Never underestimate the power of a planted seed

De kracht van zaden! Magisch bijna. Grote, sterke, voedende planten en bomen kunnen ontstaan uit één klein zaadje. Alle informatie om zo groot en krachtig te worden is al in dat kleine zaadje aanwezig! Als de omstandigheden goed zijn, kan dat kleine zaadje uitgroeien tot iets groots. Daar kan echter wel wat tijd overheen gaan. Maar; Even the tiniest seed knows that in order to grow, it is has to be dropped in dirt, covered in darkness, and struggle to reach the light. Vervolgens boven de grond zijn ze er nog niet. Als ze geluk hebben komt er geen konijn of mens voorbij die hun steeltje en prille blaadjes afbijt of kapot trapt. Maar alle kracht is al aanwezig in het kleine zaadje.

Ik was op zoek naar een mooie, passende quote die zaaien combineert met yoga. Er zijn namelijk veel img_6683overeenkomsten en ik hou van vergelijkingen om dingen te kunnen uitleggen, zeker als ze mooi verwoord worden.

De reden dat ik op zoek was naar een geschikte quote, was dat ik een toepasselijk eindejaarspresentje wilde maken voor de Flow’er yoga deelnemers dat tegelijkertijd ook verduidelijkt waarom ik er zelf niet ben, de laatste twee weken van deze lesperiode. En dat heeft weer te maken met de verbinding tussen yoga en zaaien!

Een jaar of 12 geleden is yoga op mijn pad gekomen en beetje bij beetje zijn er steeds meer dingen veranderd in mijn leefstijl. Door yoga wordt je je meer bewust van je lichaam en ga je er automatisch beter voor zorgen. Qua voeding bijvoorbeeld, wil ik geen rotzooi meer eten. Ik vind het belangrijk om mijn lichaam te voeden. Dat wil niet zeggen dat ik nooit iets eet dat minder voedzaam is, maar zwaar bewerkte producten die uit een fabriek komen die hoef ik echt niet meer.

Vanuit die interesse voor pure voeding, ontstond ook de interesse in het zelf verbouwen ervan. Sinds we op een boerderij wonen, is die interesse alleen maar gegroeid. De boerderij met een stuk land was een droom, maar het is belangrijk altijd te blijven dromen. Dreams are the seeds of change. Nothing ever grows without a seed, nothing ever changes without a dream.

Mijn droom nu, is om al het land en bos om ons huis om te vormen tot een eetbaar paradijs. Een eetbare tuin, waar we niet alleen zelf uit kunnen eten, maar ook anderen, dus ook jou, van mee kunnen laten genieten en kunnen inspireren. Dit alles op een duurzame manier en zo kwam permacultuur op mijn pad.

Permacultuur is een bundeling van kennis om een functioneel ecosysteem om mensen heen te ontwerpen. Eén van de functies kan voedselvoorziening zijn. Het is aan de mens de taak het systeem zo goed mogelijk af te stellen. Hoe beter je dat doet door de goede organismen uit te zoeken voor je systeem en ze op de goede plaats te zetten, hoe meer opbrengst en minder werk je er zelf aan hebt.

Net zoals yoga je leven lichter maakt, doet permacultuur dat ook! Daarnaast zijn er nog meer overeenkomsten.

Een stuk land zul je eerst moeten observeren, voorbereiden, bezaaien of aanplanten en onderhouden om er te kunnen laten groeien wat je wil.

Met de beoefening van yoga doe je eigenlijk hetzelfde; je prepareert je eigen ‘tuin’ (lichaam en geest zuiveren, tot rust brengen en versterken), je plant zaadjes (je intenties en waarden), je onderhoudt door te wieden en te voeden (onrustige gedachten en/of oordelen loslaten en het voeden van positiviteit, geduld en vertrouwen) en oogst (gezondheid en geluksgevoel).

Geweldig vind ik het, deze overeenkomsten! Met yoga heb ik inmiddels redelijk wat ervaring (hoewel je nooit uitgeleerd en uitgeoefend raakt), maar van permacultuur weet ik eigenlijk nog niet zo heel veel. Dat is dus waar ik me de komende weken in ga onderdompelen, door een intensieve cursus te volgen in permaculture design. Ik ga me de principes eigen maken en een plan ontwerpen om mijn eetbare paradijs te kunnen gaan verwezenlijken.

Ik plant alvast zaadjes in de goede richting en ik hoop dat jij dat ook doet in de richting van jouw eigen doelen!

All the flowers of all the tomorrows are in the seeds you plant today

 

Overige quotes:

Thoughts can create such a barrier that even if you are standing before a beautiful flower, you will not be able to see it. Your eyes are covered with layers of thought…”

Every person is a different kind of flower and together make the world a beautiful garden

Big things often have small beginnings

To plant a garden is to believe in tomorrow

Which seeds do you want to sow, those of flowers or weeds

There are always flowers for those who want to see them

Don’t judge the day by the harvest you reap, but by the seeds you plant

If you don’t like the fruits you are growing, then change the seeds you are sowing

Your heart is full of fertile seeds, waiting to sprout. Which seeds do you water?

Your mind is like a garden, your thoughts are the seeds. Do you want to grow flowers or weeds?

Your body is like a garden, which seeds do you put in (your mouth).

Plant the seed of meditation and reap the fruit of peace of mind

Leave a Reply

Your email address will not be published.