Terugblik en afscheid

Het begon allemaal in 2011, toen een aantal oud-collega’s mij vroegen om een Outdoor Fitness groepje hier in Middelburg te starten. Zij hadden wel interesse deel te nemen. Eind 2010 was ik na 8 jaar in Singapore gewoond te hebben terug verhuisd naar Nederland. In Singapore had ik onder ander Outdoor Fitness lessen gegeven, in de prachtige Botanische tuinen daar. Naast een sportieve, was dit zeker ook altijd een heel sociale gelegenheid. Tijdens het hardlopen werd er gekletst om zo te testen of het juiste tempo werd aangehouden. Als er nog een gesprek te voeren viel, gingen we niet te hard en konden we het hardlopen langer vol houden. De body workout was pittig, maar gaf veel voldoening omdat mensen echt ervoeren dat ze met de week sterker en fitter werden. Blijkbaar had ik hier enthousiast over verteld en wilden mijn oud-collega’s, naast dat ze mij wilden helpen integreren, dit ook wel eens uitproberen. Er sloten zich ook nog wat collega’s van Jeroen en moeders van het schoolplein aan. Twee weken later was Flow’er geboren en geregistreerd bij de KvK.

Op het moment dat we begonnen, was ik bijna klaar met mijn yoga-docenten opleiding en ook naar yoga was iedereen wel nieuwsgierig. Langzaam veranderde de les in Run&Yoga, nog steeds buiten en daarnaast ben ik vanaf september 2011 ook yogalessen gaan geven in de sfeervolle zaal van Pakhuis 22, achter de Oostkerk.

.

Mede door een paar heel enthousiaste nieuwe deelnemers, werd dit al snel een succes en kwam er behoefte aan meerdere lessen per week. Bij het Pakhuis was hier geen ruimte voor, maar ik vond een nieuwe ruimte op de Vlasmarkt. Naast de lessen voor volwassenen, ben ik daar ook kinderyoga en ouder en kind yoga lessen gaan geven.

Het was fijn mijn eigen ruimte te hebben, waar ik dagelijks terecht kon, en ook nog eens midden in het centrum. Ineens was ik een ondernemer en ontstonden er leuke contacten.

Een jaar eerder had ik voor het eerst de N8vdN8 meegemaakt en dat speelde zich destijds vooral af in de (etalage’s van de) panden aan de Langeviele, om de hoek van de Vlasmarkt. Prachtige voorstellingen van oa dansers en muziekanten. Heel graag wilde ik daar aan deelnemen dit jaar. Met 6 heel enthousiaste yogi’s hebben we 2 ‘flows’, op prachtige muziek, ingestudeerd en deze bij kaarslicht (op één van de koudste avonden van het jaar) eind oktober 2012 ten uitvoer gebracht. (Helaas heb ik hier geen foto’s van)

Naast de lessen in de zaal, leent Zeeland zich uitermate voor strand- en buitenlessen, waarvan er velen volgden. En ook ontdekten we Acro Yoga!

.

Ook ging ik op de school van mijn kinderen yogalessen geven en organiseerden we met een aantal yoga docenten een yoga flashmob op het Abdijplein.

Toen de ruimte aan de Vlasmarkt toch te klein bleek te zijn, hield ik mijn ogen open voor een andere ruimte. Deze vond ik al snel, maar het was maart, mijn huidige huurcontract liep nog tot september en een dubbele huur zag ik niet zitten. Sowieso was het een risico, het pand was een stuk groter, de huur een stuk hoger. Maar het voelde zo goed. Ik besloot erop te vertrouwen dat als dit pand bestemd was voor Flow’er, het op me zou wachten. En dat deed het! In september 2013 verhuisde Flow’er naar de Korendijk en kreeg het een nieuwe huisstijl.

Al snel werd de vraag groter dan ik in mijn eentje aankon, en besloot ik andere yoga docenten te benaderen om bij Flow’er les te komen geven. Tamara kwam Ashtanga lessen geven, Guusje Flow, Rebka Integrale yoga, Elleke Hatha, Martin volgde Guusje op, en daarna volgende Anne Martin weer op. Mariëlle verving af en toe mijn yin lessen en later kwam andere Anne er nog bij. Het leuke is dat zowel Guusje als beide Anne’s allemaal enthousiast zijn geworden om de yoga-docenten opleiding te gaan doen, nadat ze bij Flow’er yogalessen hadden gevolgd. Als laatste sloot Bas zich nog aan als yin yoga docent.

Samen met Guusje ontdekte ik in 2014 Sup Yoga! We gingen samen oefenen bij Kanoa en later die zomer ben ik daar ook sup yoga lessen gaan geven! Super leuk op een prachtige lokatie.

.

De studio leende zich ook uitermate om (internationaal bekende) yoga docenten uit te nodigen om workshops te komen geven. Vrijwel altijd waren deze workshops volgeboekt!

Regelmatig organiseerden we ook lessen om geld te verzamelen voor goede doelen. Voor ‘Yoga Gives Back’, voor Krama Yoga Cambodia waar ik op vrijwillige basis ook twee weken les hebt gegeven, en in 2015 gaf ik samen met Tamara lessen waarvan de opbrengst voor Serious Request was en gaven we een interview in het glazen huis in Domburg.

Nu de studio groter was leende dit zich nog beter voor kinderyoga en ouder en kind yoga. Want in tegenstelling tot de reguliere yogalessen, blijven we in die lessen niet alleen maar op onze eigen mat. Wat hebben we veel plezier gehad!

In 2015 en 2016 hebben een 40-tal Zeeuwen kennis kunnen maken met het ijsbad dat in het kleine tuintje achter de studio werd geplaatst en de Wim Hof Methode. Wow, wat een ontdekking was dat!

Toen wij in 2015 naar het buitengebied verhuisden en ik nog met mijn kinderen mee fietste naar school en terug naar huis, lukte het me niet meer om middags kinderyogalessen te geven. Elleke nam het over en een paar jaar later nam Rebka de kids over en werd het yoga en dans. Ook de ouder en kind yogalessen werden overgenomen door Elleke.

De boomgaard die we erbij kregen toen we verhuisden, leende zich uitstekend om in de zomermaanden ook buiten les te geven!

De afgelopen jaren werden er bijna elke dag meerdere lessen gegeven en de meesten ervan waren ook goed bezet. Het thee moment na de les was voor velen zeker zo belangrijk was als de yogales zelf. Naast fysiek en mentaal, is een yogales zeker ook een sociaal moment.

Toen begin 2019 de wereld op zijn kop werd gezet, veranderde er ook veel voor Flow’er, haar docenten en deelnemers. We konden eerst nog twee weken buiten lesgeven, en dat was met het zonnige en droge weer best te doen, maar toen dat ook niet meer mocht zijn we online verder gegaan. Zeker niet ideaal, maar deelnemers zagen ook wel voordelen.

Bovenstaande foto is gemaakt na afloop van een les in april 2018. Het is nu bijna niet meer voor te stellen dat er zoveel mensen tegelijkertijd in de studio waren. Voor velen voelt dat na alle onrust van de afgelopen 2 jaar niet meer gemakkelijk. Daarom is de groepsgrootte nu aangepast, maar de meeste lessen zitten na al het gejojo gelukkig weer ‘vol’.

Voor mij een goed moment om FLOW’ER nu los te laten en de andere docenten de kans te geven de onderneming voort te zetten met fijne lessen en workshops. Na een aantal jaar mijn energie te hebben verdeeld over twee ondernemingen, ga ik me vanaf april 2022 volledig richten op OEST Farm&Stay. Ook een heel fijne plek om in de zomer yoga te doen, zoals de afgelopen jaren is gebleken.

Mede door alle bovenstaande foto’s, realiseer ik me wat een leuk werk ik heb! Het voelt zelfs niet eens als ‘werken’. Ik deed, en dat doe ik overigens nog steeds, wat ik leuk vind, waar mijn passie ligt, waar ik energie van krijg! Yoga is nog steeds een passie, maar het boerderij- en zelfvoorzienend leven is dat ook. En zoals ik jaren vol energie voor de yoga ging, wil ik nu mijn energie niet meer te hoeven verdelen en OEST tot een nog inspirerender plek maken dan het nu al is! Graag ontmoet ik je daar! (of tot en met half april in de huidige FLOW’ER yogastudio).

Heel veel dank aan iedereen die heeft geholpen FLOW’ER tot een succes te maken!

Lieve groet, Marieke

Leave a Reply

Your email address will not be published.