Plant the seed of meditation and reap the fruit of peace of mind

In mijn vorige blog schreef ik dat ik even weg ging, me ging onderdompelen in permacultuur design, zaadjes ging planten in de richting van mijn eigen eetbare paradijs. Inmiddels ben ik een paar dagen terug van een geweldige reis, wat een ervaring! Wat hebben we veel geleerd, inspiratie op gedaan, lekker kunnen we werken aan onze plannen en kunnen genieten. De cursus was fantastisch, ik wist al wel iets van permacultuur, maar net als yoga zo veel meer is dan je oefeningen op een matje, is permacultuur zo veel meer dan het ontwerpen van een tuin! Zowel yoga als permacultuur zijn een manier van leven, met heel veel overeenkomsten en overlap. En bij beiden ben je nooit uitgeleerd en uitgeoefend. pcflower3

Vanuit de yogafilosofie zijn er de 8 takken van yoga, met als eerste twee de yogaleefregels, de yama’s en de niyama’s. Deze twee stappen helpen ons om driften en emoties meester te blijven. Ze gaan over het respecteren van jezelf, je omgeving en de maatschappij. Yama’s zijn regels die aangeven hoe je je kunt verhouden tot de buitenwereld. Wat we willen bereiken met de yama’s, is op zo’n manier omgaan met de ander dat je jezelf altijd recht in de ogen kunt kijken; geweldloosheid, eerlijkheid, niet stelen, zelfcontrole en begeerteloosheid helpen je hierbij. De niyama’s zijn deugden, zaken die je juist wel moet doen. Hier zijn er ook vijf van. Ze gaan over gezonde gewoonten met betrekking tot jezelf. Je ontwikkelt jezelf door zuiverheid, tevredenheid, zelfdiscipline, zelfstudie en overgave te beoefenen.

Mijn yogamat reist overal met mij mee, zo ook nu weer. Ik heb er ook bijna dagelijks opgezeten, maar waar ik voorheen voornamelijk fysiek bezig was op mijn mat, merkte ik dat dat nu minder was. Ik voelde aan welke oefeningen mijn lichaam nodig had om soepeler te functioneren, maar er was geen behoefte om dieper te gaan. Op dat moment was dat wat ik nodig had. Voor mijn vertrek was ik fysiek juist erg actief geweest, dus het was goed om even wat minder te doen. Daarentegen werd ik hier mentaal juist weer flink uitgedaagd. 12 dagen lang kwam er een zee van informatie over me heen die verwerkt moest worden. Het is was fijn om even stil te zitten op mijn mat.

Plant the seed of meditation and reap the fruit of peace of mind

En het fijne was, ik was niet de enige die me ‘s ochtends op mijn mat terugtrok, ik hoefde me niet te ethics_principles_bfverantwoorden en niets uit te leggen. De mensen om mij heen deelden dezelfde soort leefstijl, principes en idealen. Vanuit de permacultuur staan ‘earth care’, ‘people care’ en ‘fair share’ centraal, redelijk vergelijkbaar met de yogaprincipes. Dit wist ik al vanuit hetgeen ik had gelezen, maar wat daarnaast ook erg belangrijk wordt gevonden, is dat het van belang is dat verschillende domeinen van je leven in balans zijn; gezondheid en geestelijk welbevinden, financiën, onderwijs en cultuur, techniek, bouwen, en de omgang met land en natuur. Logisch eigenlijk, maar iets wat ik niet direct had verwacht. Het stimuleerde me wel om weer eens te kijken naar de balans tussen al deze aspecten in mijn eigen leven.

Het mediteren vond ik heerlijk én het helpt me ook nu om te landen nu ik weer terug ben in Nederland. De overgang van 4 weken tropen, andere cultuur, andere manier van je dag doorbrengen, andere mensen, ander eten etc is zoo groot. De eerste dagen had ik het gevoel dat ik zweefde tussen twee heel verschillende werelden, die beiden zo vertrouwd voelen. Mijn mat hielp me om weer in deze wereld te aarden. Eerst voornamelijk door stil te zitten en de dingen een plekje te geven. Nu langzaam ook weer meer fysiek, lekker bezig zijn, stevig met mijn voeten op de mat.

De zaadjes voor mijn eetbare paradijs zijn geplant, ze mogen nu rustig wachten tot het tijd is te ontkiemen. En net zo als de natuur om me heen nu in rust is, hou ik me ook nog even rustig en laat ik alles bezinken. Naast de yogaleefregels probeer ik de permacultuur principes zo goed mogelijk te integreren in mijn leefstijl. Mijn mat helpt me hier weer. Ik begin en eindig mijn dag met een meditatie, en blijf op deze manier dicht bij mijn waarden, principes en intenties.

Wil je zelf gaan mediteren en wil je wat hulp, dan kan ik je deze apps / website aanraden:

Headspace, Insight Timer en SoChicken

En wil ben je geïnteresseerd om een Permaculture Design Cursus te doen kan ik je Rak Tamachat van harte aanraden!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *