Een bewust 2020 gewenst!

Het kan nog hè?! Een nieuwjaarswens… Ik ben al een paar dagen terug in Nederland, maar had nog wat tijd nodig écht te landen en mijn werk weer op te pakken. Maar vandaag start het normale (les) rooster weer en kijk ik er naar uit om datgene wat ik zelf heb geleerd de afgelopen weken met je te mogen delen. En nog belangrijker, datgene wat ik heb geleerd ook zelf te gaan toepassen in mijn eigen leven!

Want vaak gaat het aan het eind van een vakantie net zo als aan het begin van een nieuw jaar. We nemen ons voor om een aantal zaken eens (drastisch) te gaan veranderen zodat ons leven een stuk aangenamer zal worden… Maar meestal zitten we snel weer verstrikt in onze oude patronen. En al hoeven die patronen op zichzelf niet eens zo slecht te zijn, we voelen ons wel slecht omdat we onze voornemens niet hebben kunnen waarmaken. Om ons vervolgens minder slecht te voelen negeren we ons gevoel of zoeken we afleiding, wat soms wel even een goed gevoel geeft, maar ons uiteindelijk alleen maar verder laat afdwalen van onze voorgenomen verandering.

Niets meer willen veranderen dan maar? Nee, dat is geen optie. 
Verandering is goed en alles verandert sowieso continue, ook zonder jouw hulp of verzet. 
Maar wat je leven (uiteindelijk) echt makkelijker kan maken is ‘bewust-zijn’.

Reizen, wandelen, in de natuur zijn, lezen, sporten, spelletjes doen, yoga. Het zijn allemaal manieren om te ontspannen, je drukke hoofd wat rust te geven. Wat goed is. Maar wàt gaat er nou eigenlijk allemaal in dat drukke hoofd om, waar verzetten we ons tegen, waar oordelen we over, waar zijn we bang voor, waar hebben we spijt van? Als we na onze vakantie, wandeling, boek, spelletje of yogales ons leven weer oppakken, vervallen we weer snel in onze ingesleten denk- en actie patronen. Vaak zijn het de actiepatronen die we willen veranderen, maar dat gaat ons niet lukken als we ons niet bewust zijn van onze denkpatronen! 

‘Let op je gedachten, want dat worden je woorden. Let op je woorden, want dat worden je acties. Let op je acties, want dat worden je gewoonten. Let op je gewoonten, want dat wordt je karakter. Let op je karakter, want dat wordt je lot’. – Lao Tzu

Je bewustzijn kun je vergroten door bijvoorbeeld elke dag te beginnen en af te sluiten met een meditatie. Maar ook gedurende je dag kun je regelmatig even je ademhaling opzoeken om weer terug in het moment te komen en je bewust te worden van wat je denkt en voelt.
Uiteindelijk zal er wat ruimte ontstaan tussen een gedachte en jouw reactie, in woorden of actie, daarop en zullen er gewoonten ontstaan die leiden tot een mooi karakter en lot.

Ik ga er (verder) mee aan de slag en zal tijdens mijn lessen aandacht geven aan bewust zijn.

Een bewust 2020 gewenst en graag tot ziens in de studio!

Marieke

Leave a Reply

Your email address will not be published.