Waar een koude douche al niet goed voor is

Energy

‘Ahhhh! Kouddddd! Hé, zet die kraan eens uit!’ schreeuwde je naar beneden, ‘ik sta onder de douche!’

Zo’n situatie kun je je vast nog wel herinneren. Iemand die de warme kraan aanzette terwijl jij onder de douche stond. Ik was altijd op mijn hoede als ik bij mijn opa en oma logeerde. Ook al had ik gezegd dat ik ging douchen en dat ik straks wel zou helpen met de afwas. Mijn oma hield niet van rommel op het aanrecht en kopjes en bordjes werden meteen afgewassen. Met heet water wel te verstaan, en vaak genoeg als ik net onder de douche stond, waardoor ik ineens onder een straal koud water stond.

Zo’n schrik reactie ondervond ik ook weer toen ik een tijd geleden een wisseldouche nam, vrijwillig wel te verstaan. Ik hapte naar adem en kon een kreet ook niet weerstaan. Toch wilde ik doorzetten, want ik wist inmiddels dat koud water op je huid vooral heel heilzaam is. De wisseldouche was een onderdeel mijn detox week, en ik wilde alle onderdelen van die detox uitproberen en toepassen. De eerste twee dagen waren lastig, maar al vrij snel begon ik uit te kijken naar mijn wisseldouche moment! Ik leerde dat ik diep moest inademen voor ik de kraan kouder draaide en dat ik rustig moest uitademen terwijl de warme straal veranderde in een koude. Dit om mijn lichaam niet in een stresstoestand te brengen, want stress wil je juist vermijden tijdens een detox. De kreten en het inwendige gevloek maakten plaats voor een warm gevoel van binnen. Mijn lichaam deed haar best om de kou die van buitenaf kwam tegen te gaan door het inwendige vuur wat op te stoken. En dat voelde heerlijk.

Een wisseldouche is onderdeel van een detox omdat het de bloedcirculatie stimuleert en zo de afvoer van afvalstoffen bevordert. Daarnaast heeft die verbeterde bloedcirculatie trouwens ook een positief effect op je spijsvertering, krijg je minder last van koude handen en voeten en minder spierpijn na een sportieve inspanning. En door het koude water trekken oppervlakkige bloedvaten en spieren samen, hierdoor wordt de huid strakker en zachter en krijgt het een gezonde kleur.

Maar wat voor mij de belangrijkste reden is om door te gaan met de wisseldouche is de ‘instant energy’ die ik er van krijg. Ook al wordt je nog zo duf wakker, na een wisseldouche kun je de wereld weer aan!

Probeer het zelf …….

(Als je ziek bent, of last hebt van je hart en/of vaten dan is een wisseldouche misschien niet geschikt voor jou! Vraag om advies bij je huisarts!)

Er zijn meerdere manieren om een wisseldouche te doen, maar het is belangrijk dat je afsluit met een koude straal. Hierdoor trekken je oppervlakkige bloedvaten zich samen, sluiten je poriën en warmt je lichaam je van binnenuit op.

Ik begin zelf altijd met warm water, zo’n 37 graden, ik shampoo me in terwijl ik onder de warme straal sta. Dan adem ik diep in en draai ik de thermostaat langzaam koud, zo’n 16/18 graden terwijl ik tegelijkertijd langzaam uitadem. Ik houd mijn hoofd onder de koude straal en til ook even mijn armen op (ahhhh). Dan draai ik de kraan weer warmer, 38/39 graden en daar sta ik dan nog een paar minuten onder tot mijn lichaam weer helemaal warm voelt. Ik adem weer diep in en herhaal het verhaal van het koude water. Na ongeveer een minuut draai ik de kraan dicht en droog me af.

……. en laat me weten hoe je het hebt ervaren!

Enne, misschien was het geen verstrooidheid van mijn oma, maar voorbedachte rade om af te gaan wassen terwijl ik onder de douche stond. Zij wist waarschijnlijk, net als de oude Grieken, allang dat koud water goed voor mij was en daarnaast bespaarde het ook nog eens energie.

 

3 Replies to “Waar een koude douche al niet goed voor is”

 1. Ik heb me laten verleiden tot de wisseldouche na dit heerlijke verhaal! In de zomer deed ik dit al vaker om niet zo ‘ warm’ naar bed te gaan en als je koude voeten hebt in de winter dan helpt het ook. Je moet alleen wel de kraan de juiste kant opdraaien…. Ik stond de eerste keer onder een keihete straal, auw! De koude straal daarna was dus extra welkom. Nu merk ik dat ik er zelfs aan wen en gewoon kan uitademen i.p.v. een kreet moet onderdrukken. Succes!

 2. Wat een goede tip over die ademhaling. Dan is die koude straal veel beter te incasseren, en hoef ik niet het hele huis wakker te gillen… 🙂
  Ik douche nu ook elke dag met een temperatuurswissel, beginnend met warm en eindigend met koud, en ik voel me veel energieker als ik eronder vandaan stap. Alleen was ik gisteravond vergeten de kraan weer terug naar warm te draaien en stapte ik vanochtend direct onder een ijskoude douche…!

 3. Nee he.
  Het was al zo dat ik sinds ik je blog had gelezen ELKE DAG aan je moest denken.
  Namelijk op het moment dat ik zelf ‘s morgens een wisseldouche stond te nemen en dit na jouw tips ging doen tijdens de uitademing. Wat een wereld van verschil. Veel meer rust. Heel fijn. Dankdank.
  Maarreh…
  Nu lees ik het NOG eens.
  En zie ik dat ik misschien niet eens de hele warme kraan hoef dicht te draaien. Een beetje koud is ook al goed??
  Ik sta altijd onder een ijs-ijs-ijskoude douche.
  In de zomer heerlijk, maar nu wordt het al wat moeilijker ervaar ik.
  Laat eens weten hoe nodig dat ijskoude nodig is? Dankje!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *