FLOW

Onlangs was ik bij een seminar van Jan Bommerez, de schrijver van het boek ‘Minder moeten, meer Flow’. Dat boek heb ik 7 jaar geleden voor het eerst gelezen en mede daardoor is mijn bedrijf, Flow’er, min of meer ontstaan. Heel bijzonder om nu weer door hem geprikkeld te worden. Ik kan je echt aanraden één of meerdere van zijn boeken te lezen. Maar daarnaast wil ik al graag wat inzichten met je delen. En laten zien hoe deze inzichten ook weer overlappen met de yogaleefstijl.

Wel even een waarschuwing, het is een lang stuk tekst, waar je als je nog weinig voorkennis hebt misschien niet heel makkelijk doorheen komt. Maar de laatste zin zegt al heel veel!

(Inzichten uit de seminar zijn in zwart, yoga in paars.)

De tekst op de eerste dia was ‘moeiteloos leven kost moeite, (maar het is MEER dan de moeite waard)‘.

Er was meteen herkenning! De yoga leefstijl kost ook moeite, maar leidt uiteindelijk tot een makkelijker en fijner leven!

Moeiteloosheid, ook wel ‘Flow’ genoemd, is een kenmerk van de natuur. Het impliceert totale afstemming, synergie.  Synergie is de optimale benutting van de energie van een systeem. Dat kan alleen als er harmonie is in het systeem.

Het woord yoga stamt af van yuk: juk. Een juk is zwaar, maar maakt het werk licht. Een juk is een houten werktuig waarmee een boer twee zware emmers makkelijker kan dragen. Tegelijkertijd zorgt een juk voor balans. De kern van de yogafilosofie is het verbinden en in evenwicht brengen van tegenstellingen tussen lichaam en geest, binnen en buiten, spanning en ontspanning.

De ‘moeite’ die het ons kost om moeiteloosheid als ‘normale’ staat te herwinnen is de ‘moeite’ die het kost om onze innerlijke balans (onze innerlijke harmonie) duurzaam te herstellen.

Moeiteloosheid begint met de juiste mindset, hoe je naar dingen KIJKT en waar je op focust. (dit is iets anders dan positief denken)

Focussen op mogelijkheden roept deze mogelijkheden tot leven terwijl blijven focussen op moeilijkheden juist deze moeilijkheden in leven houdt… Energy flows where the attention goes.

De fysieke yogahoudingen maken het lichaam sterker en soepeler, waardoor de energie beter kan stromen. Net als stilstaand water gaat stinken, ontstaan er klachten in het lichaam daar waar de energie niet kan stromen.

Wat yoga is voor het lichaam, is meditatie voor de geest. Mensen identificeren zich vaak met wat ze denken. Maar we zijn onze gedachten niet, we hebben ze en ze veranderen continue. Zonde dus om te blijven hangen in negatieve gedachten.  

Wat we ‘zijn’ is een potentieel (net als een rups), als we tot bloei kunnen komen krijgen we als het ware vleugels (vlinder). Wat we ‘worden’ is ons potentieel ontplooien. Grenzen blijven verleggen bevrijdt meer potentieel; fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel. Maar ons potentieel zit meestal ingekapseld in beperkende overtuigingen, in onze ‘paradigma’s’ over onszelf en over het leven… Transformeren heeft daarom alles te maken met het loslaten van beperkende ‘keurslijven’ net zoals de vlinder het lijf van de rups moet loslaten..

Yoga is een manier om te bereiken wat onbereikbaar lijkt. Een houding kan onbereikbaar lijken, maar met de juiste mindset, oefening en discipline kun je bereiken wat je in eerste instantie niet voor mogelijk hield. Je oefent dit op je mat, maar uiteindelijk leer je deze principes ook te gebruiken in je dagelijks leven. Elke keer dat je op je mat stapt, wordt je groter, sterker en soepeler. Uiteindelijk verbaas je jezelf en vloei je meteen door in houdingen die eerst onmogelijk leken.

Wij identificeren ons vooral met onze lichaamsvorm en niet zozeer met de levensenergie die er doorheen stroomt. Het is echter die creatieve levensenergie (en de grenzeloze bron waaruit ze stroomt) die de sleutel is tot moeiteloosheid… We zijn letterlijk of een weerstand tegen of een geleider voor de creatieve kracht die in de hele natuur aanwezig is en dus ook in ons. In FLOW veranderen we van ‘weerstanden tegen’ tot ‘geleiders voor’ de Creatieve Intelligentie van het Leven Wanneer je de stroom van welzijn in je lijf toelaat voel je je goed; wanneer je je ertegen verzet voel je je niet goed. ZO basic is het echt.

Als een spons zuigen we emoties op, spanningen, angsten en emoties houden we vast in ons lichaam. (Dit belemmert de energiestroom). Door te buigen, twisten en verlengen in houdingen kunnen we deze ballast losmaken en loslaten. Net zoals je een vuile en uitgedroogde spons nat maakt en uitwringt om hem weer schoon te maken en te kunnen gebruiken.

Het enige wat een mens stopt om zijn volledige potentieel te bereiken is zijn emotionele reactie op de feiten.

Yoga is eigenlijk de weg naar de waarheid: de waarheid over wie je bent, waartoe je in staat bent, hoe je handelingen je leven beinvloeden. De waarheid is het enige medicijn dat ons kan ‘genezen’. De enige manier waarmee we al onze potentieel kunnen benutten. Aan de basis leven zovelen van ons hun leven niet voor 100%. Maar als je niet in de waarheid leeft, bedrieg je jezelf. Als je leeft in een lichaam dat zwaar en ongezond is, beroof je jezelf van vitaliteit. Als je wordt geplaagd door angsten, ontzeg je jezelf de vrede die ook voor jou beschikbaar is. Als je leven wordt beheerst door emoties, offer je je persoonlijke kracht op. (Baron Baptiste).

Een principe, een ‘grondbeginsel’ is een potentieel dat tot ontplooiing kan komen. Het is in de mate dat we bewuster worden dat we ook spontaan meer volgens de universele principes gaan leven. Universele principes kun je niet leren. Ze bestaan reeds van nature in ons als een potentieel en ze komen alleen tot leven door ze te leven (Stephen Covey).

Patanjali schreef ruim tweeduizend jaar geleden het achtvoudige pad. Zijn sutra’s wijzen je de weg naar een lichter leven. Stapje voor stapje kom je dichter bij jezelf, bij een grote innerlijke rust. De eerste twee van deze stappen zijn de yama’s en de niyama’s. Principes, richtlijnen en voorschriften voor een zuiver geweten. 5 yama’s: geweldloosheid, eerlijkheid, niet stelen (ook van ideeën, tijd etc), zelfcontrole, begeerteloosheid. 5 Niyama’s: zuiverheid, tevredenheid, inzet of discipline, zelfonderzoek en overgave of toewijding.

Principegericht leven betekent dus eigenlijk: ‘je afstemmen op de innerlijke Bron van het leven, de ‘stilheid’, het ‘pure potentieel’, het ‘scheppingsprincipe’. Waar bevindt zich ‘die Levensbron’ en hoe kun je erop afstemmen? IN HET HART. Het is via harmonie in het hart (hartcoherentie) dat we FLOW ervaren. Onze hersenen zijn dan in theta. Met aandacht, verbeelding en bewuste ademhaling zijn wij in staat om onze hartenergie coherent te maken en zo onze hersenen te helpen om in theta te komen.

Napoleon Hill onderzocht welke principes zeer succesvolle mensen zoals oa Thomas Edison, A. Graham Bell, Henri Ford, en Theodore Roosevelt bewust of onbewust toepasten bij hun doorbraken. Dit zijn de belangrijkste: vertrouwen, dankbaarheid, commitment aan een doel waar je hart van zingt, focus, ontspannen concentratie, visualisatie, affirmatie, charisma, enthousiasme, inititief, actie, zelfdiscipline, uitsteigen boven het oude reactieve brein, samenwerken, initiatief, leiderschap, proactief omgaan met tegenslagen, de extra mijl, tolerantie en mededogen, geduld.

‘De creatieve functie van de mind is niet denken maar de creatieve levensenergie richten. Het denken zelf kan niets origineels voortbrengen, het is de levensenergie die creatief is. De eerste opdracht is dus om te ontspannen zodat de energie door ons kan stromen en de tweede opdracht is om je focus te kunnen houden op wat je wenst te manifesteren’ (José Silva). 

Jouw rol is om het WAT en het WAAROM te bepalen. Dan dien je te ontspannen en te vertrouwen op de Universele FLOW voor het HOE en het WANNEER. (Abraham Teachings)

In feite is de discipline om je innerlijke gevoelsstaat te managen het meest cruciale ingrediënt van moeiteloosheid… (Abraham Hicks)

De derde van Patanjali’s Niyamas is ‘Tapas’, wat vertaald kan worden als ‘discipline’. Het woord Tapas is afgeleid van de stam van het Sanskriet werkwoord ‘tap’. Dit betekent oa verlangen, branden, hitte en innerlijke behoefte. Door middel van Tapas “verbrand” je alle begeertes die je doel om het Goddelijke te bereiken in de weg staan.

Tapas gaat over het doen van iets dat je niet wil doen of het laten van iets dat je wil doen en dat een positief effect op je leven zal hebben. 

Tapas transformeert en zuivert en maakt ons bewust van onbewuste belemmerende impulsen en negatief gedrag. Tapas ontwikkelt wilskracht en een meer toegewijd leven. 

Een regelmatige yoga beoefening is belangrijk. Je lichaam communiceert zintuigelijk; luister ernaar. Hoe voelt je lichaam vandaag? Ben je stijf, heb je pijn… en wat betekent het? Ben je uit balans? Voel je je sterk of uitgeblust? Adem je gelijkmatig en vrij of haperend en verkrampt? Wanneer de verbondenheid tussen lichaam en geest duidelijker wordt, begin je pas echt te zien wat er elke dag met je gebeurt en zie je hoe je gewoonten en handelingen uitwerken op je systeem.

Je mat is als een spiegel; als je erop stapt, worden je handelingen gereflecteerd. Je ziet meteen oorzaak en gevolg, in goede en slechte zin. Alle feedback die je nodig hebt over de behoeften van je lichaam wordt toegankelijk. Je hoeft niet meer naar ‘deskundigen’ voor advies. Je stimuleert een bewustwording van je eigen welzijn, leert te luisteren naar je eigen lichaam en je intuïtie te respecteren.

Het mag dus duidelijk zijn; Het enige dat je hoeft te doen om je leven makkelijker en leuker te maken is de discipline opbrengen om de dingen te doen waarvan je weet dat ze goed voor je zijn en de dingen te laten waarvan je weet dat ze niet goed voor je zijn! Wat die dingen zijn dat kan je hart je vertellen. En je hart begint te spreken wanneer jijzelf even stil bent.

2 Replies to “FLOW”

  1. Beste Marieke, Ik heb met veel belangstelling en in een sneltreinvaart je bericht hierboven gelezen. Ik vloog er doorheen. Wat is dat waar en vooral interessant. Mijn man vroeg mij vanmorgen wat ik voor kerstcadeau wil dit jaar. Ik weet het nu, een boek van Jan Bommerez. Bedankt voor dit bericht. Heerlijk om de dag zo te beginnen.

    Ik wens je hele fijne feestdagen en een mooi 2018.

    groetjes van Solange

    1. Wat ontzettend fijn om te horen! Heel veel plezier met het boek. Het zijn boeken die je steeds weer oppakt.
      Fijne dagen ook, groet, Marieke

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *