerd. Je ziet meteen oorzaak en gevolg, in goede en slechte zin. Alle feedback die je nodig hebt over de behoeften van je lichaam wordt toegankelijk. Je hoeft niet meer naar ‘deskundigen’ voor advies. Je stimuleert een bewustwording van je eigen welzijn, leert te luisteren naar je eigen lichaam en je intuïtie te respecteren.

Het mag dus duidelijk zijn; Het enige dat je hoeft te doen om je leven makkelijker en leuker te maken is de discipline opbrengen om de dingen te doen waarvan je weet dat ze goed voor je zijn en de dingen te laten waarvan je weet dat ze niet goed voor je zijn! Wat die dingen zijn dat kan je hart je vertellen. En je hart begint te spreken wanneer jijzelf even stil bent.

Plant the seed of meditation and reap the fruit of peace of mind

In mijn vorige blog schreef ik dat ik even weg ging, me ging onderdompelen in permacultuur design, zaadjes ging planten in de richting van mijn eigen eetbare paradijs. Inmiddels ben ik een paar dagen terug van een geweldige reis, wat een ervaring! Wat hebben we veel geleerd, inspiratie op gedaan, lekker kunnen we werken aan onze plannen en kunnen genieten. De cursus was fantastisch, ik wist al wel iets van permacultuur, maar net als yoga zo veel meer is dan je oefeningen op een matje, is permacultuur zo veel meer dan het ontwerpen van een tuin! Zowel yoga als permacultuur zijn een manier van leven, met heel veel overeenkomsten en overlap. En bij beiden ben je nooit uitgeleerd en uitgeoefend. pcflower3

Vanuit de yogafilosofie zijn er de 8 takken van yoga, met als eerste twee de yogaleefregels, de yama’s en de niyama’s. Deze twee stappen helpen ons om driften en emoties meester te blijven. Ze gaan over het respecteren van jezelf, je omgeving en de maatschappij. Yama’s zijn regels die aangeven hoe je je kunt verhouden tot de buitenwereld. Wat we willen bereiken met de yama’s, is op zo’n manier omgaan met de ander dat je jezelf altijd recht in de ogen kunt kijken; geweldloosheid, eerlijkheid, niet stelen, zelfcontrole en begeerteloosheid helpen je hierbij. De niyama’s zijn deugden, zaken die je juist wel moet doen. Hier zijn er ook vijf van. Ze gaan over gezonde gewoonten met betrekking tot jezelf. Je ontwikkelt jezelf door zuiverheid, tevredenheid, zelfdiscipline, zelfstudie en overgave te beoefenen.

Mijn yogamat reist overal met mij mee, zo ook nu weer. Ik heb er ook bijna dagelijks opgezeten, maar waar ik voorheen voornamelijk fysiek bezig was op mijn mat, merkte ik dat dat nu minder was. Ik voelde aan welke oefeningen mijn lichaam nodig had om soepeler te functioneren, maar er was geen behoefte om dieper te gaan. Op dat moment was dat wat ik nodig had. Voor mijn vertrek was ik fysiek juist erg actief geweest, dus het was goed om even wat minder te doen. Daarentegen werd ik hier mentaal juist weer flink uitgedaagd. 12 dagen lang kwam er een zee van informatie over me heen die verwerkt moest worden. Het is was fijn om even stil te zitten op mijn mat.

Plant the seed of meditation and reap the fruit of peace of mind

En het fijne was, ik was niet de enige die me ‘s ochtends op mijn mat terugtrok, ik hoefde me niet te ethics_principles_bfverantwoorden en niets uit te leggen. De mensen om mij heen deelden dezelfde soort leefstijl, principes en idealen. Vanuit de permacultuur staan ‘earth care’, ‘people care’ en ‘fair share’ centraal, redelijk vergelijkbaar met de yogaprincipes. Dit wist ik al vanuit hetgeen ik had gelezen, maar wat daarnaast ook erg belangrijk wordt gevonden, is dat het van belang is dat verschillende domeinen van je leven in balans zijn; gezondheid en geestelijk welbevinden, financiën, onderwijs en cultuur, techniek, bouwen, en de omgang met land en natuur. Logisch eigenlijk, maar iets wat ik niet direct had verwacht. Het stimuleerde me wel om weer eens te kijken naar de balans tussen al deze aspecten in mijn eigen leven.

Het mediteren vond ik heerlijk én het helpt me ook nu om te landen nu ik weer terug ben in Nederland. De overgang van 4 weken tropen, andere cultuur, andere manier van je dag doorbrengen, andere mensen, ander eten etc is zoo groot. De eerste dagen had ik het gevoel dat ik zweefde tussen twee heel verschillende werelden, die beiden zo vertrouwd voelen. Mijn mat hielp me om weer in deze wereld te aarden. Eerst voornamelijk door stil te zitten en de dingen een plekje te geven. Nu langzaam ook weer meer fysiek, lekker bezig zijn, stevig met mijn voeten op de mat.

De zaadjes voor mijn eetbare paradijs zijn geplant, ze mogen nu rustig wachten tot het tijd is te ontkiemen. En net zo als de natuur om me heen nu in rust is, hou ik me ook nog even rustig en laat ik alles bezinken. Naast de yogaleefregels probeer ik de permacultuur principes zo goed mogelijk te integreren in mijn leefstijl. Mijn mat helpt me hier weer. Ik begin en eindig mijn dag met een meditatie, en blijf op deze manier dicht bij mijn waarden, principes en intenties.

Wil je zelf gaan mediteren en wil je wat hulp, dan kan ik je deze apps / website aanraden:

Headspace, Insight Timer en SoChicken

En wil ben je geïnteresseerd om een Permaculture Design Cursus te doen kan ik je Rak Tamachat van harte aanraden!

 

Never underestimate the power of a planted seed

De kracht van zaden! Magisch bijna. Grote, sterke, voedende planten en bomen kunnen ontstaan uit één klein zaadje. Alle informatie om zo groot en krachtig te worden is al in dat kleine zaadje aanwezig! Als de omstandigheden goed zijn, kan dat kleine zaadje uitgroeien tot iets groots. Daar kan echter wel wat tijd overheen gaan. Maar; Even the tiniest seed knows that in order to grow, it is has to be dropped in dirt, covered in darkness, and struggle to reach the light. Vervolgens boven de grond zijn ze er nog niet. Als ze geluk hebben komt er geen konijn of mens voorbij die hun steeltje en prille blaadjes afbijt of kapot trapt. Maar alle kracht is al aanwezig in het kleine zaadje.

Ik was op zoek naar een mooie, passende quote die zaaien combineert met yoga. Er zijn namelijk veel img_6683overeenkomsten en ik hou van vergelijkingen om dingen te kunnen uitleggen, zeker als ze mooi verwoord worden.

De reden dat ik op zoek was naar een geschikte quote, was dat ik een toepasselijk eindejaarspresentje wilde maken voor de Flow’er yoga deelnemers dat tegelijkertijd ook verduidelijkt waarom ik er zelf niet ben, de laatste twee weken van deze lesperiode. En dat heeft weer te maken met de verbinding tussen yoga en zaaien!

Een jaar of 12 geleden is yoga op mijn pad gekomen en beetje bij beetje zijn er steeds meer dingen veranderd in mijn leefstijl. Door yoga wordt je je meer bewust van je lichaam en ga je er automatisch beter voor zorgen. Qua voeding bijvoorbeeld, wil ik geen rotzooi meer eten. Ik vind het belangrijk om mijn lichaam te voeden. Dat wil niet zeggen dat ik nooit iets eet dat minder voedzaam is, maar zwaar bewerkte producten die uit een fabriek komen die hoef ik echt niet meer.

Vanuit die interesse voor pure voeding, ontstond ook de interesse in het zelf verbouwen ervan. Sinds we op een boerderij wonen, is die interesse alleen maar gegroeid. De boerderij met een stuk land was een droom, maar het is belangrijk altijd te blijven dromen. Dreams are the seeds of change. Nothing ever grows without a seed, nothing ever changes without a dream.

Mijn droom nu, is om al het land en bos om ons huis om te vormen tot een eetbaar paradijs. Een eetbare tuin, waar we niet alleen zelf uit kunnen eten, maar ook anderen, dus ook jou, van mee kunnen laten genieten en kunnen inspireren. Dit alles op een duurzame manier en zo kwam permacultuur op mijn pad.

Permacultuur is een bundeling van kennis om een functioneel ecosysteem om mensen heen te ontwerpen. Eén van de functies kan voedselvoorziening zijn. Het is aan de mens de taak het systeem zo goed mogelijk af te stellen. Hoe beter je dat doet door de goede organismen uit te zoeken voor je systeem en ze op de goede plaats te zetten, hoe meer opbrengst en minder werk je er zelf aan hebt.

Net zoals yoga je leven lichter maakt, doet permacultuur dat ook! Daarnaast zijn er nog meer overeenkomsten.

Een stuk land zul je eerst moeten observeren, voorbereiden, bezaaien of aanplanten en onderhouden om er te kunnen laten groeien wat je wil.

Met de beoefening van yoga doe je eigenlijk hetzelfde; je prepareert je eigen ‘tuin’ (lichaam en geest zuiveren, tot rust brengen en versterken), je plant zaadjes (je intenties en waarden), je onderhoudt door te wieden en te voeden (onrustige gedachten en/of oordelen loslaten en het voeden van positiviteit, geduld en vertrouwen) en oogst (gezondheid en geluksgevoel).

Geweldig vind ik het, deze overeenkomsten! Met yoga heb ik inmiddels redelijk wat ervaring (hoewel je nooit uitgeleerd en uitgeoefend raakt), maar van permacultuur weet ik eigenlijk nog niet zo heel veel. Dat is dus waar ik me de komende weken in ga onderdompelen, door een intensieve cursus te volgen in permaculture design. Ik ga me de principes eigen maken en een plan ontwerpen om mijn eetbare paradijs te kunnen gaan verwezenlijken.

Ik plant alvast zaadjes in de goede richting en ik hoop dat jij dat ook doet in de richting van jouw eigen doelen!

All the flowers of all the tomorrows are in the seeds you plant today

 

Overige quotes:

Thoughts can create such a barrier that even if you are standing before a beautiful flower, you will not be able to see it. Your eyes are covered with layers of thought…”

Every person is a different kind of flower and together make the world a beautiful garden

Big things often have small beginnings

To plant a garden is to believe in tomorrow

Which seeds do you want to sow, those of flowers or weeds

There are always flowers for those who want to see them

Don’t judge the day by the harvest you reap, but by the seeds you plant

If you don’t like the fruits you are growing, then change the seeds you are sowing

Your heart is full of fertile seeds, waiting to sprout. Which seeds do you water?

Your mind is like a garden, your thoughts are the seeds. Do you want to grow flowers or weeds?

Your body is like a garden, which seeds do you put in (your mouth).

Plant the seed of meditation and reap the fruit of peace of mind

GOEDELE LEYSSEN IN MIDDELBURG

GoedeleCover Balans_def 
MIS HAAR NIET, MELD JE SNEL AAN!
 
WANNEER: 2e Pinksterdag, 16 Mei
Workshop 1 10:00-13:00 uur
Workshop 2 14:00-17:00 uur
WAAR: Flow’er, Korendijk 34, 4331 HP, Middelburg
KOSTEN: €39 per workshop (Incl thee en versnapering)
                   €75 voor beide workshops
                   €12,50 voor een gezonde detox lunch (groene smoothie, soep en quiche)
 
Workshop 1: BOOST
Zin om te bruisen van energie? Dan is deze workshop iets voor jou! Schrijf je in en kom alles te weten over hoe ons lichaam energie produceert en op welke manieren je daar met de juiste voeding en slimme lifestyletips nog een schepje bovenop kunt doen. Uiteraard gaan we ook yoga doen. Neem een aantal houdingen mee naar huis die je ‘s ochtends kunt doen om boordevol energie aan je dag te beginnen, ontdek ademhalingsoefeningen die al duizenden jaren meegaan en je cellen boosten met zuurstof en connecteer met je innerlijke power zodat je zonder problemen alles kunt doen wat je moet doen èn nog bakken energie over hebt om je dromen waar te maken. Het wordt een fun workshop, overgoten met goede muziek en vol goede vibes. See you there!
 
Workshop 2: BALANCE
Balans is een werkwoord want wanneer het leven ons aan het wankelen brengt, dan moeten we keer op keer is opnieuw op zoek naar evenwicht. Vaak lukt dat door een beetje minder te doen van wat je te veel doet en een beetje meer van wat je te weinig doet… Tijdens deze workshop brengen we onszelf zowel fysiek als mentaal in evenwicht met behulp van de kundalini yoga technologie. Verwacht oefeningen voor een sterker zenuwstelsel, ademhalingstechnieken die je stabiliseren in de meest stresserende situaties, meditaties voor absolute rust in je hoofd en een heleboel handig lifestyleadvies. Een workshop waar je helemaal zen van wordt.
 
Schrijf je snel in via info@flow-liveyoga.nl, er is beperkt plek!

Yoga Workshops tijdens de herfstvakantie

ohm pic

Tijdens de herfstvakantie komen de reguliere yogalessen bij Flow’er te vervallen, maar zijn er wel verdiepende workshops. De workshops zijn geschikt voor zowel beginners als gevorderden en voor zowel Flow’er leden als niet-leden. Meld je wel even aan van te voren!

Maandag 26 Oktober t/m 29 Oktober van 19:00-21:00

Maandag: Armbalans en handstanden: ‘Als de moed je weer in de schoenen zakt, ga dan op je kop staan’ –Loesje

Dinsdag: Core & Balans: Balans oefenen op je mat staat garant voor makkelijker in balans zijn / blijven buitenom je mat. Ins & outs over betrokken spiergroepen en praktische tips om op te nemen in je eigen practice.

Woensdag: Partnering Help elkaar verder in houdingen. Ook zonder je eigen partner kun je deelnemen aan deze workshop!  

Donderdag: Up-Side-Down oefeningen en info, tips, achtergronden en positieve gevolgen mbt omgekeerde houdingen

 

Zondag 1 November 10:30-13:30

Yoga Filosofie: Yama’s & Niyama’s (in het engels)

Yoga is the one of the most powerful instruments to spiritually. Yoga is more than just gymnastics if you look deeper into the means of it and follow the yama and niyama, which are a form of moral imperatives, commandments, rules or goals. Yoga becomes real only then, when we fully let it in our life and experience it every day and in every situation – it is a harmonious state of mind and our heart.
Yama and Niyama – are the names of the first two steps in yoga, which were stated by the sage Patangali in “Yoga Sutra”. The Yamas and Niyamas are often seen as ‘moral codes’, or ways of ‘right living’. They really form the foundation of our whole practice, and honouring these ethics as we progress along ‘the Path’. It’s the first and ultimate condition for any person, who begins his path of the personal evolution, self-improvement.  The directions of Yama and Niyama prepare you, strengthen your will, teach to control your exterior and inner manifestations.
That’s the essence of yoga – to serve and practice for the good of all living creatures, thereafter to you. To sum up and encourage you I would like to quote the great teacher Milarepa, who achieved clarification in one life – “Everybody can persist, can achieve the same“.
Hope to see you!
Om!

 

Kosten per workshop €15 (Flow’er leden) €20 (niet-leden)
4 workshops: €50 (Flow’er leden) €65 (niet-leden)

5 workshops: €62,50 (Flow’er leden) €80

De helft van de opbrengst gaat naar Vluchtelingenhulp!

 

Locatie: Studio Flow’er Live Yoga, Korendijk 34, Middelburg

Graag vooraf aanmelden via info@flow-liveyoga.nl

Neem een voorbeeld aan de natuur en laat ballast los!

EnergyWaarom is de voorjaarsschoonmaak algemeen bekend, maar halen we bij een herfst schoonmaak onze schouders op? Waarom detoxen we voornamelijk in het voorjaar om een frisse energieke start te maken maar doen we dat niet in de herfst om ons lichaam voor te bereiden op en te beschermen tegen de invloeden die de herfst en winter met zich mee brengen?

De mens is onderdeel van de natuur, en daarom ook onderdeel van de veranderingen in de natuur. Maar eigenlijk staan we daar niet zo zeer bij stil. We zien duidelijke veranderingen in de natuur om ons heen, maar als we de veranderingen in onszelf al opmerken, worden deze snel afgedaan als ‘lastig’. In het najaar hebben veel mensen last van vermoeidheid, futloosheid, regelmatige verkoudheden of griep, neerslachtigheid, of zelfs depressies. Als jij één van deze mensen bent, probeer het dit najaar dan eens anders aan te pakken!

Zie de herfst als een welkom seizoen, een seizoen van loslaten en naar binnen keren. Net zoals de bomen in de herfst hun sappen terugtrekken in de stam en takken en hun blad laten vallen om energie te sparen om de komende koude winter door te komen, kun jij energie besparen door onnodige ballast die je met je meedraagt los te laten, zowel geestelijk als lichamelijk.

Geestelijke en emotionele schoonmaak                                                                                                                                                           We dragen allerlei herinneringen en overtuigingen met ons mee. Op zich hoeft dat geen probleem te zijn, maar dat wordt het wel als we hierdoor klachten krijgen. Spanning als gevolg van het blijven hangen in negativiteit gaat zich vastzetten in je lichaam en uit zich in allerlei klachten. De herfst is hét seizoen om hier bij stil te staan. Door af en toe stil te zijn en aandacht te hebben voor je lichaam, kun je klachten gaan zien als een signaal, aanwijzing of kans in plaats van ze te bestempelen als ‘lastig’. De klachten geven aan dat er iets niet goed zit, dat er verandering nodig is. Het is makkelijk om je terug te trekken in je huis, voor de TV of in bed te kruipen of te grijpen naar een pil om de zoveelste verkoudheid de kop in te drukken of genotmiddelen om je depressie dragelijker te maken, maar daar los je het onderliggende probleem niet mee op.

Wat kun je doen:

– Begin je dag positief; Sta op tijd op, zodat je niet hoeft te haasten. Neem een moment de tijd om dankbaar te zijn voor deze nieuwe dag. Blijf niet hangen in dingen die er gisteren (of nog eerder) zijn gebeurd. Zie deze nieuwe dag als nieuwe kans om te oefenen met het toepassen van dingen die jij belangrijk vindt (volgend punt).

– Maak een lijst van dingen die jij belangrijk vindt, je persoonlijke waarden of principes. Dit kunnen dingen zijn als eerlijkheid, respect, dankbaarheid, mildheid, goed voor jezelf zorgen, voedzaam eten, betrokkenheid, balans, geduld, vriendschap, puurheid, etc. Bekijk deze lijst elke dag even en probeer deze waarden ook na te leven (begin klein, dus met het oefenen van het toepassen van één waarde per dag of week).

– Los misverstanden of ruzies op.

– Probeer zo min mogelijk te oordelen of negatief over iets of iemand te spreken of te denken.

– Ga elke dag even de natuur in (of in ieder geval naar buiten) als het licht is.

– Kijk zo min mogelijk (drama) TV of nieuws. Het meeste nieuws is namelijk negatief en wekt alleen maar meer negativiteit op.

– Ruim je huis op en gooi of geef weg wat je niet meer nodig hebt / gebruikt. Dit geeft namelijk ook rust in je hoofd.

– Kruip wat vaker op de bank met een warme kop thee en een inspirerend boek.

– Evalueer je dag. Is het gelukt om bovenstaande punten toe te passen of uit te voeren? Zo ja, prijs jezelf en ga ermee door. Zo niet, zie het als een leerproces. Morgen probeer je het gewoon weer opnieuw!

Lichamelijke schoonmaak

‘You are what you eat!’ Daar geloof ik zeker in. Als ik een dag voornamelijk ‘snel’, ‘makkelijk’ en ‘niet zo voedzaam’ heb gegeten voel ik me meer opgejaagd, uitgeblust en prikkelbaar. Slecht eten heeft niet alleen zijn effect op mijn lichaam, maar zeker op mijn geest. Als ik puur eet voel ik me geestelijk ook energieker, positiever en meer in balans. Dit effect ben ik trouwens pas echt gaan merken na een aantal keren een detox week te hebben gedaan. Tijdens zo’n week eet je zo puur mogelijk, dus oa geen bewerkte producten, geen suiker, geen alcohol en cafeïne. Als je daarna wel weer suiker neemt, merk je direct het effect ervan! De herfst is hét seizoen bij uitstek voor een detox, omdat het guurdere weer meer virussen en bacteriën met zich mee brengt. Zorg dus dat je weerstand optimaal is! Onderstaande punten kunnen je hierbij helpen.image005

– Doe een lichte detox. Eet minimaal een week lang zo puur en voedzaam mogelijk.

– Voed je lichaam (ook na een eventuele detox week) met voedzaam eten die je weerstand vergroot.

– Eet voornamelijk groenten van het seizoen, want daar zitten de vitaminen en mineralen in die wij op dat moment het meest nodig hebben.

– Gebruik verwarmende en ontstekingsremmende kruiden zoals: kaneel, verse gember, kurkuma, venkel, anijs, nootmuskaat, komijn, kardemom, zoethout, kruidnagel, peterselie en basilicum

– Drink verwarmende thee, laat ijskoude dranken staan

– Eet warme pap, soep, stoofschotels en stamppotten en vermijd salades of koud voedsel

– Wees matig met suiker, koffie en alcohol

– Neem je voor om minimaal één keer per dag de tijd te nemen om na te gaan hoe het met je gaat. Dit kun je doen door even te gaan zitten of liggen, je ogen te sluiten, je bewust te worden van je ademhaling en vervolgens je bewust te worden van lichamelijke sensaties, pijntjes en klachten. Wat geeft je lichaam aan, wat heeft je lichaam nodig, en hoe kun je er voor zorgen dat jij je lichaam kan geven wat het nodig heeft.

– Beweeg! En niet omdat het moet, maar omdat je je daardoor goed gaat voelen. Kies dus een vorm van bewegen die bij jou past, waar jij energie van krijgt! Werk je lekker in het zweet, versterk, verleng en twist je spieren, zodat afvalstoffen afgevoerd kunnen worden.

– Ga op tijd naar bed.

– Verwen jezelf af en toe met een bezoek aan de sauna of een lekkere massage.

En om nog even terug te komen op de natuur; De bladeren die nu vallen, vormen een beschermingslaag en voedingsbodem voor de zaden die in de bodem wachten op een geschikte tijd om te kunnen ontkiemen. Door je zelf te ontdoen van geestelijk en lichamelijke ballast, naar binnen te keren, je bewuster te worden van wat je lichaam echt nodig heeft, creëer jij een gezonde voedingsbodem voor positieve kwaliteiten die in jou wachten om te ontkiemen.

Een fijne herfst gewenst!

 

 

Wat kan ik dan nog wel eten??

IMG_0779‘Maar wat kan ik dan nog wel eten? Overal zitten suiker, kunstmatige zoetstoffen en E-nummers in! Zelfs in vleeswaren zit suiker en ook wel 4 verschillende E-nummers! En wat moet ik drinken als ik naast mijn cola-light ook nog eens het sap moet laten staan omdat één glas sinaasappelsap al drie suikerklontjes bevat? ‘ Dit was een wanhopige reactie van een client die puurder wilde gaan eten in de hoop dat ze zo wat meer energie zou krijgen. Puurder in de vorm van zo min mogelijk bewerkt en rijk aan voedingsstoffen die van nature in het product aanwezig zijn.

Nadat we eens gesproken hadden over het belang van voedingsstoffen voor je lichaam en de impact van bewerkt eten was ze de supermarkt rond gegaan met een kritische blik. Ze had alle etiketten bekeken voordat ze de producten in haar karretje wilde leggen en was zich rot geschrokken. Voorheen had ze alleen gelet op het aantal calorieën en labels waarop stond dat ze goed bezig was omdat het product bijvoorbeeld minder vet of suiker bevatte of juist was verrijkt met vitamines, calcium of vezels. Nu ze deze producten eens nader bekeek, bleek dat ze helemaal niet zo goed bezig was geweest…

Nu ze de ingrediënten- en voedingswaarde overzichten had bekeken op de verpakkingen, bleek dat de meeste van haar wekelijkse boodschappen best veel suiker, suikervervangers, geur- en smaakstoffen, stabilisatoren, emulgatoren, gistextract, smaakversterkers etc. bevatten. Helemaal niet puur dus. De producten zijn allemaal ontstaan in een fabriek door het samenvoegen van goedkope grondstoffen en het toevoegen van stoffen om het lang houdbaar en smakelijk te maken. Al deze toevoegingen vormen een extra belasting voor je lichaam. Hierdoor voelen we ons na het eten van deze producten vaak moe en futloos. Om onze voeding te kunnen verwerken (verbranden) heeft het lichaam vitamines, mineralen en spoorelementen nodig. Volwaardige (pure) voedingsmiddelen bevatten deze vitamines, mineralen en spoorelementen zelf. Maar bij het verbranden van zwaar bewerkte producten, ookwel ‘lege calorieën’ genoemd, worden de voedingsstoffen aan het lichaam onttrokken. Eet je voornamelijk bewerkte producten dan ontstaan er tekorten die leiden tot allerlei klachten uiteenlopend van futloosheid en vermoeidheid, tot slapeloosheid, chronische ziekten en immuunzwakte. Bewerkte producten die ons niet de juiste voedingsstoffen leveren zorgen er ook voor dat we ‘honger’ blijven houden. Honger naar voedingsstoffen! Het lichaam vraagt om voeding, niet om vulling!

Maar als ze de (zwaar) bewerkte producten die ze voorheen kocht niet meer wil eten, ‘wat dan nog wel?’, vroeg ze zich terecht af. De supermarkt staat namelijk vol met dit soort producten, en als je die dus beter niet kunt eten lijkt het net alsof er niets overblijft. Dat lijkt inderdaad zo, omdat we zo afhankelijk zijn geworden van ‘snel’, ‘makkelijk’, ‘goedkoop’ en ‘anderen die het beter lijken te weten en kunnen’; de fabrikanten. Maar neem zelf het heft in handen! Kies voor puur, dus zo min mogelijk bewerkt, producten die vers zijn, producten die je zo kunt eten of zelf verwerkt tot heerlijke gerechten en tussendoortjes. Het hele middelste gedeelte van de supermarkt kun je overslaan. Aan de randen vindt je de verse en pure producten. Je zou er zelfs nog voor kunnen kiezen de hele supermarkt links te laten liggen en je producten rechtstreeks bij de lokale boer te kopen!

Nou hoef je echt niet ineens drastisch alles om te gooien, dat gaat je alleen maar meer energie kosten en frustraties opleveren. Maar kleine inzichten en aanpassingen kunnen al een hoop opleveren. Het lezen over of kijken naar documentaires over de herkomst van je eten geven je inzicht in wat je in je mond stopt en welke gevolgen dit kan hebben (voor jou en de aarde). Dit heeft mij persoonlijk echt geholpen om in te zien dat ik niet klakkeloos op verpakkingen moest afgaan, maar mijn eigen gezonde verstand moest gaan gebruiken. Ook de beoefening van yoga heeft me enorm geholpen om me bewuster te worden van wat mijn lichaam aangeeft en nodig heeft. De keus voor eten dat voornamelijk vult of voedt is nu makkelijk gemaakt! Ik voel me nu zoveel beter en mijn eten is zoveel lekkerder, ik kan me niet meer voorstellen ooit terug te vallen op een eetpatroon dat twee jaar geleden nog heel normaal voor mij was. Met zoete cruesli, kleffe boterhammen met laffe hagelslag, taaie ligakoeken, zoute soep uit een zak,  muffe chocoladebiscuitjes, smakeloze dubbelvla en mierzoet ijs.

Hier mijn alternatieven:

Een echt goede start; maak je eigen melange van bijvoorbeeld zonnebloempitten, pompoenpitten, gemengde noten, hennepzaad, kokossnippers, cacaonibs, chiazaad, rozijntjes of stukjes gedroogd (ongezwaveld) fruit. Je kunt de noten en zaden licht roosteren als een een ‘krokante bite’ wilt. Zelf geef ik de voorkeur aan het weken van de noten en zaden omdat mijn lichaam de voedingsstoffen dan beter opneemt. Voeg de melange toe aan wat gemengd fruit en eventueel wat yoghurt of kwark. Een andere voedzame ontbijt favoriet hier thuis is de ‘overnight oats’. Of wat dacht je van een groente-omelet?

IMG_0041

– Chocomouse ipv boterham met hagelslag; boterhammen met hagelslag waren mijn verslaving, maar als ik nu hagelslag proef snap ik niet meer waarom. Geef mij maar echte chocolade of cacao! Mijn grote verslaving nu is een choco-mouse die ik maak van een halve avocado, 1 rijpe banaan, 2 eetlepels pure cacaopoeder en 1 eetlepel hennepzaad en/of kokosrasp. Alles in de blender, een glas water erbij, blenden en dan genieten maar! Als je er nog wat cacao nibs en kokos overheen strooit is het nog lekkerder!

Voedzame tussendoortjes; Een ligakoek of sultana als tussendoortje? Lekker makkelijk, maar vind je het echt lekker? Ik heb liever een speltwafel met tahin bestrooid met kokos en cacaonibs, een handje noten,  noten-vruchtenballetjes of een stuk zelfgebakken rogge-ontbijtkoek! (recepten volgen) En natuurlijk zijn fruit en groente ook makkelijk en voedzaam als je tussen je maaltijden door trek hebt.

IMG_1738Super soep; Soep uit pak, blik of zak zit vol smaakversterkers en bevat teveel zout en over het algemeen weinig groente. Maak je soep zelf! Het is super makkelijk, heerlijk als lunch of tussendoortje en het helpt je onbewust een grote hoeveelheid groenten en dus voedingsstoffen binnen te krijgen. De basis voor mijn soepen is meestal, ui, wortel, bleekselderij, knoflook, keltisch zeezout, peper, eventueel kruiden en water. Voor onze favoriet, de tomaten-linzensoep voeg ik dan na het blenden nog een fles tomaten passata en gekookte linzen toe. Als ik nog andere groenten in huis heb die op moeten zoals courgette, paprika, venkel of bloemkool doe ik die er ook bij. Hierdoor smaakt de soep iedere keer weer net even anders. Pompoen-, courgette-, doperwt, en knolselderijsoep zijn ook heel simpel en lekker.

Maak je koekjes en taartjes zelf; koekjes uit de winkel heb ik nooit meer in huis.

IMG_0066

Om zelf koekjes te maken heb je vaak maar een paar ingrediënten nodig, het is leuk om te doen en je hele huis ruikt lekker. Veel recepten haal ik van www.voedzo.nl

Toetje??; Als je de hele dag door al lekker eet, dan heb je echt geen behoefte meer aan een toetje na je avondeten. Maar mocht je toch echt nog iets willen, probeer dan bovenstaande choco-mouse eens of neem een noten-vruchtenballetje.

Frisse drankjes; frisdrank, sapjes en siroop heb ik niet in huis, ook niet voor mijn kinderen, en nee, dat is niet zielig. Water is ook lekker en als we iets met een smaakje willen maken we een groene smoothie of lekker thee-tje met kruiden uit de tuin of keukenla.

Oké, eerlijk is eerlijk, het kost iets meer tijd als je zelf je eten maakt, maar je krijgt er dan ook heel veel voor terug. Zoals mijn grote held Michael Pollan zegt, ‘Als we zelf weer gaan koken in plaats van onze toevlucht te nemen tot kant-en-klaar producten is dat niet alleen goed voor onze gezondheid, maar ook voor ons geluksgevoel.’ Het is fijn om (samen) lekkere dingen te maken, op te eten én je daardoor ook nog eens energieker te voelen. En tijd om zelf je eten te maken is best ergens vandaan te halen. Hoeveel tijd besteed jij bijvoorbeeld aan het kijken naar (kookprogramma’s op) TV of aan nutteloos gesurf (naar lekkere recepten, zonder ze te maken) op het internet? Deze tijd kun je ook inzetten om een heerlijke voedzame cake te bakken, die je zowel als ontbijt als tussendoortje kunt eten!

Je lichaam is je belangrijkste bezit en daar moet je goed voor zorgen! Door je lichaam te vullen met ‘snel’ en ‘makkelijk’ gebruik je het als een vuilbak. Niet echt respectvol naar iets dat zo bijzonder is en hard zijn best doet om jou te kunnen laten doen wat je graag doet! Dus heb respect voor lichaam, geef het wat het verdient; voedzaam eten! En vergeet niet te genieten, van zowel het maken als het eten!

Nog een paar tips van Michael Pollan mbt wat je nog wel kan eten:

Eet vooral planten, met name de bladeren, behandel vlees als smaakmaker of als voedsel voor speciale gelegenheden, kleur je bord (met verschillende kleuren groenten, niet met verf), eet dieren die zelf ook gezond hebben gegeten, eet als een omnivoor (varieer; er is zo’n enorme verscheidenheid aan soorten voedsel maar vaak beperken we ons tot een handjevol), eet goed gekweekt voedsel van gezonde bodem, eet wanneer het kan wild voedsel, vergeet de kleine visjes niet, zoet en zout je eten zelf, eet zoete voedingsmiddelen zoals je ze in de natuur aantreft (dus een heel stuk fruit ipv het sap ervan), eet zoveel junkfood als je wil zolang je het zelf maar kookt (grote kans dat dat niet zo vaak is want het kost namelijk veel tijd)!

Recepten:

Noten-vruchten balletjes; Maak 150 gram gemengde noten en/of zaden (hazelnoot, walnoot, amandel, zonnebloempit en/of pompoenpit) fijn in een keukenmachine. Maak 150 gram gedroogd fruit (abrikoos, dadel, vijg, cranberry en/of rozijn) fijn in een keukenmachine. Meng noten/zaden en gedroogd fruit samen met een eetlepel gesmolten kokosolie en eventueel een eetlepel pure cacaopoeder of wat kaneel. Laat even rusten en wat harder worden in de koelkast. Vorm er balletjes van.

Rogge-ontbijtkoek; Meng s avonds 250gr roggemeel met 200 ml water en laat afgedekt een nacht staan. Verwarm de volgende dag 200 gr ongezwafelde abrikozen in een laagje water. Draai de hittebron uit, voeg een eetlepel kokosolie toe en laat nog even nawellen. Pureer de abrikozen als ze wat zijn afgekoeld. Meng een ei, 4 theelepels speculaaskruiden, 1 theelepel kaneel en een snufje zout. Voeg de gepureerde abrikozen toe en voeg het roggemeel toe. Voeg als laatste nog twee theelepels zuiveringszout toe. Bak in cakeblik in de oven op 150 graden in ongeveer een uur gaar.

Boeken:

‘In Defence of food’ of ‘Een pleidooi voor echt eten‘ én ‘Een pleidooi voor echt koken‘ van Michael Pollan

Weten van (h)eerlijk eten 1 en 2 van Rineke Dijkinga

Documentaires:

FoodInc.

Food Matters

Er blijven dus genoeg (h)eerlijke én voedzame dingen over om te eten als we al de (zwaar) bewerkte producten in de supermarkt moeten laten liggen. Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen, deel ze hieronder!

Puuuuuuuurrrrrrrr en heerlijk!

IMG_0626Normaal kijk ik eigenlijk niet wat een ander in zijn of haar winkelkarretje heeft liggen. Maar dit keer was ik in de supermarkt met een andere reden dan het halen van boodschappen. Ik zal je zo vertellen welke reden, maar ik kan je alvast zeggen, ik schrok best wel van de karretjes die ik voorbij zag komen. Karren vol met ‘lekker’, ‘gezellig’, ‘makkelijk’ en ‘goedkoop’. Daarnaast karretjes vol met ‘light’, ‘mager’, ‘minder vet’, ‘bewuste keus’, ‘toegevoegde vitamines’ en ‘rijk aan vezels’.  En natuurlijk combinaties van beiden, want het gaat om de balans hè? Als je voornamelijk ‘light’ en ‘minder vet’ eet, mag je daarnaast best genieten van chips, zoutjes en koekjes….. Zo denken wij namelijk, en dat weet de fabrikant! Maar ik weet inmiddels dat die fabrikant niet te vertrouwen is en zijn enige doel is veel geld te verdienen met producten die niet zo goed voor ons zijn. Hoe mooier de verpakking en gezondheidsclaims, hoe aantrekkelijker. Laat jij je nog beïnvloeden door de fabrikant en laad je zijn zakken vol met geld en jouw lichaam vol met rotzooi? Of staat jouw gezondheid voorop en kies je ‘echt’ bewust door je niet te laten verleiden door de verpakking maar zelf ook nog na te denken of hetgeen beweerd wordt misschien allemaal niet te mooi is om waar te zijn? Wellicht denk je nu dat dit je ontzettend veel extra tijd gaat kosten, en je tijd is al zo beperkt, maar dat valt reuze mee! Je kunt namelijk een groot deel van de enorme supermarkt gewoon gaan overslaan! Hieronder geef ik je een aantal richtlijnen die je kunnen helpen bij het maken van je keuzes. Abonneer je daarnaast ook op nieuwsbrieven die eerlijke informatie geven, zoals die van ‘a HealthyLife‘ en Foodwatch. Je blijft dan automatisch op de hoogte van wat je écht beter wel en niet kunt kiezen. Want de keurmerken op de verpakkingen kun je niet klakkeloos vertrouwen (lees hier meer). Ik sloeg bijna stijl achterover toen ik zag dat Fristi een ‘bewuste keus’ label heeft.

IMG_1705

Ik was in de supermarkt ter voorbereiding op de workshop Pure4Kids. Ik heb foto’s gemaakt van verpakkingen, ingrediënten lijsten en voedingswaarde overzichten om één en ander te kunnen verduidelijken aan de ouders en kinderen die deelnemen aan de workshop. We worden namelijk zo enorm voor de gek gehouden door verpakkingen, reclames en zelfs het voedingscentrum. Het is niet gek dat je denkt goed te doen aan het kopen van soep die maar liefst ‘100 gram groente per kop’ bevat, granenrepen waarop de verpakking vermeld staat dat je ‘goed bezig’ bent, ontbijtkoek omdat deze volgens een voedingsconsulent ‘minder calorieën bevat dan een bruine boterham met kaas’, een pak Fristi voor je kids omdat het een ‘bewuste keus’ label heeft en een zakje zoutjes met ‘maar liefst 55% minder vet’! Maar wat er natuurlijk niet nadrukkelijk bij wordt vermeld is dat deze voedselachtige producten allemaal zwaar bewerkt zijn om ze houdbaar te maken, toegevoegde suikers (en niet zo’n klein beetje ook), smaakversterkers, te veel zout, kleur- en smaakstoffen etc. bevatten en verpakt worden in goedkoop (vermoedelijk ook nog giftig) plastic.

IMG_1701

Tussen het labels lezen en fotograferen door bekeek ik de karren vol met voedsel die langskwamen. Meerdere keren vroeg ik me wanhopig af waar sommige mensen de voedingsstoffen vandaan haalden om normaal te kunnen functioneren. Zoveel voedsel dat ik voorbij zag komen bestond namelijk voornamelijk uit zogenaamde ’empty calories’. Producten die wel energie bevatten, en je maag vullen, maar die verder weinig voedzame stoffen bevatten (zoals bijna alle (sterk) bewerkte producten in een verpakking). Deze voedselachtige producten zijn een grote belasting voor je lichaam, omdat ze ‘onnatuurlijk’ zijn voor je lichaam. Om alle lichaamsonbekende en/of belastende stoffen (zoals smaakversterkers, houdbaarheidsduur verlengende toevoegingen en geur-en kleurstoffen) af te breken en af te voeren heeft je lichaam enzymen en mineralen nodig. Als deze niet via de voeding binnenkomen, via ‘echt eten’, zal je lichaam in het lichaam zelf op zoek gaan naar deze stoffen en het onttrekken uit oa je botten en spieren. Je breekt dan eigenlijk je lichaam af in plaats van het sterk te houden.

De supermarkt bestaat voor het grootste deel uit bewerkte producten en je kunt je nu afvragen wat je dan nog wel mag eten als je de verpakte producten zou moeten laten liggen. Ik kan je alvast zeggen dat er nog genoeg lekkers overblijft, daarover meer in mijn volgende post. De onderstaande richtlijnen, uit het boek ‘Echt eten, een handleiding’ van Michael Pollan kun je alvast gaan toepassen.

1. Eet echt voedsel. Dus iets dat van het land, een boom, uit het water of van de boerderij komt, maar niet iets uit een fabriek of laboratorium. Dus roomboter of kokosolie in plaats van margarine (lees hier waarom: margarine: een chemische cocktail), volle yoghurt met vers fruit in plaats van magere vruchtenyoghurt uit een pak, water of een zelf geperst sapje in plaats van een pakje drinken, fruit of een handje noten in plaats van een snack reep of koek.

2. Eet niets wat je over-overgrootmoeder niet als voedsel zou herkennen. Denk je dat zij van die ‘met melk of aardbei smurrie, chemisch ruikende en muf smakende gevulde Ligakoeken’ zou herkennen als eten? Of wat dacht je van smurfenijs? Blauw eten? Volgens overgrootmoeder kan blauw niet anders dan giftig zijn…

3. Mijd voedingsproducten die ingrediënten bevatten die een normaal mens niet in zijn provisiekast heeft. Deze vaak onuitspreekbare ingrediënten zijn toegevoegd om de houdbaarheid te verlengen, oud voedsel verser en smakelijker te laten lijken en je meer te laten eten. Of ze nu wel of niet bewezen schadelijk zijn voor je gezondheid, je kunt ze beter vermijden.

IMG_0619

4. Mijd voedsel dat een of andere vorm van suiker (of zoetstof) bij de drie belangrijkste ingrediënten (dit zijn de eerste drie want ze staan op volgorde van veel naar weinig) heeft staan. Dus ook: basterdsuiker, bietsuiker, dextrose, druivensuiker, fructose(-stroop), geleisuiker, glucose(-stroop), glucose-fructosestroop, invertsuiker, kandij(-suiker), kristalsuiker, maltodextrine, melasse(-stroop), rietsuiker, sacharose, sucrose, suiker, vanillesuiker, vruchtensap concentraat. Ontbijtkoek bevat dus meer glucose-fructosestroop dan bloem. Daarnaast bevat het ook nog eens gewone suiker en gekarameliseerde suikerstroop!!!

 

IMG_0622 5. Mijd voedingsproducten die meer dan vijf ingrediënten bevatten. Nu hoeft het niet precies vijf te zijn, maar hoe meer ingrediënten er in een voorverpakt product zitten, hoe intensiever het bewerkt is. Dit wil overigens niet zeggen dat weinig ingrediënten altijd goed is!!

In tegenstelling tot de granenbiscuits die ik in de supermarkt tegenkwam met  maar liefst meer dan 20! ingrediënten, bevatten mijn zelfgemaakte granenbiscuits havermout, dadels of rozijnen, hazelnoten, een ei en kokosolie. Zo klaar en het is een (h)eerlijk en voedzaam tussendoortje. Misschien wat minder lang houdbaar, maar dat is helemaal niet erg 😉

6. Mijd voedingsproducten die pretenderen dat ze ‘gezond’, ‘light’, ‘vetarm’ zijn. Producenten van echt gezonde producten, de boeren, hebben geen geld voor dure labels en omkoperij.

7. Mijd voedingsmiddelen die in televisiereclames worden aangeprezen. Alleen de grootste voedingsproducenten die de meeste winst maken op hun producten door ze goedkoop te produceren en duurder te verkopen kunnen het zich veroorloven reclame te maken voor hun voedselachtige substanties.

8. Eet alleen voedsel dat uiteindelijk gaat rotten. Hoe meer voedsel is bewerkt, hoe groter de houdbaarheid en hoe lager doorgaans de voedzaamheid. Echt voedsel leeft -en daarom moet het uiteindelijk ook doodgaan.

Bekijk dit filmpje en verwonder je over het feit dat McDonalds friet dus niet gaat rotten!

9. Eet voedsel gemaakt van ingrediënten die u zich in onbewerkte toestand of groeiend in de natuur kunt voorstellen. Lees de ingrediënten op een bus Pringles eens en stel je voor hoe deze ingrediënten er onbewerkt uitzien op de plek waar ze groeien. Oeps…

10. Blijf als het maar even kan weg uit de supermarkt. Steun de lokale boer en ontdek een nieuwe hobby; zelf of met je kinderen de lekkerste en voedzame gerechten, koekjes, snacks en toetjes in elkaar knutselen (en NEE, dit hoeft echt niet veel tijd te kosten!, hierover meer in mijn volgende post)

IMG_0380

Als laatste nog drie dingen om te onthouden en te delen met (je) kinderen.

– Eten is lekker en samen eten is gezellig, maar in eerste instantie toch echt bedoeld om je lichaam te ‘voeden’. Dus kies voor lekker én voedzaam!

– Het enige dat de fabrikant wil is rijk worden! Maak zelf (of met je kinderen) maar eens een opsomming van manieren waarop de fabrikant dit weet te bereiken.

– Je lichaam is je belangrijkste bezit! Behandel het niet als afvalbak.

 

Hoe puur en (h)eerlijk is jouw voedsel? Laat een reactie achter!

DSC_0622DSC_0005

Morgen ga ik écht beginnen….

Energy

Hoe vaak heb jij al met jezelf afgesproken dat je morgen écht beter op je eten gaat letten, minder chocolade gaat eten, meer water zult drinken, vroeger naar bed gaat, eerder opstaat zodat je je niet zo hoeft te haasten, weer gaat beginnen met hardlopen, meer tijd gaat vrijmaken voor dingen die ook belangrijk zijn zoals kaartjes sturen naar jarige familieleden en vrienden, je oma bellen, knutselen met je kinderen, of zomaar een stukje wandelen.

En hoe vaak ben je er ook inderdaad de volgende dag aan begonnen om het vervolgens langer dan een week vol te houden?

Bij mij zijn de keren dat ik daadwerkelijk ben gestart en het heb volgehouden de laatste tijd op één hand te tellen. Dan zou je kunnen denken is dat erg dan? Is het echt nodig om iets te veranderen? Is niet al goed genoeg zo? Of; Waarom start je dan niet gewoon, wees eens wat strenger voor jezelf. Tsja. Ik heb blijkbaar gewoon, net als veel andere mensen, een stok achter de deur nodig. Iets of iemand die me in de gaten houdt, me motiveert, me op mijn vingers tikt, me een goed gevoel geeft….. En ja, ik wil zeker wat veranderen, want uit ervaring weet ik dat ik me zo veel energieker kan voelen dan dat ik me op dit moment voel.

Morgen ga ik écht beginnen en ik laat je hier lezen waarom het me nú wel gaat lukken en wat jij kunt doen om nu ook eindelijk te beginnen met datgene waar je al zo lang aan wil beginnen.

1. Zorg dat je in een ritme komt

Voor de zomervakantie zat ik in een lekker ritme van vroeg opstaan, mijn ochtend rituelen in de vorm van oil pulling, wisseldouche, glas sole, yoga & meditatie, samen ontbijten, lunch klaarmaken, kids naar schoolbrengen en dan aan het werk. Misschien klinkt mijn ochtend programma je al als een volledige werkdag in de oren, maar geloof me, toen ik het zo deed gaf het juist veel rust en energie! Nu, ruim drie weken na de zomervakantie zit ik nog steeds niet in een lekker ritme. Ik ga nog te laat naar bed en kan er daardoor s ochtends niet op tijd uitkomen. De yoga en meditatie schieten erbij in, het ontbijt moet snel en gehaast gaan we de deur uit. En hoewel het me tijdens de vakantie helemaal niet kon schelen dat een aantal van mijn principes wat afzwakten, ‘het is vakantie’ was mijn excuus, is het nu een constant gekibbel in mijn hoofd tussen de criticus die boos op me is dat ik niet gewoon doe wat ik moet doen om me energieker te voelen en de saboteur die zegt dat het oké is, ‘blijf nog maar even in bed liggen, je hebt gister tot laat gewerkt….’ Dat gekibbel in mijn hoofd alleen al maakt me doodmoe. Tijd voor actie dus, nu écht!

2. Wees af en toe stil

Maak tijd om even echt stil te zijn, hierdoor krijg je tijd terug. Dingen worden helderder, antwoorden komen ineens uit het niets naar je toe, je merkt je gedachten op in plaats van erin te verdrinken, gekibbel komt tot rust en je gaat doen wat je moet (=wil) doen. Begin met een minuut of tien en bouw dat langzaam uit als je wil. Het enige wat je hoeft te doen is je ademhaling te volgen. Steeds weer als je toch afdwaalt in gedachten, focus je je weer op je ademhaling. That’s all, probeer het, elke dag!

3. Zet een intentie en ga ervoor

Ik wil meer energie en mijn dag in rust beginnen waardoor de rest van de dag alles soepeler loopt. Dus gisteren heb ik mijn voorlopig laatste kop café latte gedronken. Suiker, alcohol en bewerkte producten laat ik komende week even links liggen, vanavond ga ik om tien uur naar bed, morgen leg ik de wekker aan de andere kant van de slaapkamer zodat ik er wel uit moet om hem uit te zetten en dan begin ik mijn dag weer met mijn oude rituelen om vervolgens de rest van de dag voldoende energie te hebben om naast mijn vaste taken en werk ook nog kaartjes te schrijven, mijn oma te bellen, te kunnen knutselen met mijn kinderen en eindelijk weer te beginnen met hardlopen!

En waarom zou het mij dit keer wel gaan lukken? Nou, omdat ik nu een ‘stok achter de deur’ heb. Of eigenlijk twee.

4. Zorg voor een stok (of bos) achter de deur

Zorg dat mensen in je omgeving op de hoogte zijn van je plannen om iets te veranderen, zodat ze je kunnen steunen en motiveren. Misschien kun je zelfs samen voor een verandering gaan en elkaar inspireren.

Mijn ene stok is de detox-week die ik deze week begeleid en waar ik zelf aan mee doe. Ik inspireer en motiveer de deelnemers door elke dag mijn detox tips, ervaringen en recepten met hen te delen en zij motiveren op hun beurt mij weer door vragen te stellen en hun ervaringen te delen. Dit is nu de zesde detox-week die ik begeleid in anderhalf jaar tijd, en steeds is het weer heerlijk. Even de boel resetten. Na een week vroeg opstaan, ochtendrituelen die energie geven, puur en licht verteerbaar eten, veel lekkere thee-tjes en dagelijks yoga zit ik weer vol energie en lijkt alles zoveel makkelijker te gaan.

5. Schrijf op wat je gaat doen

Dit verhaal is mijn andere ‘stok’. Ik heb mijn intentie zojuist vastgelegd door het hier te typen en waarschijnlijk zal ik door menig lezer nu in de gaten gehouden worden. Na mijn vorige verhaal over de wisseldouche kreeg ik veel reacties van lezers die ook zijn begonnen met het nemen van wisseldouches. Super leuk om te horen. Ik hoor ook graag van jou wat jij al zo lang wilt veranderen, wat je weerhoudt om het daadwerkelijk te doen en/of wat jouw stok achter de deur is of zou kunnen zijn. Laat je reactie hieronder achter en laat deze blog jouw stok zijn!