GOEDELE LEYSSEN IN MIDDELBURG

GoedeleCover Balans_def 
MIS HAAR NIET, MELD JE SNEL AAN!
 
WANNEER: 2e Pinksterdag, 16 Mei
Workshop 1 10:00-13:00 uur
Workshop 2 14:00-17:00 uur
WAAR: Flow’er, Korendijk 34, 4331 HP, Middelburg
KOSTEN: €39 per workshop (Incl thee en versnapering)
                   €75 voor beide workshops
                   €12,50 voor een gezonde detox lunch (groene smoothie, soep en quiche)
 
Workshop 1: BOOST
Zin om te bruisen van energie? Dan is deze workshop iets voor jou! Schrijf je in en kom alles te weten over hoe ons lichaam energie produceert en op welke manieren je daar met de juiste voeding en slimme lifestyletips nog een schepje bovenop kunt doen. Uiteraard gaan we ook yoga doen. Neem een aantal houdingen mee naar huis die je ‘s ochtends kunt doen om boordevol energie aan je dag te beginnen, ontdek ademhalingsoefeningen die al duizenden jaren meegaan en je cellen boosten met zuurstof en connecteer met je innerlijke power zodat je zonder problemen alles kunt doen wat je moet doen èn nog bakken energie over hebt om je dromen waar te maken. Het wordt een fun workshop, overgoten met goede muziek en vol goede vibes. See you there!
 
Workshop 2: BALANCE
Balans is een werkwoord want wanneer het leven ons aan het wankelen brengt, dan moeten we keer op keer is opnieuw op zoek naar evenwicht. Vaak lukt dat door een beetje minder te doen van wat je te veel doet en een beetje meer van wat je te weinig doet… Tijdens deze workshop brengen we onszelf zowel fysiek als mentaal in evenwicht met behulp van de kundalini yoga technologie. Verwacht oefeningen voor een sterker zenuwstelsel, ademhalingstechnieken die je stabiliseren in de meest stresserende situaties, meditaties voor absolute rust in je hoofd en een heleboel handig lifestyleadvies. Een workshop waar je helemaal zen van wordt.
 
Schrijf je snel in via info@flow-liveyoga.nl, er is beperkt plek!

Neem een voorbeeld aan de natuur en laat ballast los!

EnergyWaarom is de voorjaarsschoonmaak algemeen bekend, maar halen we bij een herfst schoonmaak onze schouders op? Waarom detoxen we voornamelijk in het voorjaar om een frisse energieke start te maken maar doen we dat niet in de herfst om ons lichaam voor te bereiden op en te beschermen tegen de invloeden die de herfst en winter met zich mee brengen?

De mens is onderdeel van de natuur, en daarom ook onderdeel van de veranderingen in de natuur. Maar eigenlijk staan we daar niet zo zeer bij stil. We zien duidelijke veranderingen in de natuur om ons heen, maar als we de veranderingen in onszelf al opmerken, worden deze snel afgedaan als ‘lastig’. In het najaar hebben veel mensen last van vermoeidheid, futloosheid, regelmatige verkoudheden of griep, neerslachtigheid, of zelfs depressies. Als jij één van deze mensen bent, probeer het dit najaar dan eens anders aan te pakken!

Zie de herfst als een welkom seizoen, een seizoen van loslaten en naar binnen keren. Net zoals de bomen in de herfst hun sappen terugtrekken in de stam en takken en hun blad laten vallen om energie te sparen om de komende koude winter door te komen, kun jij energie besparen door onnodige ballast die je met je meedraagt los te laten, zowel geestelijk als lichamelijk.

Geestelijke en emotionele schoonmaak                                                                                                                                                           We dragen allerlei herinneringen en overtuigingen met ons mee. Op zich hoeft dat geen probleem te zijn, maar dat wordt het wel als we hierdoor klachten krijgen. Spanning als gevolg van het blijven hangen in negativiteit gaat zich vastzetten in je lichaam en uit zich in allerlei klachten. De herfst is hét seizoen om hier bij stil te staan. Door af en toe stil te zijn en aandacht te hebben voor je lichaam, kun je klachten gaan zien als een signaal, aanwijzing of kans in plaats van ze te bestempelen als ‘lastig’. De klachten geven aan dat er iets niet goed zit, dat er verandering nodig is. Het is makkelijk om je terug te trekken in je huis, voor de TV of in bed te kruipen of te grijpen naar een pil om de zoveelste verkoudheid de kop in te drukken of genotmiddelen om je depressie dragelijker te maken, maar daar los je het onderliggende probleem niet mee op.

Wat kun je doen:

– Begin je dag positief; Sta op tijd op, zodat je niet hoeft te haasten. Neem een moment de tijd om dankbaar te zijn voor deze nieuwe dag. Blijf niet hangen in dingen die er gisteren (of nog eerder) zijn gebeurd. Zie deze nieuwe dag als nieuwe kans om te oefenen met het toepassen van dingen die jij belangrijk vindt (volgend punt).

– Maak een lijst van dingen die jij belangrijk vindt, je persoonlijke waarden of principes. Dit kunnen dingen zijn als eerlijkheid, respect, dankbaarheid, mildheid, goed voor jezelf zorgen, voedzaam eten, betrokkenheid, balans, geduld, vriendschap, puurheid, etc. Bekijk deze lijst elke dag even en probeer deze waarden ook na te leven (begin klein, dus met het oefenen van het toepassen van één waarde per dag of week).

– Los misverstanden of ruzies op.

– Probeer zo min mogelijk te oordelen of negatief over iets of iemand te spreken of te denken.

– Ga elke dag even de natuur in (of in ieder geval naar buiten) als het licht is.

– Kijk zo min mogelijk (drama) TV of nieuws. Het meeste nieuws is namelijk negatief en wekt alleen maar meer negativiteit op.

– Ruim je huis op en gooi of geef weg wat je niet meer nodig hebt / gebruikt. Dit geeft namelijk ook rust in je hoofd.

– Kruip wat vaker op de bank met een warme kop thee en een inspirerend boek.

– Evalueer je dag. Is het gelukt om bovenstaande punten toe te passen of uit te voeren? Zo ja, prijs jezelf en ga ermee door. Zo niet, zie het als een leerproces. Morgen probeer je het gewoon weer opnieuw!

Lichamelijke schoonmaak

‘You are what you eat!’ Daar geloof ik zeker in. Als ik een dag voornamelijk ‘snel’, ‘makkelijk’ en ‘niet zo voedzaam’ heb gegeten voel ik me meer opgejaagd, uitgeblust en prikkelbaar. Slecht eten heeft niet alleen zijn effect op mijn lichaam, maar zeker op mijn geest. Als ik puur eet voel ik me geestelijk ook energieker, positiever en meer in balans. Dit effect ben ik trouwens pas echt gaan merken na een aantal keren een detox week te hebben gedaan. Tijdens zo’n week eet je zo puur mogelijk, dus oa geen bewerkte producten, geen suiker, geen alcohol en cafeïne. Als je daarna wel weer suiker neemt, merk je direct het effect ervan! De herfst is hét seizoen bij uitstek voor een detox, omdat het guurdere weer meer virussen en bacteriën met zich mee brengt. Zorg dus dat je weerstand optimaal is! Onderstaande punten kunnen je hierbij helpen.image005

– Doe een lichte detox. Eet minimaal een week lang zo puur en voedzaam mogelijk.

– Voed je lichaam (ook na een eventuele detox week) met voedzaam eten die je weerstand vergroot.

– Eet voornamelijk groenten van het seizoen, want daar zitten de vitaminen en mineralen in die wij op dat moment het meest nodig hebben.

– Gebruik verwarmende en ontstekingsremmende kruiden zoals: kaneel, verse gember, kurkuma, venkel, anijs, nootmuskaat, komijn, kardemom, zoethout, kruidnagel, peterselie en basilicum

– Drink verwarmende thee, laat ijskoude dranken staan

– Eet warme pap, soep, stoofschotels en stamppotten en vermijd salades of koud voedsel

– Wees matig met suiker, koffie en alcohol

– Neem je voor om minimaal één keer per dag de tijd te nemen om na te gaan hoe het met je gaat. Dit kun je doen door even te gaan zitten of liggen, je ogen te sluiten, je bewust te worden van je ademhaling en vervolgens je bewust te worden van lichamelijke sensaties, pijntjes en klachten. Wat geeft je lichaam aan, wat heeft je lichaam nodig, en hoe kun je er voor zorgen dat jij je lichaam kan geven wat het nodig heeft.

– Beweeg! En niet omdat het moet, maar omdat je je daardoor goed gaat voelen. Kies dus een vorm van bewegen die bij jou past, waar jij energie van krijgt! Werk je lekker in het zweet, versterk, verleng en twist je spieren, zodat afvalstoffen afgevoerd kunnen worden.

– Ga op tijd naar bed.

– Verwen jezelf af en toe met een bezoek aan de sauna of een lekkere massage.

En om nog even terug te komen op de natuur; De bladeren die nu vallen, vormen een beschermingslaag en voedingsbodem voor de zaden die in de bodem wachten op een geschikte tijd om te kunnen ontkiemen. Door je zelf te ontdoen van geestelijk en lichamelijke ballast, naar binnen te keren, je bewuster te worden van wat je lichaam echt nodig heeft, creëer jij een gezonde voedingsbodem voor positieve kwaliteiten die in jou wachten om te ontkiemen.

Een fijne herfst gewenst!

 

 

Waar een koude douche al niet goed voor is

Energy

‘Ahhhh! Kouddddd! Hé, zet die kraan eens uit!’ schreeuwde je naar beneden, ‘ik sta onder de douche!’

Zo’n situatie kun je je vast nog wel herinneren. Iemand die de warme kraan aanzette terwijl jij onder de douche stond. Ik was altijd op mijn hoede als ik bij mijn opa en oma logeerde. Ook al had ik gezegd dat ik ging douchen en dat ik straks wel zou helpen met de afwas. Mijn oma hield niet van rommel op het aanrecht en kopjes en bordjes werden meteen afgewassen. Met heet water wel te verstaan, en vaak genoeg als ik net onder de douche stond, waardoor ik ineens onder een straal koud water stond.

Zo’n schrik reactie ondervond ik ook weer toen ik een tijd geleden een wisseldouche nam, vrijwillig wel te verstaan. Ik hapte naar adem en kon een kreet ook niet weerstaan. Toch wilde ik doorzetten, want ik wist inmiddels dat koud water op je huid vooral heel heilzaam is. De wisseldouche was een onderdeel mijn detox week, en ik wilde alle onderdelen van die detox uitproberen en toepassen. De eerste twee dagen waren lastig, maar al vrij snel begon ik uit te kijken naar mijn wisseldouche moment! Ik leerde dat ik diep moest inademen voor ik de kraan kouder draaide en dat ik rustig moest uitademen terwijl de warme straal veranderde in een koude. Dit om mijn lichaam niet in een stresstoestand te brengen, want stress wil je juist vermijden tijdens een detox. De kreten en het inwendige gevloek maakten plaats voor een warm gevoel van binnen. Mijn lichaam deed haar best om de kou die van buitenaf kwam tegen te gaan door het inwendige vuur wat op te stoken. En dat voelde heerlijk.

Een wisseldouche is onderdeel van een detox omdat het de bloedcirculatie stimuleert en zo de afvoer van afvalstoffen bevordert. Daarnaast heeft die verbeterde bloedcirculatie trouwens ook een positief effect op je spijsvertering, krijg je minder last van koude handen en voeten en minder spierpijn na een sportieve inspanning. En door het koude water trekken oppervlakkige bloedvaten en spieren samen, hierdoor wordt de huid strakker en zachter en krijgt het een gezonde kleur.

Maar wat voor mij de belangrijkste reden is om door te gaan met de wisseldouche is de ‘instant energy’ die ik er van krijg. Ook al wordt je nog zo duf wakker, na een wisseldouche kun je de wereld weer aan!

Probeer het zelf …….

(Als je ziek bent, of last hebt van je hart en/of vaten dan is een wisseldouche misschien niet geschikt voor jou! Vraag om advies bij je huisarts!)

Er zijn meerdere manieren om een wisseldouche te doen, maar het is belangrijk dat je afsluit met een koude straal. Hierdoor trekken je oppervlakkige bloedvaten zich samen, sluiten je poriën en warmt je lichaam je van binnenuit op.

Ik begin zelf altijd met warm water, zo’n 37 graden, ik shampoo me in terwijl ik onder de warme straal sta. Dan adem ik diep in en draai ik de thermostaat langzaam koud, zo’n 16/18 graden terwijl ik tegelijkertijd langzaam uitadem. Ik houd mijn hoofd onder de koude straal en til ook even mijn armen op (ahhhh). Dan draai ik de kraan weer warmer, 38/39 graden en daar sta ik dan nog een paar minuten onder tot mijn lichaam weer helemaal warm voelt. Ik adem weer diep in en herhaal het verhaal van het koude water. Na ongeveer een minuut draai ik de kraan dicht en droog me af.

……. en laat me weten hoe je het hebt ervaren!

Enne, misschien was het geen verstrooidheid van mijn oma, maar voorbedachte rade om af te gaan wassen terwijl ik onder de douche stond. Zij wist waarschijnlijk, net als de oude Grieken, allang dat koud water goed voor mij was en daarnaast bespaarde het ook nog eens energie.