Puuuuuuuurrrrrrrr en heerlijk!

IMG_0626Normaal kijk ik eigenlijk niet wat een ander in zijn of haar winkelkarretje heeft liggen. Maar dit keer was ik in de supermarkt met een andere reden dan het halen van boodschappen. Ik zal je zo vertellen welke reden, maar ik kan je alvast zeggen, ik schrok best wel van de karretjes die ik voorbij zag komen. Karren vol met ‘lekker’, ‘gezellig’, ‘makkelijk’ en ‘goedkoop’. Daarnaast karretjes vol met ‘light’, ‘mager’, ‘minder vet’, ‘bewuste keus’, ‘toegevoegde vitamines’ en ‘rijk aan vezels’.  En natuurlijk combinaties van beiden, want het gaat om de balans hè? Als je voornamelijk ‘light’ en ‘minder vet’ eet, mag je daarnaast best genieten van chips, zoutjes en koekjes….. Zo denken wij namelijk, en dat weet de fabrikant! Maar ik weet inmiddels dat die fabrikant niet te vertrouwen is en zijn enige doel is veel geld te verdienen met producten die niet zo goed voor ons zijn. Hoe mooier de verpakking en gezondheidsclaims, hoe aantrekkelijker. Laat jij je nog beïnvloeden door de fabrikant en laad je zijn zakken vol met geld en jouw lichaam vol met rotzooi? Of staat jouw gezondheid voorop en kies je ‘echt’ bewust door je niet te laten verleiden door de verpakking maar zelf ook nog na te denken of hetgeen beweerd wordt misschien allemaal niet te mooi is om waar te zijn? Wellicht denk je nu dat dit je ontzettend veel extra tijd gaat kosten, en je tijd is al zo beperkt, maar dat valt reuze mee! Je kunt namelijk een groot deel van de enorme supermarkt gewoon gaan overslaan! Hieronder geef ik je een aantal richtlijnen die je kunnen helpen bij het maken van je keuzes. Abonneer je daarnaast ook op nieuwsbrieven die eerlijke informatie geven, zoals die van ‘a HealthyLife‘ en Foodwatch. Je blijft dan automatisch op de hoogte van wat je écht beter wel en niet kunt kiezen. Want de keurmerken op de verpakkingen kun je niet klakkeloos vertrouwen (lees hier meer). Ik sloeg bijna stijl achterover toen ik zag dat Fristi een ‘bewuste keus’ label heeft.

IMG_1705

Ik was in de supermarkt ter voorbereiding op de workshop Pure4Kids. Ik heb foto’s gemaakt van verpakkingen, ingrediënten lijsten en voedingswaarde overzichten om één en ander te kunnen verduidelijken aan de ouders en kinderen die deelnemen aan de workshop. We worden namelijk zo enorm voor de gek gehouden door verpakkingen, reclames en zelfs het voedingscentrum. Het is niet gek dat je denkt goed te doen aan het kopen van soep die maar liefst ‘100 gram groente per kop’ bevat, granenrepen waarop de verpakking vermeld staat dat je ‘goed bezig’ bent, ontbijtkoek omdat deze volgens een voedingsconsulent ‘minder calorieën bevat dan een bruine boterham met kaas’, een pak Fristi voor je kids omdat het een ‘bewuste keus’ label heeft en een zakje zoutjes met ‘maar liefst 55% minder vet’! Maar wat er natuurlijk niet nadrukkelijk bij wordt vermeld is dat deze voedselachtige producten allemaal zwaar bewerkt zijn om ze houdbaar te maken, toegevoegde suikers (en niet zo’n klein beetje ook), smaakversterkers, te veel zout, kleur- en smaakstoffen etc. bevatten en verpakt worden in goedkoop (vermoedelijk ook nog giftig) plastic.

IMG_1701

Tussen het labels lezen en fotograferen door bekeek ik de karren vol met voedsel die langskwamen. Meerdere keren vroeg ik me wanhopig af waar sommige mensen de voedingsstoffen vandaan haalden om normaal te kunnen functioneren. Zoveel voedsel dat ik voorbij zag komen bestond namelijk voornamelijk uit zogenaamde ’empty calories’. Producten die wel energie bevatten, en je maag vullen, maar die verder weinig voedzame stoffen bevatten (zoals bijna alle (sterk) bewerkte producten in een verpakking). Deze voedselachtige producten zijn een grote belasting voor je lichaam, omdat ze ‘onnatuurlijk’ zijn voor je lichaam. Om alle lichaamsonbekende en/of belastende stoffen (zoals smaakversterkers, houdbaarheidsduur verlengende toevoegingen en geur-en kleurstoffen) af te breken en af te voeren heeft je lichaam enzymen en mineralen nodig. Als deze niet via de voeding binnenkomen, via ‘echt eten’, zal je lichaam in het lichaam zelf op zoek gaan naar deze stoffen en het onttrekken uit oa je botten en spieren. Je breekt dan eigenlijk je lichaam af in plaats van het sterk te houden.

De supermarkt bestaat voor het grootste deel uit bewerkte producten en je kunt je nu afvragen wat je dan nog wel mag eten als je de verpakte producten zou moeten laten liggen. Ik kan je alvast zeggen dat er nog genoeg lekkers overblijft, daarover meer in mijn volgende post. De onderstaande richtlijnen, uit het boek ‘Echt eten, een handleiding’ van Michael Pollan kun je alvast gaan toepassen.

1. Eet echt voedsel. Dus iets dat van het land, een boom, uit het water of van de boerderij komt, maar niet iets uit een fabriek of laboratorium. Dus roomboter of kokosolie in plaats van margarine (lees hier waarom: margarine: een chemische cocktail), volle yoghurt met vers fruit in plaats van magere vruchtenyoghurt uit een pak, water of een zelf geperst sapje in plaats van een pakje drinken, fruit of een handje noten in plaats van een snack reep of koek.

2. Eet niets wat je over-overgrootmoeder niet als voedsel zou herkennen. Denk je dat zij van die ‘met melk of aardbei smurrie, chemisch ruikende en muf smakende gevulde Ligakoeken’ zou herkennen als eten? Of wat dacht je van smurfenijs? Blauw eten? Volgens overgrootmoeder kan blauw niet anders dan giftig zijn…

3. Mijd voedingsproducten die ingrediënten bevatten die een normaal mens niet in zijn provisiekast heeft. Deze vaak onuitspreekbare ingrediënten zijn toegevoegd om de houdbaarheid te verlengen, oud voedsel verser en smakelijker te laten lijken en je meer te laten eten. Of ze nu wel of niet bewezen schadelijk zijn voor je gezondheid, je kunt ze beter vermijden.

IMG_0619

4. Mijd voedsel dat een of andere vorm van suiker (of zoetstof) bij de drie belangrijkste ingrediënten (dit zijn de eerste drie want ze staan op volgorde van veel naar weinig) heeft staan. Dus ook: basterdsuiker, bietsuiker, dextrose, druivensuiker, fructose(-stroop), geleisuiker, glucose(-stroop), glucose-fructosestroop, invertsuiker, kandij(-suiker), kristalsuiker, maltodextrine, melasse(-stroop), rietsuiker, sacharose, sucrose, suiker, vanillesuiker, vruchtensap concentraat. Ontbijtkoek bevat dus meer glucose-fructosestroop dan bloem. Daarnaast bevat het ook nog eens gewone suiker en gekarameliseerde suikerstroop!!!

 

IMG_0622 5. Mijd voedingsproducten die meer dan vijf ingrediënten bevatten. Nu hoeft het niet precies vijf te zijn, maar hoe meer ingrediënten er in een voorverpakt product zitten, hoe intensiever het bewerkt is. Dit wil overigens niet zeggen dat weinig ingrediënten altijd goed is!!

In tegenstelling tot de granenbiscuits die ik in de supermarkt tegenkwam met  maar liefst meer dan 20! ingrediënten, bevatten mijn zelfgemaakte granenbiscuits havermout, dadels of rozijnen, hazelnoten, een ei en kokosolie. Zo klaar en het is een (h)eerlijk en voedzaam tussendoortje. Misschien wat minder lang houdbaar, maar dat is helemaal niet erg 😉

6. Mijd voedingsproducten die pretenderen dat ze ‘gezond’, ‘light’, ‘vetarm’ zijn. Producenten van echt gezonde producten, de boeren, hebben geen geld voor dure labels en omkoperij.

7. Mijd voedingsmiddelen die in televisiereclames worden aangeprezen. Alleen de grootste voedingsproducenten die de meeste winst maken op hun producten door ze goedkoop te produceren en duurder te verkopen kunnen het zich veroorloven reclame te maken voor hun voedselachtige substanties.

8. Eet alleen voedsel dat uiteindelijk gaat rotten. Hoe meer voedsel is bewerkt, hoe groter de houdbaarheid en hoe lager doorgaans de voedzaamheid. Echt voedsel leeft -en daarom moet het uiteindelijk ook doodgaan.

Bekijk dit filmpje en verwonder je over het feit dat McDonalds friet dus niet gaat rotten!

9. Eet voedsel gemaakt van ingrediënten die u zich in onbewerkte toestand of groeiend in de natuur kunt voorstellen. Lees de ingrediënten op een bus Pringles eens en stel je voor hoe deze ingrediënten er onbewerkt uitzien op de plek waar ze groeien. Oeps…

10. Blijf als het maar even kan weg uit de supermarkt. Steun de lokale boer en ontdek een nieuwe hobby; zelf of met je kinderen de lekkerste en voedzame gerechten, koekjes, snacks en toetjes in elkaar knutselen (en NEE, dit hoeft echt niet veel tijd te kosten!, hierover meer in mijn volgende post)

IMG_0380

Als laatste nog drie dingen om te onthouden en te delen met (je) kinderen.

– Eten is lekker en samen eten is gezellig, maar in eerste instantie toch echt bedoeld om je lichaam te ‘voeden’. Dus kies voor lekker én voedzaam!

– Het enige dat de fabrikant wil is rijk worden! Maak zelf (of met je kinderen) maar eens een opsomming van manieren waarop de fabrikant dit weet te bereiken.

– Je lichaam is je belangrijkste bezit! Behandel het niet als afvalbak.

 

Hoe puur en (h)eerlijk is jouw voedsel? Laat een reactie achter!

DSC_0622DSC_0005

2 Replies to “Puuuuuuuurrrrrrrr en heerlijk!”

  1. Super mooi artikel Marieke! Ik ben het helemaal met je eens, zoals je weet heb ik een radicale omslag gemaakt qua eten. Veel bewuster, puurder, echter.

    Ik koop heel veel biologische producten, het is uiteindelijk wel wat duurder dan de ‘supermarkt’ producten maar, veel voedzamer. Bijvoorbeeld, als ik zin heb in iets lekkers dan eet ik ‘biologische bananenchips’. In feite is dat gewoon gedroogde banaan. Maar een klein handje en je hebt genoeg.

    Ik kijk altijd op de verpakkingen en inderdaad, als je bij sommige mensen in hun karretje kijkt dan schrik je gewoon. Of, de scholieren die in hun lunchpauze zichzelf ‘voeden’ met saucijzenbroodjes, chips en energy drank…. Verschrikkelijk.

    Ik heb nog wel 1 zonde, want naast kruidenthee, water drink ik 1 a 2 blikjes cola light per week. Ok, het is niet goed voor me dat weet ik. Maar als je je bedenkt dat ik voorheen zo’n 5 a 6 LITER cola light per week dronk……

    groetjes Claudia

    1. Dank je voor je reactie Claudia. Waar ik heel benieuwd naar ben is of je je nu ook anders/beter voelt, qua energie enzo nu je anders bent gaan eten! En af en toe eens zondigen kan echt geen kwaad hoor, als je over het algemeen puur eet krijgt je lichaam voldoende goede stoffen binnen om de wat slechtere dingen goed te kunnen verwerken. Dus geniet van dat blikje cola als je het lekker vindt! En zoals je al schrijft mbt de bananenchips, er zijn zo superveel voedzame pure snacks te bedenken waar je van kunt genieten, je hoeft echt niet te ‘lijden’. Enjoy!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *