Life is easy….

 

image

Wederom kom ik terug van een inspirerende reis met het idee alles simpeler te gaan doen. Om het mezelf niet zo moeilijk te maken. Om voornamelijk de luchtige kant van het leven te zien. Om genoegen te nemen met minder. Om meer te genieten van simpele dingen. Om me minder te laten beïnvloeden door dingen die er gebeuren terwijl ik het zo niet wil. Om dankbaar te zijn voor de dingen die ik heb. Om met respect om te gaan met mijn eigen lichaam en met de natuur waarvan we zo afhankelijk zijn. En om de inzichten en ideeën die ik heb opgedaan weer met zoveel mogelijk mensen te delen zodat de wereld waarin we leven een stukje mooier en simpeler wordt.

Dit keer ging onze reis naar Thailand. Samen met mijn man en twee dochters heb ik drie weken door het land gereisd, gewerkt, geleerd, inspirerende mensen ontmoet en genoten. Het was dus niet zomaar een vakantie. We gingen met een doel. We wilden ervan leren, ervaring opdoen, bijdragen aan iets, inspiratie opdoen en plannen maken. Dit keer niet op het gebied van yoga, maar vooral op het gebied van zelfvoorzienend leven. Onze droom is namelijk ooit een stuk land te bezitten waar we zelf ons eten verbouwen met liefde voor de natuur en voor een groot deel zelfvoorzienend te kunnen zijn.

Het was zo mooi om te zien hoe de mensen die we ontmoet hebben leefden. Simpel en puur. Hun streven was ‘happiness’. En dat bereikten ze niet door hard te werken, veel geld te verdienen en veel te kopen. Juist niet. Als je hun geheim wilt weten bekijk dan de TEDx toespraak van Jon Jandai ‘Life is Easy, Why do we make it so Hard‘.

image image

We leven in een wereld waarin we van alles moeten en willen. Pas als we voldoen aan verschillende eisen die we door onszelf en de maatschappij opgelegd krijgen kunnen we gelukkig zijn, denken we…

Misschien ‘moeten’ we het onszelf niet zo moeilijk maken en minder aantrekken van de mening van een ander of van onze eigen kritische gedachten. Door af en toe de stilte op te zoeken en naar binnen te keren kom je erachter wat echt belangrijk is. Wat anderen daarvan vinden dat doet er niet toe.  Jon was daar ook duidelijk over: ‘….I don’t care. People can think whatever they want. I cannot change anything outside myself. What I can do is manage my mind. My mind is light and easy now. You have a choice. The choice to make it easy or the choice to make it hard. It depends on you.’

image image

 

 

One Reply to “Life is easy….”

 1. Dank, Marieke, voor dit prachtige voornemen voor 2015!!!
  De onafhankelijkheid van denken herinnert me aan Nelson Mandela, die zich voornam het roer van zijn leven in eigen hand te nemen (ja, waarom niet 😉 het is je eigen leven tenslotte):

  ‘Toen ik naar buiten liep, mijn vrijheid tegemoet, wist ik dat ik als ik niet al mijn angst, haat en bitterheid zou achterlaten, ik nog steeds gevangen zou zijn.’

  Mooi he?
  En ook haalde Nelson graag een gedicht van Henley aan, Invictus:

  It matters not how strait the gate,
  How charged with punishments the scroll,
  I am the master of my fate,
  I am the captain of my soul.

  Met andere woorden: jij kiest.
  Waarom zou je het niet makkelijk maken (Jon Jandai)?
  Dank voor het helpen herinneren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *